Dodaj do ulubionych

Czy ktos tu ma kominek w domu?

19 lat temu
help,mam dwa pytania:)
Obserwuj wątek
    • marsjanka1999 Re: Czy ktos tu ma kominek w domu? 19 lat temu
      ja mam :) pytaj...
      --
      • mamaemmy Re: Czy ktos tu ma kominek w domu? 19 lat temu
        tylko sie nie smiej :)
        bo pierwsze pytanie jest hahah głupie-jak jest cug komina zamkniety a jak
        otwarty?Tzn ta wajcha ma wystawac?Kurcze kominek mamy od paru dni,nie wiem
        wciąz,więc daje tak na półśrodek :)

pytanie nr dwa-
        jakie drzewo kupujecie i co ile podkładacie?

p.s dzieki za odzew!
          1. u mnie szyber otwarty - w lewo / zamknięty - w prawo :)
          2. wajchę wyciąganą mam tylko z dodatkowym dopływem powietrza do kominka -
          wyciągnięta, to otwarta, później zamykam
          3. zresztą otwieram wszystko tylko kiedy musze rozpalić, albo mocno przygasło -
          i to nie na długo, bo za szybko sie wtedy wypala - jak się dobrze rozpali, to
          wszystko zamykam (ma sie palić - żarzyć)
          4. palimy: a) sosnowymi resztkami po budowie (pocięte deski i stemple), b)
          brzozą (bardzo ładnie się pali, tylko trochę szybko), c) jesionem (kaloryczność
          grabu, cena brzozy)

mam nadzieję, że pomogłam:)
          --
            5. jak naładuję cały kominek (5-6 kawałków), to z 6-8h moge nie podkładać, jak z
            2-3, to starcza na jakieś 2,5-3h
            --
            • mamaemmy Re: Czy ktos tu ma kominek w domu? 19 lat temu
              acha!
              Dzięki,pomogłaś :))
              • asiorzynka Re: Czy ktos tu ma kominek w domu? 19 lat temu
                ooo temat jak u mnie na czasie.Zamierzamy zrobić kominek-mój niemąż
                w tym robi.Tylko ja się obawiam ze będzie zimno.Mamy nieszczelne
                okna i nieoceplony dom.Czy taki kominek ogrzeje cały dom?(ok.90 m2)
                JA wiem ze to się liczy jakieś KW ale jako laik boję się zę będzie
                zimno.Pozdrawiam.
                • joanna_poz Re: Czy ktos tu ma kominek w domu? 19 lat temu
                  nie wiem jak w nieocieplonym domu.
                  my kominkiem ogrzewamy cały dom 130 m - zeszłej zimy (fakt, że była
                  wyjatkowo ciepła) piec gazowy nie właczał nam sie w ogole,
                  wystarczał sam kominek.
                  dodam że nie mamy żadnego rozprowadzania ciepła do kaloryferów.

co do wczesniejszego pytania o drewno: palimy brzozą lub bukiem,
                  najczęsciej zamawiamy jakieś mieszane liściaste.
                  jak zapakujemy drewno do kominka ok. godz. 22 (jakąś dużą belkę) to
                  pali się często do rana.
                  • 76kitka Re: Czy ktos tu ma kominek w domu? 19 lat temu
                    ja mam rozprowadzenie ciepła rurami po domu i nawiew z dmuchawy, ogrzewa się cały parter 90 m i pietro, na pietrze są skosy i jest troszkę niżej. Dom mam ocieplony i okna szczelne.
                    • lazpalmaz Re: Czy ktos tu ma kominek w domu? 19 lat temu
                      Mam kominek, który ogrzewa prawie 250 m2 . Ciągnie kaloryfery,
                      ogrzewanie podłogowe i jeszcze jest z niego ciepła woda. Nie mamy po
                      pprzez nawiew rurami ,tylko ciepło z kominka rozprowadzone jest do
                      kaloryferów. Myślę , że jest to lepsze ponieważ znajomi mają tak że
                      bezpośrednio kominek ogrzewa powietrze i uważam, że bardzo się w ten
                      sposób brudzą ściany i trochę nawet śmierdzi. Poza kominkiem
                      posiadamy również pic olejowy ale włączamy wyjątkowo głównie latem
                      na ciepłą wodę Nasz piec ma 30 KW. Spokojnie ogrzeje tak duży dom i
                      jesze jeden mniejszy.
                  • mili_vanili do joanna_poz 19 lat temu
                    rozumiem, że masz także rozprowadzone ciepło rurami?

mój kominek czekajacy na zainstalowanie ma moc ogrzania 130m2 (choc
                    własciwie ma słuzyc tylko relaksowi - ale jak juz bedzie, warto go
                    na max, wykozystać).

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka