Dodaj do ulubionych

Angielski Christmas Pudding

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
Witam!
Mam kilka pytań dot. przepisu na pudding. Mianowicie:
1. Czy rodzynki trzeba zalewać brandy? Nie może być jakiś inny alkohol, np.
rum?
2. Czy koniecznie trzeba gotować go 4-5 godzin?
3. Czy do sosu musi być różwnież koniecznie brandy i laska wanilii? Nie można
tego czymś innym zastąpić?
i najważniejsze:
Czy muszę trzymać pudding aż 2 miesiące w lodówce?? Czy ma to duży wpływ na
niego? Zraziłam się do ciast o deserów tak długo przechowywanych przed
spożciem.
Proszę o udzielenie rad.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: z anglii Re: Angielski Christmas Pudding IP: *.winn.cable.ntl.com 20 lat temu
      1. mozesz zalac rumem
      2. raczej tak, tak stoi we wszystkich przepisach
      3. no tez ten rum mozesz dac, ale laska wanilii chyba konieczna, bo proszek
      zawsze pozostanie proszkiem wyczuwalnym na jezyku a chodzi o aromat
      4. nie musisz ale mozesz. im dluzej stoi, tym lepiej sie wszystko przegryza
      i nie czuc tak tego loju
      ale czy jestes pewna, ze masz ochote na ten pudding - to nie jest jakos dziko
      smaczne?
      • Gość: Joasia Re: Angielski Christmas Pudding IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        Na szczęście mam przepis bez łoju, chleba i innych zniesmaczających dodatków :)
        • Gość: klara Re: Angielski Christmas Pudding IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 20 lat temu
          Jesli masz mozliwosc popros kogos zeby przywiozl ci gotowy pudding z Anglii.
          Polecam Marks&Spencer, Waitrose lub Tesco Finest. Nie znam nikogo ze znajomych
          tu w Anglii kto bawi sie w pieczenie puddingu :).
          • Gość: Joasia Re: Angielski Christmas Pudding IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
            Niestety (a może i stety) nie znam nikogo i sama też tam nie mieszkam. Poza tym
            ja lubię się w takie rzeczy "bawić", a zresztą puddigu się nie piecze ;]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka