jadzia261 19 lat temu Kto poda mi przepis na najpyszniejsza szarlotke? :) W necie jest sporo przepisow, ale wolalabym, zeby ktos z Was podal mi swoj sprawdzony przepis, za ktory glowa moze poreczyc :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kim Re: Szarlotka :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Głowa może nie :) ale podam Ci linka do mojej ulubionej szarlotki. www.gotowanie.wkl.pl/przepis126.html Jest łatwa i szybka. Moja rodzina jest od niej uzalezniona i domaga się minimum raz w tygodniu. Moja modyfikacja zimowa tej szarlotki to dodanie pół łyżeczki imbiru i ćwierci łyżeczki kardamonu. Jabłek nie obieram ze skórki,nie ma potrzeby. Szarlotka pyszna i na ciepło i na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
justii00 Re: Szarlotka :) 19 lat temu to rowniez moja ulubiona szarlotka,ja na platki masla na wierzch sypie wiorki kokosowe wymieszane z cukrem....POEZJA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martha666 Re: Szarlotka :) IP: *.chelm.mm.pl 19 lat temu moja szarlotka po upieczeniu może nie wygląda zbyt efektywnie ale ręczę że jest pyszna. 1 kg jabłek pokroić w ósemki,posypać pół szklanki cukru-NIE MIESZAĆ! zostawić na noc.rano dodać rozmącone 3 jajka, 10 dkg pokruszonych orzechów,rodzynki i skórkę pomarańczową, 1 i pół szkalnki mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka sody, ćwierć szklanki oleju.wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.blaszkę wyłożyć pergaminem wylać ciasto piec ok 40-45 minut w temp.180 stopni,po upieczeniu polac polewą czekoladową. inny przepis na taką bardziej tradycyjną: 3 szklanki mąki,pół szklanki cukru,3 łyżki smietany,1 łyżka oleju,3 żółtka,2 łyżeczki proszku do pieczenia , 1kg jabłek,2 cukry waniliowe. zagnieść ciasto, schłodzić.jabłka obrać pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszczać z cukrem waniliowym.3/4 ciasta rozwałkować na blachę wyłożyć jabłka,nakryć resztą rozwałkowanego ciasta ponakłuwac widelcem ciasto.piec na złoty kolor, po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. smacznego!!! Odpowiedz Link Zgłoś