Dodaj do ulubionych

Bóle brzuszka

19.11.09, 12:11
Pani Doktor i Drogie Mamy liczę na poradę w takiej kwestii.
Mojego synka przez miesiąc karmiłam piersią i miał straszne wzdęcia, bóle
brzuszka nie spał w dzień, nie zasypiał w nocy, ciągle wisiał na piersi, choć
się najadał przez ten piersiowy miesiąc przybrał 1,5 kg.
Jest to moje drugie dziecko i z pierwszym było tak samo, nieustanne bujanie w
wózku, zero snu, choć też przybierała prawidłowo. Piersią karmiłam 4 miesiące
po przejściu na bebilon dziecko się uspokoiło. Nie wiem czy był to wynik
przejścia na mieszankę, czy układ pokarmowy nareszcie dojrzał w każdym razie
była kolosalna poprawa.
Teraz z synkiem po miesiącu przeszliśmy na bebilon comfort, na początku duża
poprawa, wzdęcia jednak jeszcze są, dawałam infacol, potem esputicon ale nie
widziałam poprawy odstawiłam.
Od dwóch tygodni mały nie robi kupy tzn. 1 na 3 dni i po karmieniu ulewa,
zawsze pilnuję żeby mu się odbiło a on i tak leżąć już po karmieniu jeszcze
odbija( tak czka) i ulewa, generalnie pręży się jeszcze cały czas. Byliśmy u
pediatry mały dostał debridat ale po nim było jeszcze gorzej, odstawiliśmy.
Zauważyłam też,że po wypiciu zwykłej herbatki rumiankowej hipa mały ładnie
zasypia. Tylko pytanie ile tej herbatki może wypić, dodam, że mleko pije
6x120ml i zawsze do końca, po wypiciu płacz, dać więcej to znów uleje. To moje
drugie dziecko ale problemy takie same jak to z maluchami.
Co powoduje, że ten mój maluch tak się wije? Pani pediatra powiedziała, że
skazy nie widać, czy może to nietolerancja laktozy, ale comfort ma obniżoną
jej zawartość, czy to poprostu niedojrzałość układu pokarmowego, która minie?
Czy zmiana mieszanki coś tu pomoże?
Chciałabym pomóc jakoś mojemu dziecku.
Obserwuj wątek
    • li_21 Re: Bóle brzuszka 19.11.09, 16:33
      moja mała po comforcie ulewała najbardziej ze wszystkich przetestowanych mlek
      choć jest zagęszczone skrobią, mimo że to na kolki spotkałam się z opiniami, że
      powoduje jeszcze gorsze wzdęcia i bóle brzuszka tak też i było u nas, do tego
      nieustanny głód a jak dałam więcej to jeszcze większe ulewanie, przeszliśmy na
      bebilon pepti i jak ręką odjął, mała też nie miała oznak alergii, ale nic nie
      pomagało i pediatra przepisała to mleczko i koniec z kolkami i ulewaniem mimo,
      że jest o wiele rzadsze. Pozdrawiam
      • agula20044 Re: Bóle brzuszka 19.11.09, 18:32
        No właśnie już sama nie wiem, jak byłam ostatnio u pediatry to zapytałam o
        ewentualną zmianę mleka ale pani doktor stwierdziła, że nie ma alergii i nie ma
        co kombinować ze zmianą mleka, mały jest jeszcze maleńki i układ pokarmowy musi
        dojrzeć, a powiedz mi kiedy była poprawa, mała chętnie pije to mleczko, lepiej śpi?
        • zoniab-120509 Re: Bóle brzuszka 19.11.09, 20:08
          Moja mała ulewała po Bebiko i też miała kolki- nam pomagała woda
          koprowa - do kupienia w aptece.Dawałam też jej probiotyk i fakt faktem
          takie maleństwa maja nie do końca ukształtowany układ pokarmowy.Co do
          zmiany mleka to nie wiele Ci powiem bo my przeszliśmy na Hipp i u małej
          jest ok ale co do Bebilon Pepti słyszałam pozytywne opinie moich
          koleżanek.Ale polecam wodę koprową - mojej małej do tej pory pomaga gdy
          czuje że boli ją brzuszek:)
    • li_21 Re: Bóle brzuszka 20.11.09, 12:23
      Już na drugi dzień była znaczna poprawa po tym mleku, nie kombinowaliśmy jeśli
      chodzi o sposób zmiany mleka tzn. od razu po zakupie mleka w aptece gdy przyszła
      pora karmienia podałam małej to mleczko i już nie wróciłam do comfortu przez
      kilka karmień jadła mniej o jakieś 20- 30 ml ale wcale nie była głodna potem,
      jak po comforcie mimo że zjadała mniej i już tak nie ulewała, przyjęła dobrze to
      mleczko, bardzo rzadko jej się uleje tylko jak się jej nie odbije i w
      niewielkiej ilości, a wiem to bo ciuszki są czyste bez zapachu tego wstrętnego
      mleka po całym dniu, wcześniej musiałam ją przebierać kilka razy dziennie. Ale
      dodam, że do tego jakiś czas podawałam jej 2 razy dziennie debridat, żeby jej
      się przy tej zmianie wszystko uregulowało ładnie. Wiem że mleko jej pomogło, bo
      wcześniej przy comforcie też dodawałam debridat, esputikan i one nie pomagały.
      Jeśli chodzi o noc to ogólnie mała zawsze ładnie przesypiała od urodzenia mimo,
      że w dzień potrafiła cały czas płakać, tylko tyle że śpi teraz dłużej 6-7,5
      godz. wcześniej max do 5-6 ale to wynika chyba z tego że jest starsza.
      • free.groszek Re: Bóle brzuszka 21.11.09, 21:59
        U nas po Comforcie bóle brzucha i kolki minęły jak ręką odjął po ok 2 tygodniach
        picia tego mleka, tzn objawy ustępowały w ciągu 2 tygodni. Ja jestem z tego
        mleka bardzo zadowolona ale myślę że każde dziecko jest inne i co jednemu pomoże
        to drugiemu niekoniecznie. Niestety trzeba testować.
    • barbara.gierowska Re: Bóle brzuszka 22.11.09, 20:35
      Witam,
      Mieszanka Bebilon comfort powinna byc pomocna w opisanych problemach. Co do
      herbatki - proponuje podawac tak do 150 ml/dziennie- oczywiscie w porcjach
      podzielonych.
      Zakładajac prawdziwosc hipotezy o gorszej tolerancji laktozy ( do obrazu brakuje
      luźnych stolców) - mozna jeszcze wyprobowac mieszanke Enfamil O LAC ( bez recepty)
      Na pewno nie zaszkodzi podac maluchowi przewlekle probiotyki np dicoflor 1 x
      dziennie.
      W razie utrzymywania sie dolegliwosci pomocna moze byc konsultacja u gastrologa
      dzieciecego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka