Dodaj do ulubionych

Co zrobic ze ścianami ??

19 lat temu
Mamy goldena, gtóry lubi spać na "plecach" z łapami na ścianie, no i mam
problem bo ściany w przedpokoju są wiecznie brudne. Co można położyć lub czym
pomalowac ściany żeby mozna było je łatwo umyć ?? Czy boazeria plastikowa np.
kolorowa jest "modna" ??
Obserwuj wątek
    • Gość: Matylda Re: Co zrobic ze ścianami ?? IP: 85.112.196.* 19 lat temu
      Boazeria (wszelka) to przeżytek. Może jakaś dobra, zmywalna tapeta, którą w
      ostateczności łatwo można zmienić.
      • zabeczka84 Re: Co zrobic ze ścianami ?? 19 lat temu
        teraz są specjalne farby zmywalne do łazienki i kuchni, spróbuj tym
        A może... myj psu łapy?
      • Gość: Hehe Re: Co zrobic ze ścianami ?? IP: *.4web.pl 19 lat temu
        Wypowiedziała się bździągwa autorytarnie. Mam wrażenie, że sama
        jesteś "przeżytek", jak to pięknie ujęłaś. Boazeria jest bardzo wygodna i
        wygląda ładnie, szczególnie w porównaniu do brudnej i podartej przez psa tapety!
        • Gość: Matylda Re: Hehe IP: 85.112.196.* 19 lat temu
          Czy boazeria jest ładna to sprawa dyskusyjna. Nikt jej od dawna nie układa
          czyli nie jest to w dobrym tonie. Jeśli jednak ktoś lubi czuć się jak w
          drewnianej (lub plastikowej) skrzynce to jego sprawa. Dla mnie możesz sobie
          położyć boazerię nawet na suficie albo zabudować nią okna, nic mnie to nie
          obchodzi ale jeśli chcesz wypowiadać się na forum i to do mnie to proszę, bez
          epitetów. Czytając Twoją wypowiedz chcę wiedzieć, że mam do czynienia z
          człowiekiem kulturalnym a nie z prostaczką.
          • Gość: Lido Re: Hehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
            Matylda ma rację. Klaustrofobiczne, drewniane boazerie to przeżytek z czasów
            siermiężnej komuny. Obcnie jest na rynku tyle przeóżnych matriałów - zmywanlne
            farby i tapety, panele itp.
          • Gość: U Re: Hehe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
            Gość portalu: Matylda napisał(a):

> Czy boazeria jest ładna to sprawa dyskusyjna. Nikt jej od dawna nie układa
            > czyli nie jest to w dobrym tonie.

Nie jest w dobrym tonie pluć, droga Matyldo. Raczej moglaś powiedzieć, że nie jest to modne, jeśli już uważasz się za takiego znawcę.

Jestem architektem i powiem jedno: nie jest to modne u "średniej klasy
            średniej", która kupuje mieszkania na kredyt i urządza je tak, że trudno je
            od siebie odróżnić. Całkiem jak w reklamach proszków, galaretek i tamponów.
            Prawdziwych mieszkań nie urządza się "modnie". To nie różowe bluzeczki.
            Ludzie mieszkają w domach typu myśliwskiego i mają położyć na ściany pastelowy
            Dulux? :))))))))
            I terakotę? :)))))))
            Hol 6x6 nigdy nie będzie skrzynką; domy kazimierzowskie, projektowane przez
            Witkiewicza, powinny mieć boazerię. Niektóre poddasza, zakamary, załomy.

Nie pisz, że "nikt jej od dawna nie układa", bo nie masz o tym pojęcia.

• Gość: gosc Re: Hehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
              Gość portalu: U napisał(a):
              Hol 6x6 nigdy nie będzie skrzynką; domy kazimierzowskie, projektowane przez
              > Witkiewicza, powinny mieć boazerię. Niektóre poddasza, zakamary, załomy.
              >

Wątpię aby autorka wątku taki dom miała na myśli;))
            • Gość: Matylda Re: do "U" IP: 85.112.196.* 19 lat temu
              Za żadnego znawcę się nie uważam a Ciebie ponosi zawodowa fantazja. Autorka
              wyrażnie zaznaczyła, że chodzi o przedpokój a nie hol 6x6, z czego wyciągam
              prosty wniosek, że raczej dotyczy to mieszkania w bloku/kamienicy (normalnej) a
              nie w myśliwskim domku. Co to takiego jest w/g Ciebie "prawdziwe mieszkanie"?
              Owszem mieszkania w starych, odpowiednio uszlachetnionych kamienicach (gdzie
              przynajmniej 1/4 pieniędzy przeznaczonych na remont poszła na architekta) są
              urocze ale zejdz na ziemię. Większość Polaków mieszka jednak w blokach, starych
              kamienicach i bardziej lub mniej ładnych domach jednorodzinnych.
              Mieszkańcy "witkiewiczowskich" kamienic raczej nie szukają pomocy na Forum.
              Ps. ...a co do plucia...no cóż, mnie nie przyszłoby do głowy pluć w żadnym
              kontekscie...
              • Gość: to-ja Re: do "U" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
                Nie wiemy jaki przedpokój miała na myśli autorka. Ja mam przedpokój 4x5, w bloku. I do tego o ciekawym kształcie.

I, kochane, co kto lubi. Jedni lubią Ikeę, pastele, inni boazerię,
                a jeszcze inni tylko siebie.

I myślę, że wiem o co chodziło architektce, kiedy mówiła o prawdziwym
                mieszkaniu. pewnie chodziło o mieszkanie "z duszą", a nie urządzone
                wg kolorowych pisemek. Moi rodzice mieszkają w domu z lat 20tych, żadna tam
                super willa, po prostu dom, nieduży -120m kw. Kupili go niedawno w stanie
                ruiny, urządzał go architekt wnętrz i założył boazerię, przepiękną,
                z egzotycznego drewna. Widać nie jest to takie niemodne, bo firma, w której
                zamawiali deseczki ugina się od zamówień. I nie kupują go wcale ludzie,
                z PRLowskich bloków, możesz mi wierzyć.
                Przedpokój moich rodziców nie jest wcale duży, ale taki...tajemniczy,
                ta boazeria dodaje mu uroku.

Znam też kuchnię z boazerią w mieszkaniu i też wygląda fantastycznie.
                Właścicielka mieszkania jest scenografem teatralnym. Pewnie, biedna, nie wie, że ma kuchnię w złym tonie...

Nie wypowiadajmy się tak autorytatywnie w tematach, w których nie jesteśmy
                ekspertami, bo się czasem ośmieszamy nie tyle brakiem wiedzy w temacie, ile
                tym tonem autorytetu.

I jeszcze jedno ci powiem - jak w przeciętnym mieszkaniu nie wisi na ścianie
                Kossak, to nie znaczy, że Kossak jest w złym tonie. Mam na myśli oryginał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka