Dodaj do ulubionych

6,5 mies. - prośba o ocenę schematu

13.05.10, 15:43
Pani Doktor, dziewczyny, bardzo proszę o ocenę schematu. Ilości podać mi jest bardzo trudno, bo córka nie wypija stale tyle samo mleka. Czasami na jeden posiłek je mniej, a potem nadrabia, albo jednego dnia je mniej i nadrabia następnego dnia. Napiszę więc, ile jej robię.

Oto schemat:

6.00 Bebilon Pepti ze 180 ml wody + 3 miarki kleiku ryżowego
9.00 papka owocowa ze słoiczka (na razie tylko jabłko) 125 g, popija mlekiem (jeśli zje cały słoiczek, to jedynie 30-60 ml); jeśli nie chce jeść albo zje mało, dostaje kleik
12.00 Bebilon Pepti ze 180 ml wody + 3 miarki kleiku kukur.
15.30 Zupka jarzynowa ze słoiczka 125 g, od niedawna - zupka z mięsem. Jeśli nie chce jeść albo zje mało, dostaje kleik
18.30 Bebilon Pepti ze 180 ml wody + 3 miarki kleiku kukur.
1.00 Bebilon Pepti ze 150 ml wody

Poza tym przed każdym posiłkiem pije czystą przegotowaną wodę, na dobę wypija minimum 100 ml, zazwyczaj ok. 150.

Córka ma 6,5 mies., waży 7300 (waga ur. 3410), trzyma się właściwie od urodzenia na 25 centylu. Dietę miała rozszerzaną powoli ze względu na alergię.

Moje pytania:
1. Czy powinnam się martwić tym, że córka nie zawsze chce jeść obiadki? Bywa, że zje pół słoiczka, bywa, że cały, a czasami po dwóch łyżeczkach już odmawia. I to nie jest kwestia smaku.
2. Jak mogłabym jej urozmaicić dietę? Próbowałam podać o 9 kleik na wodzie z owocami i kisiel z owocami - nie chciała. Wszystko z jabłka. Wiem na pewno, że mogę zacząć podawać inne owoce. Planuję też wkrótce wprowadzić gluten w postaci kaszki. Ale co jeszcze?
3. Czy codziennie córka powinna dostawać mięso? Na razie dałam jej raz królika, pojawił się ból brzucha i wysypka na szyi. Spróbuję więc indyka. Czy można dawać mięso co drugi dzień, na przemian z zupką warzywną?
4. Czy powinnam likwidować karmienie nocne, rozrzedzając mleko? Córka nie ma jeszcze ząbków, a mi jakoś strasznie to wstawanie w nocy nie przeszkadza.

Będę wdzięczna za odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • olaf1981 Re: 6,5 mies. - prośba o ocenę schematu 13.05.10, 17:21
      wowww... ale Ci zazdroszcze takiego jedzenia u dzieciaczka. Jak dla
      mnie to idealnie. Poniżej z jednych wątków opisałam probl. z
      jedzeniem mojego malucha (za tydzień kończy 6m)
      Mam pytanie jak robisz domowe kisielki.
      Może rób kaszki na m.m lub z m.m zamiast posiłku porannego.
      Ja już wprowadziłam soczki,dzienne ok 60ml + 30 ml wody.
      Może podaj marchewkę mojej b.smakuje.
      • gosiasprezynka Re: 6,5 mies. - prośba o ocenę schematu 14.05.10, 08:22
        olaf1981 napisała:

> wowww... ale Ci zazdroszcze takiego jedzenia u dzieciaczka. Jak dla
        > mnie to idealnie.

> Mam pytanie jak robisz domowe kisielki.

Kupuję sok Bobofrut (175 ml ma chyba), w niewielkiej ilości rozrabiam 1,5 łyż.
        skrobi ziemniaczanej, resztę soku gotuję, dodaję ten sok z mąką i jest. No i
        troszeczkę cukru, jeśli jest mało słodki (1/2 łyżeczki). Ale moja tego do ust
        nie chciała wziąć, więc możliwe, że przepis dobry nie jest ;)

> Może rób kaszki na m.m lub z m.m zamiast posiłku porannego.

No właśnie chcę wprowadzić, dziś ma małż podać pierwszy raz :) Jeszcze glutenu
        do tej pory nie dostała.

> Ja już wprowadziłam soczki,dzienne ok 60ml + 30 ml wody.
        > Może podaj marchewkę mojej b.smakuje.

Jakoś do mnie nie przemawiają, wolę, żeby piła wodę. Chyba że takie soczki
        domowej roboty, ale nie mam za bardzo czasu robić. :( Choć może się zmobilizuję :)

Wiesz, to że jej zrobię 200 ml kleiku, nie oznacza, że zje wszystko :) Czasami
        zje 100 ml, czasami 150..
    • monika3411 Re: 6,5 mies. - prośba o ocenę schematu 13.05.10, 21:27
      Nie _oceniam_ :-) Uderza mnie zarówno w Twoim schemacie, jak i schematach innych
      mam, że niemal do każdego posiłku dodajecie mleko... Owoce popija mlekiem...
      dziwne to trochę. Nie odbierz tego jako osobistej krytyki, daleko mi do tego :-)
      Próbowałaś podawać córeczce własnoręcznie ugotowane zupki? Od kiedy sama
      zaczęłam gotować i dostrzegać same zalety tego sposobu karmienia dziecka,
      reklamuję to każdej mamie :-)
      Ten królik, którego podałaś, to był w gotowym daniu? Czy ugotowałaś mięso
      królicze i dodałaś je do posiłku?
      Proponuję też samodzielną produkcję soczków :-)
      • gosiasprezynka Re: 6,5 mies. - prośba o ocenę schematu 14.05.10, 08:26
        monika3411 napisała:

> Nie _oceniam_ :-) Uderza mnie zarówno w Twoim schemacie, jak i schematach innyc
        > h
        > mam, że niemal do każdego posiłku dodajecie mleko... Owoce popija mlekiem...
        > dziwne to trochę. Nie odbierz tego jako osobistej krytyki, daleko mi do tego :-

Wiesz, po prostu jakoś tak mi się wydaje, że samymi owocami to się ona nie
        naje... Ale może to błąd :) Jak nie jest głodna, to po prostu tego mleka nie
        wypije i tyle. Jakby ładnie zjadła owoce i obiad, to mleko dostawałaby 4 razy
        dziennie (na 6 posiłków). A Twoja jak często pije mleko? (licząc oczywiście
        kleiki, kaszki).

> Próbowałaś podawać córeczce własnoręcznie ugotowane zupki? Od kiedy sama
        > zaczęłam gotować i dostrzegać same zalety tego sposobu karmienia dziecka,
        > reklamuję to każdej mamie :-)

No niestety, ja już pracująca, wychodzę w tygodniu o 7 rano, wracam o 17 :(
        Mogłabym robić w weekend i mrozić, ale nie mam zamrażarki, tylko mały
        zamrażalnik w lodówce.. Ale może spróbuję.

A gdzie kupujesz warzywa w Pruszkowie? W zwykłym warzywniaku, czy w sklepach
        ekologicznych? Są jakieś w Pruszkowie? ;)

> Ten królik, którego podałaś, to był w gotowym daniu? Czy ugotowałaś mięso
        > królicze i dodałaś je do posiłku?

Danie gotowe BoboVity - potrawka z królikiem.

> Proponuję też samodzielną produkcję soczków :-)

Spróbuję :) Bo do tych gotowych nie jestem przekonana..
        • monika3411 Re: 6,5 mies. - prośba o ocenę schematu 14.05.10, 09:28
          Moja pije mleko 4 razy dziennie. Do tego zupka (sama gotuję) z królikiem, albo z
          łososiem, albo z połówką żółtka - to co drugi dzień. Nie daję kaszek, ani
          kleików - panicznie się boję utuczenia Ani.
          Jeśli nie masz możliwości mrożenia - może pasteryzacja? Małe słoiczki można
          kupić na Berenta, nad Millennium ;-) To chyba jedyne miejsce w naszym mieście
          gdzie są takie. Ja własnie tak robię - też mam za mały zamrażalnik.
          Może właśnie fakt, że ze słoika to mięso, spowodował reakcję? Jak chcesz, mogę
          Ci dać porcję królika na próbę (mam jeszcze zapasik - mąż kupuje u znajomego
          króliki dla Ani).
          Co do domowych soczków - kolejny super wynalazek :-) Co prawda jest zabawa z
          myciem sokowirówki, ale to łapczywe picie jest tego warte ;-)
          Warzywa kupuję na targu i w zwykłych sklepach. Korzystam też z mrożonek. Wiem o
          jednym sklepie ekologicznym - na tyłach sklepu "Dragon" na osiedlu Staszica. Są
          tam ekologiczne ziemniaki, włoszczyzna, buraki, jabłka. Także jajka od
          zielononóżek, pyszny chleb, nabiał, wędliny. Rozmawiałam z panią z tego sklepu,
          przymierzała się do mięsa, ale była dopiero na etapie szukania dostawców. Może
          dzisiaj tam zajrzę i zobaczę co słychać :-)
          • monika3411 Re: 6,5 mies. - prośba o ocenę schematu 14.05.10, 09:39
            monika3411 napisała:

Do tego zupka (sama gotuję) z królikiem, albo
            > z
            > łososiem, albo z połówką żółtka - to co drugi dzień.

