Dodaj do ulubionych

kieszonkowe dla zony

19 lat temu
To nie zart. Mam siostrę, mieszka ona ode mnie daleko, nie widujemy się
codziennie. Jest kobietą po studiach, jej maz nie. Chodzi o to, ze wydawało
mi sie ze powinna byc kobietą w miarę mądrą. Dowiedziałem się, ze maz daje
jej kieszonkowe. Oboje zarabiają, zeby było smieszniej ona wiecej. Nie wiem
jak mam na to zareagowac, czy w ogóle zwrócic jej uwagę, że powinna mieć
swobodny dostęp do pieniedzy, czy cieszyc się z tego ze jej mąz taki
oszczędny. W ogóle nie pojmuję całej tej sytuacji. Dla mnie jest to nie do
zaakceptowania, ale co jesli jej to pasuje. To chyba nie jest w porządku?
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: kieszonkowe dla zony IP: *.chello.pl 19 lat temu
      Dla mnie też dość dziwne, ale jeśli jej to opowiada to chyba jest w porządku.
      Pary/małżeństwa mają różne układy finansowe - część ma wspólne konta i oboje
      nimi dysponują jak chcą, czasem każdy ma swoje konto i rozliczają się co do
      złotówki z każdego wspólnego (mieszkanie, jedzenie) wydatku a z resztą robią co
      chcą, czasem każde ma swoje zadania (np. jedno płaci za życie - opłaty, jedzenie
      i takie tam) a drugie płaci za poważniejsze wydatki (remont, drzewka do ogrodu np).
      Więc jeśli każde z nich ma takie kieszonkowe to ok, a jeśli on wydaje na co ma
      ochotę i ile ma ochotę, nie uzgadnia z nią grubszych zakupów a ona ma kilka
      złotych na siebie i dom i jeszcze musi się tłumaczyć to chory układ. Mąż sknera.
      • lottax Re: kieszonkowe dla zony 19 lat temu
        Zależy jaką kwotą jest te kieszonkowe.Jeśli jest to np 5 zł na rajstopy bo
        potrzebuje to współczuję ale jeśli np daje jej 100 zł na tydzień to
        zazdroszczę.Może na coś oszczędzają i pilnują wydatków?Dużo zależy ile mają
        dochodu ale co zdążyłam się zorientować oboje pracują więc forsę mają,Wg tego
        on trzyma kasę i rożdziela,jeśli jest zadowolona ze kieszonkowego to ok a jeśli
        na męża narzeka no to nic wesołego.Dobrze że daje jej te kieszonkowe bo ile
        jest kobiet bez grosza co muszą jeszcze pokazywać mężom paragony i portfel .To
        jest tragedia.
    • Gość: Kipikaszakipigroch Re: kieszonkowe dla zony IP: *.244.135.2.mielec135.ptc.pl 19 lat temu
      Yyyy a to nie jest normalne?
      Zawsze mi się wydawało, ze zdrowy układ polega na tym, że wypłaty idą do
      wspólnej kasy i każdy ma okresloną kwotę na swoje wydatki, a reszta na dom i
      oszczędnosci idzie...
    • disa Re: kieszonkowe dla zony 19 lat temu
      ;/
      moze niedlugo zaczniesz ich rozliczac z sexu?
      • biszop13 Re: kieszonkowe dla zony 19 lat temu
        Disa, moje zdanie o Tobie po przeczytaniu Twojego blogu nichby pił, niechby
        bił, byle był. Nie wtracaj się, jak nie wiesz o co dokładnie chodzi.
    • Gość: ixi Re: kieszonkowe dla zony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
      jednego nie rozumiem: dlaczego to ON wydziela pieniądze?
      czy siostra jakaś "nierozgarnięta" ekonomicznie, utracjusz finansowy?
      nigdy bym nie przystała na taki układ, że jedno z małżonków decyduje o
      wszystkim, chyba że to drugie przepuszcza forsę bez opamiętania (raczej
      rzadkie), chodzi o to by oboje w równym stopniu uczestniczyli w sprawach
      finansowych, bo potem zdaża się ,że jedno z nich z czasem staje się
      ubezwłasnowolnione (nieświadomie, z dobrej woli) i nawet nie potrafi wybrać
      pieniędzy z bankomatu ani wziąć kedytu (bo zawsze to mąż robił)
    • Gość: Brydzia Re: kieszonkowe dla zony IP: *.acn.waw.pl 19 lat temu
      Myślę, że to kwestia indywidualnego podejścia do spraw finansowych. Ja sobie
      nie wyobrażam, żeby mąż mi wydzielał kasę i żebym musiała się tłumaczyć z
      wydanych pieniędzy. Uzgadniamy tylko poważniejsze wydatki, bo o stałych
      kosztach nie ma co gadać. Ale skoro jej to nie przeszkadza? Musi mieć pełne
      zaufanie do swojego męża, że daje sobie wydzielać a on trzyma resztę...
    • agnusbe Re: kieszonkowe dla zony 19 lat temu
      hmm to ciekawa jestem jak zareagujecie na to co dzieje sie w moim domu =|
      wiec tak ja stdiuje a maz pracuje. dostaje stypendium i mam je na moje wydatki, oczywiscie nie szastam tymi pieniedzmi. natomiast maz dstaje wyplate oplaca wzystkie rachunki a reszte daje mi bo to ja robie zakupy itd.ale sobie zostawia jakies drobne na ewentualne sniadanie w pracy. hmm oczywiscie wszyskie zakupy (powazniejsze) przedyskowujemy dokladnie, ale jakby na to nie patrzec to ja trzymam reke na naszej kasie =| niby fajnie bo wiem jak jestem wazna dla niego skoro nie pozwala mi nawet poczuc ze to on mnie utrzymuje.
      • Gość: ixi Re: kieszonkowe dla zony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
        ale wyraźnie zaznaczyłaś,że mąż opłaca rachunki, sobie ZOSTAWIA jakąś część,
        reszta idzie na utrzymanie, czyli decydował o swoich potrzebach
        w poprzednim przypadku mąż WYDZIELAŁ żonie pieniądze, czyli on decydował ile
        ona dostanie
    • gerda11 Re: kieszonkowe dla zony 19 lat temu
      Wszystko zależy od układów w domu .
      Może jej z tym jest dobrze , może maż / czyli twój szagier / wszystko kupuje,
      za wszystko płaci i siostrze z tym jest dobrze .
      Moja rada : delikatnie porozmawiaj z siostrą o ich układach.
      Jeśli zapewni cię że jej z tym kieszonkowym / choć nie wiesz ile go ma ? /
      jej dobrze to sprawe uznaj za zakończoną .
      Natomiast w razie jakiś wątpliwości lub skarg siostry na swojego męża bęziesz
      musiał się zastanowić czy chcesz ? i czy możesz ingerować w ich życie ....
    • Gość: z Re: kieszonkowe dla zony IP: *.crowley.pl 19 lat temu
      Nie wtracaj sie, to nie twoja sprawa.
      • Gość: Papaya6 Re: kieszonkowe dla zony IP: *.home.otenet.gr 19 lat temu
        A moze twoja siostra jest po prostu rozrzutna?Moze nie umie trzymac kasy?Moj
        maz taki jest,wyda ile ma w reku.Dlatego oboje pracujemy,kase trzymam ja,a mu
        daje cos w rodzaju kieszonkowego,inaczej bysmy z torbami poszli.Moze u twojej
        siostry jest podobnie,a ty o tym nie wiesz.I moze ten uklad im odpowiada,bo
        moga cos zaoszczedzic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka