Gość: xxwieczna IP: 217.17.32.* 17 lat temu Jakie są wasze doświadczenia w użytkowaniu? Jaki bardziej praktyczny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mi Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: 83.1.16.* 17 lat temu Wełniany. Syntetyczny szybko się "wydeptuje", póki nowy często śmierdzi, przyciąga kurz i ogólnie do salonu nie pasuje. Dobry wełniany dywan jest bardzo trwały. Lepiej położyć go poza zasięgiem słońca, żeby nie płowiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxwieczna Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: 217.17.32.* 17 lat temu A co z tym mechaceniem się, czy jak to nazwać wełnianego dywanu? Można go od początku normalnie odkurzać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: 83.1.16.* 17 lat temu To chodzi chyba o to, żeby po rozłożeniu dywanu dać czas włosom na ułożenie się. Pamiętam, że sprzedawca zalecił mi powstrzymanie się na jakiś czas od odkurzania. Chyba z 10 dni się powstrzymywałam. Mój dywan ma już kilkanaście lat, a ciągle wygląda świetnie mimo normalnego użytkowania. Wełna to szlachetny, elegancki materiał wart swojej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WhiteOaks Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.supermedia.pl 10 lat temu Wełniany dywan przez ok 2 - 3 miesiące "mechaci sie" czyli mówiac profesjonalniej "pyli wełnę". To normalne zjawisko, po tych max 3 miesiącach ustępuje. Wystarczy odkurzac regularnie. Polecam poczytać sensowne porady na ten temat tutaj: www.whiteoaks.pl/pielegnacja-i-czyszczenie/ Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? 17 lat temu Wszystko zależy od filozofii życiowej. Znam ludzi, którzy kupili drogi wełniany dywan do salonu, żeby służył dłuuugo. Efekt jest taki, że oni są dla dywanu a nie odwrotnie, tragedia antyczna, jak gość wejdzie w butach itp. Nawet jeśli dywan jest wełniany, po latach i tak traci wygląd, kolor, runo się przygniata. Jestem za tym by dywany zmieniać często co kilka lat, jeśli kogoś nie stać na wełnę niech kupi syntetyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: 80.48.94.* 17 lat temu wełniany dużo kosztuje i szybko się znudzi. Gdy się poplami ciężko go wyprać . Syntetyczne mają ładniejsze wzornictwo i najważniejsze- gdy już nie możesz na niego patrzeć- ŚMIETNIK i...szukasz następnego . Z wełnianym dla normalnie zarabiających ludzi problem jest taki,ze żal na śmietnik. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? 17 lat temu Wełniany. W dobrym stanie długo służy. Kiedyś miałam syntetyk i nigdy więcej. Po każdym odkurzaniu stawał się coraz bardziej łysy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: 80.48.94.* 17 lat temu w dobrym stanie służy długo... a po jaką cholerę on ma służyć długo- toż i na najpiękniejsze cudo nie da się patrzeć za długo bo staje się obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.adsl.inetia.pl 17 lat temu Wełniany albo goła podłoga. Syntetyki są paskudnie brzydkie...i takie sztuczne;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu z salonu mam wyjście na taras i do ogrodu nie wyobrażam sobie dywanu w salonie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: 80.48.94.* 17 lat temu Wełniany dywan w moim domu(drogi) i imprezka z tańcami + alkohol. Goście piją, jedzą, tańczą a ja..... impreza do dupy bo dzieci rozlały farbowaną oranżadę , ktoś rozdeptał grzybka, papryczkę itp i co miałam robić??? Zachować się jak niewolnica dywanu??? Na drugi dzień dywanu (jasnego) nie udało mi się oczyścić(nikomu się nie udało) został zwinięty i do tej pory stoi na strychu.. i czy warto było kupować taki dywan??? Czy trzeba było go zwijać jak ludzie wchodzą do domu?? Imprezy mam dość często i dywan nie spędza mi już sen z powiek... niech leją...kupi się drugi...a i wyprać jakoś łatwiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.opera-mini.net 13 lat temu Witam, Posiadam w domu luksusowy dywan wełniany typu shaggy. Jest bardzo jasny. Nie ma z nim żadnych problemów, w domu są koty i pies. Wystarczy odpowiednimi środkami pielęgnować taki dywan. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13 lat temu Hej, a zdradzisz jakie to środki? jeśli to nie tajemnica to prosze o informacje zwrotną. Ja 2 właśnie takie dywany kupiłem w tym sklepie link do sklepy z dywanami i przyjdą na koniec miesiaca. Dobrze byłoby wiedzieć czym później "traktować" taki dywanik :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WhiteOaks Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.supermedia.pl 10 lat temu Polecam poczytać cenne porady odnośnie pielęgnacji i czyszczenia dywanów na stronie www.whiteoaks.pl www.whiteoaks.pl/plama-na-dywanie-czyli-jak-czyscic-i-pielegnowac-dywan/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oll_ga Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13 lat temu Dywan to niewątpliwie jest jednym z istotniejszych elementów wyposażenia wnętrza salonu. Często stanowi uzupełnienie wyglądu oraz sprawia wrażenie przytulności, ja wybrałabym wełniany, na pewno posłuży nam dłużej... bardzo dobrej jakości dywany znajdziecie w internetowym sklepie www.galeria-dywanow.com/pl/13-dywany-welniane-gabbeh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.toya.net.pl 11 lat temu Wełna odchodzi już do lamus...to był synonim luksusu lata temu. Teraz dobry w uzytkowaniu jest heat set...akryl nie polecam juz... Polecam ja kupiłam taki i jestem zadowolona www.komfort.pl/dywany/corsica-412333 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annaR Dywan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11 lat temu Szukam dywanu wełnianego i znalazłam w internecie taki sklep z taka ofertą Dywany wełniane w tym sklepie i zastanawiam się nad d kupnem. Myślicie że lepiej w stacjonarnym czy przez internet kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
wnetrzadlaciebie Re: Dywan 11 lat temu dywan wełniany ma bardzo dużo zalet min pochłania wilgoć w pomieszczeniu i zapewniają dobrą izolację od podłogi, natomiast dywany syntetyczne są polecane w szczególności dla alergików ponieważ nie gromadzą w sobie kurzu (są antystatyczne) więcej o zaletach jednych i drugich można przeczytać tutaj www.awitek.pl/blog/dywany/dywan-welniany-czy-sztuczny Odpowiedz Link Zgłoś
cd-komp Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? 11 lat temu Jeśli wahasz się czy wybrać syntetyk czy wełnę, to musisz poznać różnicę i odpowiedzieć sobie jak u Ciebie ten dywan będzie używany. Czy masz psa, dziecko, a może kota. Na którym piętrze mieszkasz, czy dywan będzie przy balkonie? Jak będziesz go konserwować? Czy tylko odkurzacz, czy trzepanie, czy może pranie dywanu odkurzaczem piorącym (ekstraktorem). Na wiele pytań odpowiedzi znajdziesz na stronach firm piorących dywany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CarpetForYou 100% naturalne dywany Wełniane, Niebarwione! IP: *.vlan508.enoch.lubman.net.pl 11 lat temu Zapraszamy do nowego sklepu internetowego z dywanami, chodnikami i wykładzinami. Na nasze specjalne zamówienie najlepsi polscy producenci przygotowują limitowane edycje, np.: DYWILAN ECO. Mamy najniższe ceny! Jeśli się mylimy, poinformuj nas o tym, a przygotujemy lepszą ofertę! LIMITOWANA EDYCJA WYŁACZNIE DLA CarpetForYou.pl Wyjątkowa kolekcja oparta na 100% naturalnej, niebarwionej wełnie nowozelandzkiej. Delikatne wzory i bliskie ziemi kolory dodają pomieszczeniu lekkości, nie dominując nad innymi elementami. Dywany wykonane są z wyjątkowo grubej niebarwionej przędzy wełnianej. Kolekcja ECO jest najkorzystniejszą cenowo propozycją dywanów wełnianych. DYWAN NATURALNY W CENIE SYNTETYCZNEGO CHODNIKA! W naszym sklepie znajdziecie zarówno dywany tradycyjne jak i nowoczesne. 100% naturalne z niebarwionej wełny owczej lub jedwabiu oraz szeroki wybór dywanów syntetycznych. Dopiero zdobywamy polski rynek Więc znajdziesz u nas najkorzystniejszą ofertę cenową. Mamy najniższe ceny! Jeśli się mylimy, poinformuj nas o tym, a przygotujemy lepszą ofertę! CarpetForYou.pl najlepszy sklep z dywanami specjalnie dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: White Oaks Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.supermedia.pl 10 lat temu Polecamy wełniane dywany White Oaks. Ręcznie tkane, wykonane w 100% z wełny. Przewaga wełny nad materiałami syntetycznymi: nie wchlania brudu, ma bardzo niski stopień wchłaniana płynów, wełna jest naturalnym izolatorem, a do tego jest piękna i naturalna. A jeśli macie obawy odnośnie pielęgnacji wełnianego dywanu to ten wpis z pewnością je rozwieje: www.whiteoaks.pl/plama-na-dywanie-czyli-jak-czyscic-i-pielegnowac-dywan/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: White Oaks Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.supermedia.pl 10 lat temu Dywan do salonu, czy jakiegokolwiek innego pomieszczenia w domu najlepiej aby był wełniany. Polecamy wyjątkowe, ręcznie tkane dywany White Oaks. Zapraszamy na: www.whiteoaks.pl Wiele cennych informacji odnośnie pielęgnacji wełnianych dywanów znajdziecie Państwo tutaj: www.whiteoaks.pl/plama-na-dywanie-czyli-jak-czyscic-i-pielegnowac-dywan/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uniter Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.sileman.net.pl 10 lat temu W moim domu odpada wełniany, z różnych przyczyn. Ale w dzisiejszych czasach są dywany naprawdę dobre jakościowo, antyalergiczne i trwałe :) Ja ostatnio kupiłam dywan do sypialni w www.designer.ski/pol_m_Dekoracje_Dywany-202.html pięknie się prezentuje:) I myślę o zakupie kolejnego, tym razem do salonu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mother of three Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.supermedia.pl 10 lat temu Niewiele osób wie, że sztuczne dywany wydzielają LZO czyli tosyczne związki lotne, które mogą powodować duszności, uczulenia i krwotoki z nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczkawkwadracie Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? 10 lat temu Zastanawiam się właśnie nad kupnem dywanu wełnianego. Jak to jest z jego czyszczeniem? Cieżko wszystko wyciągnąć? Interesuje mnie szczególnie dywan z tego sklepu dywanik24.pl/pl/c/welniane/15 , dywan ALABASTER. Czy może ma ktos z was i mogłby udzielić jakiejś opinii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 9 lat temu wg mnie bardzo dobre maja dywany z Fortero kupowalem kiedys dawniej i w tym roku znowu kupilem do nowego pokoju dywan dla dziecka w ulice wiadomo, że dzieci nie dbaja za bardzo o dywany a te maja niezniszczalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hshahsha Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.dynamic-ww-05.vectranet.pl 10 lat temu Moim zdaniem warto też patrzeć na wygląda ;) Mi najbardziej podobają się marokańskie wzory, takie jak tutaj shopconnector.pl/sklepy/trellis-pl Trochę drogie dywany, ale są świetne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 9 lat temu welniane sa duzo lepsze kup sobie wełniany 100% z fortero maja bardzo dobre dywany jakosciowo chyba najlepsze jakie mialem do tej pory. Miekkie grube nie wygniataja sie tak szybko i maja bardzo dobry kolor nawet po 2 latach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.toya.net.pl 9 lat temu Jasne dywany wg mnie prezentuja sie duzo lepiej i rozjaśniają całe pomieszczenie ale wiadomo, że ma to swoje wady, widac wszystkie zabrudzenia. Mam 2 dywany z Fortero, do sypialni i do pokoju dziennego, jeden jasny drugi ciemny i jak na razie udalo mi sie utrzymac je w dobrej kondycji, nie sa zniszczone, ani poszarpane a mamy dużego psa w domu Odpowiedz Link Zgłoś
fowskamo Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? 9 lat temu My od ponad roku mamy dywan wełniany ze sklepu dywanoland.pl/40-dywany. Jak na razie wygląda wciąż jak nowy, największą jego zaletą jest to że jest go łatwiej doczyścić niż dywan syntetyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viola Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 9 lat temu ja mam wełniany 100% z fortero, bardzo dobry materiał, mozna chodzic bez butów, dziecko go uwielbia i my tez. Akurat przy przeprowadzce do nowego domu kupilismy nowe dywany do salonu i do sypialni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arnie Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? IP: *.dynamic.mm.pl 9 lat temu Do pokoju dziecka najlepiej, aby dywan bym wygodny i miękki. Poszukaj w sklepach z dywanami, lub większych z artykułami do aranżacji wnętrz www.kochamydywany.pl/dywany-dla-dzieci Znajdziesz bez problemu takie specjalnie szyte do pokoi dziecięcych. Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta4447 Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? 9 lat temu Widzę tu więcej reklam ze sklepów z dywanami niż praktycznych porad. Mam dwa dywany wełniane i jeden syntetyczny (ten dość nowy -3 lata, a wełniane dużo starsze). Moja opinia jest taka: - wełniane są bardziej wrażliwe na światło i zanieczyszczenia oraz szybciej dają się zgniatać, są dużo droższe, no i mole mogą w nim zagrasować. Dodatkowo pylą i w trakcie użytkowania pozbywają się części runa. - syntetyczne są teraz tak produkowane, że trudno je odróżnić od wełnianych, ale mogą więcej znieść. - Do salonu czy innego deptania lepiej wybrać syntetyczny - tańszy i łatwiejszy w czyszczeniu, a i ewentualna wymiana nie jest bardzo kosztowna - Do sypialni - wełniany. - Do pokoju dziecka - tylko syntetyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
zesznurka Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? 8 lat temu Ani jeden, ani drugi. Zobacz ofertę dywanów ze sznurka bawełnianego na: cottonstyle.pl Te ręcznie wydziergane dywany są trwałe i łatwe w utrzymaniu czystości. Można je prać w pralce. To wnętrzarski hit. Odpowiedz Link Zgłoś
12marysia12 Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? 8 lat temu Wełniany jest cudowny tylko przy nim będziesz mieć trochę pracy. Syntetyczne też są dobre ale jednak wełniane są mi chyba bliższe. W sklepie Dywany Witek mają spory wybór i idzie wybrać tam na prawdę spoko dywany. Odpowiedz Link Zgłoś
agarst Re: dywan do salonu - wełniany czy syntetyk? 7 lat temu Bardziej praktyczny jest syntetyk. Wełna jest przepiękna, dywany takie są mięciutkie i naturalne, jednak są specyficzne. Po pierwsze trzeba o nie dbać, po drugie ugniatają się i jest to naturalny proces Tak wiec dywan taki w przyszłości nie będzie na pewno wyglądał tak dobrze jak na początku. Tak więc jeśli pomieszczenie jest użytkowane dość czesto i jeśli nie masz ochoty na pielęgnację dywanu, postaw na dywan syntetyczny. W poszukiwaniu dywanu polecam tę stronę: dywanyluszczow.eu/ W sklepie mają ogromny wybór dywanów syntetycznych jak również i wełnianych. Odpowiedz Link Zgłoś