Dodaj do ulubionych

dezynfekcja pralki-help!!!

17 lat temu
Witam! Mam pytanie-jak skutecznie zdezynfekować używaną pralkę?? Wszystkie grzyby i niektóre bakterie nie giną w programie "gotowanie", więc nie mam pojęcia co zrobić. Chodzi o porządne wyjałowienie dostępnymi środkami. Pomóżcie!!
Obserwuj wątek
    • kamisiunia Re: dezynfekcja pralki-help!!! 17 lat temu
      Może spróbuj Jelpem? To ten proszek do prania ubranek dziecięcych, może da rade?
    • hottee Re: dezynfekcja pralki-help!!! 17 lat temu
      Skorzystaj ze środków dezysfekcyjnych jakie stosowane są w szpitalach:np.Aldesan
      E, AHD2000 czy Aerodesin 2000. Są do kupienia w aptekach i sklepach medycznych.
      Ważny jest czas ekspozycji, powierzchnia musi być poddana działaniu środka przez
      tyle czasy ile napisano w instrukcji.
      Masz też do wyboru środki oparte na chlorze (chloramina w proszku i inne), ale
      one mają zapach, który będzie się bardzo długo utrzymywał, dlatego radzę te
      pierwsze (alkoholowe).
      Wbrew pozorom środki typu Domestos nie dezynfekują 99,99999% drobnoutrojów choć
      to obiecują:) Więc jeśli rzeczywiście potrzebne Ci solidne odkażenie, użyj tych
      środków profesjonalnych, które wymieniłam.Jest tam też dokładna instrukcja obsługi.
      • borama Re: dezynfekcja pralki-help!!! 17 lat temu
        Dziękuję! O coś takiego mi chodziło. Mam tylko pytanie-jak zastosować taki Aldesan E-spryskać wnętrze pralki-może być niedokładnie...Zalać? Nastawić z tym pranie? Czy to nie uszkodzi pralki?
        • Gość: hottee Re: dezynfekcja pralki-help!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
          Zacznę od końca: nie uszkodzi pralki. Te środki sa stosowane do ciągłego
          dezynfekowania sprzętu szpitalnego (narzędzia, sondy), nie niszczą gumy,
          plastiku ani stali. Czasem uczulają, wiec lepiej użyj rękawiczek.
          Co do sposobu użycia: dobrze aby środek trochę pohulał po bębnie:) Aldesanu się
          nie rozcieńcza, wiec jeśli Twoją pralkę da się uruchomić z tak niewielką ilością
          płynu to ok. Jesli to problem, to użyj podobnego środka, ale do
          rozcieńczania.Np.Aldewir. Zrób z niego roztwór 10% i wlej do pralki przez
          szufladkę na proszek i niech się kręci przez 90 min.bez płukania (stężenie 10% i
          czas 90min. zapewnia działanie bakteriobójcze, wirusobójcze, grzybobójcze i
          zabija przetrwalniki).Wody użyj zimnej, nie podgrzewaj tego roztworu! Po tych 90
          min. włacz płukanie, niech się to wypłucze z pralki. następnie aby pozbyć się
          resztek środka z zakamarków pralki radziłabym zrobić normalne pranie z
          proszkiem, długi cykl z gotowaniem, jakieś szmaty na przykład. Potem już
          normalnie. Oczywiście szufladkę na proszek, filtr i węże zdezynfekuj dodatkowo,
          tak samo gumowy kołnierz.
      • Gość: Maciej Re: dezynfekcja pralki-help!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        Aerosesin?? Masakra najgorsze co może być, śmierdzi nie z tej ziemi, ja używam
        Virusolve+, jest bez zapachu, alkocholu, aldechydów i ma większe spektrum
        działania !!
    • stokrootka40 Re: dezynfekcja pralki-help!!! 17 lat temu
      Wlej octu i wstaw na pranie z gotowaniem. Trochę pośmierdzi, ale jest skuteczne
    • kowalikm Re: dezynfekcja pralki-help!!! 17 lat temu
      sądzę też, że najtańszy chlorowy wybielacz też powinien pomóc. Zwalcza
      drobnoustroje (jak domestos ;-) ). Tylko nie będzie pachnieć - sądzę, że w tym
      wypadku również możesz w programie normalnym 40st.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka