Dodaj do ulubionych

Pyt. do Pani Doktor Niemowle z refluksem

04.09.10, 15:38
Mam pytanie odnosnie refluksu u niemowląt. Mam miesieczna coreczke, ktora
przez pierwsze piec dni byla na piersi, ale niestety ulewala bardzo i zwracala
i dostala butelke Aptamil1, nieststy po tym yez zwracala i przeszlismy na
mleko SMA Staydown(dla dzieci ktore zwracaja) a do tego dostaje jeszcze
Gaviscon Infant i widac poprawe, w miesiac przytyla kilogram i nie zwraca juz
mleka. Jak dlugo powinna pic takie mleko i ten Gaviscon i czy to napewno
refluks?Dziekuje
Obserwuj wątek
    • bafka Re: Pyt. do Pani Doktor Niemowle z refluksem 06.09.10, 23:30
      nie jestem lekarzem :) ale moja córcia też ma refluks, część podprzeponowa przełyku za krótka o połowę, zagęszczamy mleko i herbatki nutritonem, na początku dłuuuugo nosiliśmy po jedzeniu 40-60 minut, teraz wystarczy 15 minut i nie chlusta, zmniejszyłam narazie ilość nutritonu o 1/2 miarki i jest ok, pije Bebilon Pepti MCT bo po innych mieszankach miała biegunki
      • bafka Re: Pyt. do Pani Doktor Niemowle z refluksem 06.09.10, 23:30
        córcia ma teraz 3,5 m-ca
    • barbara.gierowska Re: Pyt. do Pani Doktor Niemowle z refluksem 08.09.10, 16:29
      Witam,
      na pewno powinni państwo pozostawać pod stałą opieka pediatry. Opisane objawy moga wynikać nie tylko z refluksu ,ale także z powodu innych chorób. Rozumiem,że wykonano podstawowe badania diagnostyczne np USG brzucha,otoskopia ( wziernikowanie uszu)?
      Mimo regresji objawów, najczęsciej wskazane jest utrzymanie postępowania leczniczego do czasu,gdy dziecko zaczyna sie pionizować,co znacząco zmniejsza nasilenie objawów refluksu
      • lenka0308 Re: Pyt. do Pani Doktor Niemowle z refluksem 08.09.10, 19:51
        Dziekuje bardzo za odpowiedz. Niestety nie byly wykonane badania, ale na pewno w najblizszym czasie je zrobimy aby potwierdzic diagnoze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka