Dodaj do ulubionych

Gazy / ulewanie / nutriton

02.12.09, 07:07
Witam Pani Doktor!

Mam pytanie dot. mojego 6 tygodniowego dziecka. Mały od samego początku bardzo ulewał i pod sporym ciśnieniem (usg brzuszka było ok. więc pediatrzy mówili tylko, że to kwestia niewykształconego zwieracza), po podaniu Nutritonu do mojego ściągniętego mleka lub sztucznego była znaczna poprawa. Obecnie karmię już tylko mlekiem sztucznym (od 2 tygodni) - NAN active ale obserwuję nasilenie gazów, dziecko pręży się i czasami popłakuje zanim puści bączka chociaż ma dni idealne, kiedy nic go nie męczy. Od początku nie miał kolek tylko gazy. Dodatkowo delikatnie łuszczy mu się skóra na brwiach i głowie.
Czy mogę na własną rękę podać mu mleko, które będzie bardziej lekkostrawne Bebilon Pepti lub NAN HA czy muszę czekać na decyzję pediatry (wizytę mam dopiero w przyszłym tygodniu przy okazji szczepienia a nie chciałabym narażać dziecka na kontakt z dziećmi chorymi umawiając się wcześniej).
Dodam, że tata malucha jest alergikiem.
Po jakim czasie mogę się spodziewać poprawy po zmianie mleka? Czy muszę je wprowadzać stopniowo ze względów medycznych czy chodzi tylko o przyzwyczajenie dziecka do nowego smaku? Czy mleko HA mogę tak jak dotychczas zagęszczać Nutritonem?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: Gazy / ulewanie / nutriton 02.12.09, 20:28
      Witam,
      Proponuje przejsc na mieszanke typu HA z obnizoną zawartoscia laktozy np NanHA
      sensitive.Mieszanke te mozna zagescic Nutritonem. Mozna je wprowadzic z dnia na
      dzień- o ile maluszek bez problemów zakceptuje nowy smak. Zmiany skorne moga
      wynikac z zaburzeń łojotokowych - niech oceni je pediatra w bezposrednim badaniu.
      W przypadku problemow z gazami mozna tez podac leki typu Infacol
      • e-kasia_mm9 Re: Gazy / ulewanie / nutriton 05.12.09, 01:51
        Jeśli to alergia, to przejście na mleko HA nic nie da, jest tak samo uczulające
        jak wszystkie inne zwykłe mleka krowie i dla alergika się nie nadaje. Gdy tata
        alergik, to szkoda czasu na próby z takim mlekiem, przejdź od razu na nutramigen
        lub bebilon pepti i nie zagęszczaj, bo to też może wywoływać problemy z brzuszkiem.
        • pomarancza-1 Re: Gazy / ulewanie / nutriton 07.12.09, 06:59
          e-kasiu ale czy bebilon pepti nie jest mlekiem uboższym dla malucha? I czy same gazy i ulewanie są wystarczającymi przesłankami do wprowadzenia pepti? Może pani doktor też się wypowie?

Dzięki
          • li_21 Re: Gazy / ulewanie / nutriton 07.12.09, 11:29
            Moja mała też miała problemy z brzuszkiem, prężyła się, puszczała bączki i
            płakała przy tym do tego ulewała czasami wymiotowała, zmienialiśmy jej różne
            mleka i tylko jedno pomogło bebilon pepti poza też łuszczyła jej się skóra na
            brwiach, lekarz stwierdził alergię kiedy wyczerpaliśmy wszystkie możliwości (
            jej tatuś też jest alergikiem). Może najpierw spróbuj tak jak radzi pani doktor
            podać kropelki na wzdęcia typu infacol czy esputikan. Dobry jest również
            debridat - ale on jest tylko na receptę. Większość maluchów ma niestety wzdęcia
            i kolki. Ja schodzącą skórę na brwiach smarowałam kremem Oilatum Soft ( według
            mnie rewelacyjny) zeszło po 2 dniach. A teraz smaruje jej buzie i jest taka
            gładzutka. Nam na wzdęcia pomogło jedynie mleko bebilon pepti, złagodziło też
            objawy refluksu, z tego względu, że jak mówił lekarz jest lekkostrawne i nie
            zalega w brzuszku. Jednak i tak jeśli chodzi o to mleczko to musi zdecydować
            lekarz bo ono jest na receptę. Ja też podaję nutriton ze względu na refluks i po
            nim zauważyłam, że mała też czasami ma wzdęcia wtedy podaje jej espumisan i
            troszkę pomaga.
          • barbara.gierowska Re: Gazy / ulewanie / nutriton 07.12.09, 22:36
            Witam,
            Alergia to nie jedyna choroba dziecięca ,warto o tym pamietać.
            Co do diety eliminacyjnej (Pepti),byc moze okazac sie ona konieczna,jesli
            pediatra albo dermatolog ocenia zmiany skorne jako typowo alergiczne( z Pani
            opisu wygladaja raczej jak łojotokowe)
            Do czasu oceny lekarskiej i bezpośredniej konsultacji nie ma podstaw do
            rozpoczynania diety eliminacyjnej.
            Warto tez skonsultowac malucha u gatrologa- trzeba wziac pod uwage inne choroby
            np pylorostenoza ( typowy wiek),refluks zoladkowo-przełykowy etc etc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka