borama 17 lat temu Witam! Mam pytanie-jak skutecznie zdezynfekować używaną pralkę?? Wszystkie grzyby i niektóre bakterie nie giną w programie "gotowanie", więc nie mam pojęcia co zrobić. Chodzi o porządne wyjałowienie dostępnymi środkami. Pomóżcie!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamisiunia Re: dezynfekcja pralki-help!!! 17 lat temu Może spróbuj Jelpem? To ten proszek do prania ubranek dziecięcych, może da rade? Odpowiedz Link Zgłoś
hottee Re: dezynfekcja pralki-help!!! 17 lat temu Skorzystaj ze środków dezysfekcyjnych jakie stosowane są w szpitalach:np.Aldesan E, AHD2000 czy Aerodesin 2000. Są do kupienia w aptekach i sklepach medycznych. Ważny jest czas ekspozycji, powierzchnia musi być poddana działaniu środka przez tyle czasy ile napisano w instrukcji. Masz też do wyboru środki oparte na chlorze (chloramina w proszku i inne), ale one mają zapach, który będzie się bardzo długo utrzymywał, dlatego radzę te pierwsze (alkoholowe). Wbrew pozorom środki typu Domestos nie dezynfekują 99,99999% drobnoutrojów choć to obiecują:) Więc jeśli rzeczywiście potrzebne Ci solidne odkażenie, użyj tych środków profesjonalnych, które wymieniłam.Jest tam też dokładna instrukcja obsługi. Odpowiedz Link Zgłoś
borama Re: dezynfekcja pralki-help!!! 17 lat temu Dziękuję! O coś takiego mi chodziło. Mam tylko pytanie-jak zastosować taki Aldesan E-spryskać wnętrze pralki-może być niedokładnie...Zalać? Nastawić z tym pranie? Czy to nie uszkodzi pralki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hottee Re: dezynfekcja pralki-help!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu Zacznę od końca: nie uszkodzi pralki. Te środki sa stosowane do ciągłego dezynfekowania sprzętu szpitalnego (narzędzia, sondy), nie niszczą gumy, plastiku ani stali. Czasem uczulają, wiec lepiej użyj rękawiczek. Co do sposobu użycia: dobrze aby środek trochę pohulał po bębnie:) Aldesanu się nie rozcieńcza, wiec jeśli Twoją pralkę da się uruchomić z tak niewielką ilością płynu to ok. Jesli to problem, to użyj podobnego środka, ale do rozcieńczania.Np.Aldewir. Zrób z niego roztwór 10% i wlej do pralki przez szufladkę na proszek i niech się kręci przez 90 min.bez płukania (stężenie 10% i czas 90min. zapewnia działanie bakteriobójcze, wirusobójcze, grzybobójcze i zabija przetrwalniki).Wody użyj zimnej, nie podgrzewaj tego roztworu! Po tych 90 min. włacz płukanie, niech się to wypłucze z pralki. następnie aby pozbyć się resztek środka z zakamarków pralki radziłabym zrobić normalne pranie z proszkiem, długi cykl z gotowaniem, jakieś szmaty na przykład. Potem już normalnie. Oczywiście szufladkę na proszek, filtr i węże zdezynfekuj dodatkowo, tak samo gumowy kołnierz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: dezynfekcja pralki-help!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu Aerosesin?? Masakra najgorsze co może być, śmierdzi nie z tej ziemi, ja używam Virusolve+, jest bez zapachu, alkocholu, aldechydów i ma większe spektrum działania !! Odpowiedz Link Zgłoś
stokrootka40 Re: dezynfekcja pralki-help!!! 17 lat temu Wlej octu i wstaw na pranie z gotowaniem. Trochę pośmierdzi, ale jest skuteczne Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: dezynfekcja pralki-help!!! 17 lat temu sądzę też, że najtańszy chlorowy wybielacz też powinien pomóc. Zwalcza drobnoustroje (jak domestos ;-) ). Tylko nie będzie pachnieć - sądzę, że w tym wypadku również możesz w programie normalnym 40st. Odpowiedz Link Zgłoś