Oczywiście jest jeszcze jeden posiłek :-) Przeważnie jest to kaszka manna
            ugotowana w niewielkiej ilości wody z dodatkiem jabłka i/lub banana. Ew. kaszka
            jaglana z owocami. Próbowałam kisiel i budyń - nie smakowały :-(
            ---
            [url=https://www.suwaczki.com/][img]https://www.suwaczki.com/tickers/3i49tv73r9oq5mo6.png[/img][/url]
            • gosiasprezynka Re: 6,5 mies. - prośba o ocenę schematu 14.05.10, 09:44
              No, moja to jest chudzinka, więc ja jej zagęszczam prawie każdy posiłek mleczny
              poza nocnym, ale też nie ilości ogromne - 3 miarki kleiku.

O pasteryzacji nie pomyślałam, dobry pomysł :) Może w łikend coś pokombinuję :)
              Wielkie dzięki za odpowiedź :)
              • gosiasprezynka Re: 6,5 mies. - prośba o ocenę schematu 14.05.10, 10:29
                Monika, powiedz jeszcze, jakie robisz soczki? Marchwiowy? Jabłkowy? Marchew z
                jabłkiem?
                • monika3411 Re: 6,5 mies. - prośba o ocenę schematu 14.05.10, 10:44
                  * marchew + jabłko
                  * marchew + jabłko + pietruszka
                  * marchew + jabłko + pietruszka + seler
                  Wszystkie są pyszne :-)
                  Dzisiaj zamierzam kupić buraki i zrobić burak + jabłko + ew.marchew.
                  Nie wiem czy taka zwykła sokowirówka wyciśnie sok ze świeżej kapusty, muszę to
                  sprawdzić :-)
                  • monika3411 Re: 6,5 mies. - prośba o ocenę schematu 14.05.10, 10:47
                    Jeszcze "czystą" gruszkę robiłam - też pyszota :-)
                    • gosiasprezynka Re: 6,5 mies. - prośba o ocenę schematu 14.05.10, 11:49
                      A te soczki dajesz między posiłkami, tak?
                      • monika3411 Re: 6,5 mies. - prośba o ocenę schematu 14.05.10, 12:52
                        Tak :-)
                        Z soczku burakowego dzisiaj nici :-( Ulewa złapała nas przy "Emilce" i
                        zawróciłyśmy, nie dotarłyśmy do targu :-(((
    • barbara.gierowska Re: 6,5 mies. - prośba o ocenę schematu 15.05.10, 23:23
      Witam,
      1. Może podawać tę zupkę wcześniej np o 12 ? Po porcji z mleka kleikiem,
      zwyczajnie może nie być głodna o 15
      2.Może kasza jaglana ?
      3. Na początku co 2 gi dzień,ale potem najlepiej codziennie ( no chyba,że
      zacznie Pani akurat wprowadzać żóltko)
      4. Myslę,ze nic na siłę

a tak poza tym - może dawać jej tę wodę po posiłku - a nie przed.
      Gdy napije się sporo- może automatycznie zjeść mniej,co jest np szczególnie
      ważne w kwestii zupki
      • gosiasprezynka Re: 6,5 mies. - prośba o ocenę schematu 16.05.10, 07:12
        Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Jeśli chodzi o 1: wolałabym dawać zupę o 15, bo córka czasami, jak wstaje wcześniej, to trzeci posiłek je o 11.30. Czy to nie za wcześnie na obiad? ;)

A głodna o tej 15 jest. Bo zupy nie chce, ale kleik - jak najbardziej.

Wczoraj zrobiłam jej zupę własnej roboty, zjadła chętnie, zobaczymy, co będzie dziś :)
        • gosiasprezynka Re: 6,5 mies. - prośba o ocenę schematu 17.05.10, 09:22
          No i udało się :) Zrobiłam młodej własną zupę i podałam wcześniej - chwilkę
          przed 12. Zjadła 120 g :]
          • monika3411 Re: 6,5 mies. - prośba o ocenę schematu 17.05.10, 09:48
            Brawo :-) Wiedziałam, że co domowe jedzonko, to domowe :-) Pora może też małej
            bardziej odpowiada :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka