marsjanka1999 Re: Czy ktos tu ma kominek w domu? 19 lat temu ja mam :) pytaj... -- Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Czy ktos tu ma kominek w domu? 19 lat temu tylko sie nie smiej :) bo pierwsze pytanie jest hahah głupie-jak jest cug komina zamkniety a jak otwarty?Tzn ta wajcha ma wystawac?Kurcze kominek mamy od paru dni,nie wiem wciąz,więc daje tak na półśrodek :) pytanie nr dwa- jakie drzewo kupujecie i co ile podkładacie? p.s dzieki za odzew! Odpowiedz Link Zgłoś
marsjanka1999 Re: Czy ktos tu ma kominek w domu? 19 lat temu 1. u mnie szyber otwarty - w lewo / zamknięty - w prawo :) 2. wajchę wyciąganą mam tylko z dodatkowym dopływem powietrza do kominka - wyciągnięta, to otwarta, później zamykam 3. zresztą otwieram wszystko tylko kiedy musze rozpalić, albo mocno przygasło - i to nie na długo, bo za szybko sie wtedy wypala - jak się dobrze rozpali, to wszystko zamykam (ma sie palić - żarzyć) 4. palimy: a) sosnowymi resztkami po budowie (pocięte deski i stemple), b) brzozą (bardzo ładnie się pali, tylko trochę szybko), c) jesionem (kaloryczność grabu, cena brzozy) mam nadzieję, że pomogłam:) -- Odpowiedz Link Zgłoś
marsjanka1999 Re: Czy ktos tu ma kominek w domu? 19 lat temu 5. jak naładuję cały kominek (5-6 kawałków), to z 6-8h moge nie podkładać, jak z 2-3, to starcza na jakieś 2,5-3h -- Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Czy ktos tu ma kominek w domu? 19 lat temu acha! Dzięki,pomogłaś :)) Odpowiedz Link Zgłoś
asiorzynka Re: Czy ktos tu ma kominek w domu? 19 lat temu ooo temat jak u mnie na czasie.Zamierzamy zrobić kominek-mój niemąż w tym robi.Tylko ja się obawiam ze będzie zimno.Mamy nieszczelne okna i nieoceplony dom.Czy taki kominek ogrzeje cały dom?(ok.90 m2) JA wiem ze to się liczy jakieś KW ale jako laik boję się zę będzie zimno.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Czy ktos tu ma kominek w domu? 19 lat temu nie wiem jak w nieocieplonym domu. my kominkiem ogrzewamy cały dom 130 m - zeszłej zimy (fakt, że była wyjatkowo ciepła) piec gazowy nie właczał nam sie w ogole, wystarczał sam kominek. dodam że nie mamy żadnego rozprowadzania ciepła do kaloryferów. co do wczesniejszego pytania o drewno: palimy brzozą lub bukiem, najczęsciej zamawiamy jakieś mieszane liściaste. jak zapakujemy drewno do kominka ok. godz. 22 (jakąś dużą belkę) to pali się często do rana. Odpowiedz Link Zgłoś
76kitka Re: Czy ktos tu ma kominek w domu? 19 lat temu ja mam rozprowadzenie ciepła rurami po domu i nawiew z dmuchawy, ogrzewa się cały parter 90 m i pietro, na pietrze są skosy i jest troszkę niżej. Dom mam ocieplony i okna szczelne. Odpowiedz Link Zgłoś
lazpalmaz Re: Czy ktos tu ma kominek w domu? 19 lat temu Mam kominek, który ogrzewa prawie 250 m2 . Ciągnie kaloryfery, ogrzewanie podłogowe i jeszcze jest z niego ciepła woda. Nie mamy po pprzez nawiew rurami ,tylko ciepło z kominka rozprowadzone jest do kaloryferów. Myślę , że jest to lepsze ponieważ znajomi mają tak że bezpośrednio kominek ogrzewa powietrze i uważam, że bardzo się w ten sposób brudzą ściany i trochę nawet śmierdzi. Poza kominkiem posiadamy również pic olejowy ale włączamy wyjątkowo głównie latem na ciepłą wodę Nasz piec ma 30 KW. Spokojnie ogrzeje tak duży dom i jesze jeden mniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mili_vanili do joanna_poz 19 lat temu rozumiem, że masz także rozprowadzone ciepło rurami? mój kominek czekajacy na zainstalowanie ma moc ogrzania 130m2 (choc własciwie ma słuzyc tylko relaksowi - ale jak juz bedzie, warto go na max, wykozystać). Odpowiedz Link Zgłoś