pomarancza-1
02.12.09, 07:07
Witam Pani Doktor!
Mam pytanie dot. mojego 6 tygodniowego dziecka. Mały od samego początku bardzo ulewał i pod sporym ciśnieniem (usg brzuszka było ok. więc pediatrzy mówili tylko, że to kwestia niewykształconego zwieracza), po podaniu Nutritonu do mojego ściągniętego mleka lub sztucznego była znaczna poprawa. Obecnie karmię już tylko mlekiem sztucznym (od 2 tygodni) - NAN active ale obserwuję nasilenie gazów, dziecko pręży się i czasami popłakuje zanim puści bączka chociaż ma dni idealne, kiedy nic go nie męczy. Od początku nie miał kolek tylko gazy. Dodatkowo delikatnie łuszczy mu się skóra na brwiach i głowie.
Czy mogę na własną rękę podać mu mleko, które będzie bardziej lekkostrawne Bebilon Pepti lub NAN HA czy muszę czekać na decyzję pediatry (wizytę mam dopiero w przyszłym tygodniu przy okazji szczepienia a nie chciałabym narażać dziecka na kontakt z dziećmi chorymi umawiając się wcześniej).
Dodam, że tata malucha jest alergikiem.
Po jakim czasie mogę się spodziewać poprawy po zmianie mleka? Czy muszę je wprowadzać stopniowo ze względów medycznych czy chodzi tylko o przyzwyczajenie dziecka do nowego smaku? Czy mleko HA mogę tak jak dotychczas zagęszczać Nutritonem?
Z góry dziękuję za odpowiedź.