gosiasprezynka
13.05.10, 15:43
Pani Doktor, dziewczyny, bardzo proszę o ocenę schematu. Ilości podać mi jest bardzo trudno, bo córka nie wypija stale tyle samo mleka. Czasami na jeden posiłek je mniej, a potem nadrabia, albo jednego dnia je mniej i nadrabia następnego dnia. Napiszę więc, ile jej robię.
Oto schemat:
6.00 Bebilon Pepti ze 180 ml wody + 3 miarki kleiku ryżowego
9.00 papka owocowa ze słoiczka (na razie tylko jabłko) 125 g, popija mlekiem (jeśli zje cały słoiczek, to jedynie 30-60 ml); jeśli nie chce jeść albo zje mało, dostaje kleik
12.00 Bebilon Pepti ze 180 ml wody + 3 miarki kleiku kukur.
15.30 Zupka jarzynowa ze słoiczka 125 g, od niedawna - zupka z mięsem. Jeśli nie chce jeść albo zje mało, dostaje kleik
18.30 Bebilon Pepti ze 180 ml wody + 3 miarki kleiku kukur.
1.00 Bebilon Pepti ze 150 ml wody
Poza tym przed każdym posiłkiem pije czystą przegotowaną wodę, na dobę wypija minimum 100 ml, zazwyczaj ok. 150.
Córka ma 6,5 mies., waży 7300 (waga ur. 3410), trzyma się właściwie od urodzenia na 25 centylu. Dietę miała rozszerzaną powoli ze względu na alergię.
Moje pytania:
1. Czy powinnam się martwić tym, że córka nie zawsze chce jeść obiadki? Bywa, że zje pół słoiczka, bywa, że cały, a czasami po dwóch łyżeczkach już odmawia. I to nie jest kwestia smaku.
2. Jak mogłabym jej urozmaicić dietę? Próbowałam podać o 9 kleik na wodzie z owocami i kisiel z owocami - nie chciała. Wszystko z jabłka. Wiem na pewno, że mogę zacząć podawać inne owoce. Planuję też wkrótce wprowadzić gluten w postaci kaszki. Ale co jeszcze?
3. Czy codziennie córka powinna dostawać mięso? Na razie dałam jej raz królika, pojawił się ból brzucha i wysypka na szyi. Spróbuję więc indyka. Czy można dawać mięso co drugi dzień, na przemian z zupką warzywną?
4. Czy powinnam likwidować karmienie nocne, rozrzedzając mleko? Córka nie ma jeszcze ząbków, a mi jakoś strasznie to wstawanie w nocy nie przeszkadza.
Będę wdzięczna za odpowiedzi :)