Dodaj do ulubionych

150ml dziennie

18.10.10, 11:55

Moj maluch ma 2,5 miesiąca i jest dzieckiem z bardzo wysokim ryzykiem alergi. Z powodu silnych reakcji alergicznych mimo mojej diety pediatra zalecil karmienie nutramigenem. Moje dziecko nie chce go jednak pic. Gdy musiałam wyksc na cay dzien mały wypił tacie 150 ml przez cały dzien i każdy niemal łyk jest okupiony strasznym rykiem. Puki co podkarmiam go jeszcze piersią ale z powodu stresu ze znowu mu zaszkodze mleka mam coraz mniej. Znajoma pielęgniarka zasugerowała zeby sprubowac bebilonu pepti. Czy te mleka są zamiennie stosowane przy alergi? Czy bebilon jest żeczywiscie smaczniejszy? Co mogę zrobic żeby mały sie najadał?

Patryk (wrzesień 2004)
Maryjka (listopad 2007)
Paweł (sierpień 2010)
Obserwuj wątek
    • karolina.and Re: 150ml dziennie 18.10.10, 22:39
      Moja córka je bebilon pepti ma 2 miesiące i je ok 700ml na dzień bebilon ponoć smacznioejszy od nutramigenu idz do pediatry i działaj twój maluch naprawde za mało je moim zdaniem.
    • free-margerita Re: 150ml dziennie 20.10.10, 13:29
      O zmianie mleka decyduje pediatra. Mój Młody ma atopowe zapalenie skóry i na początku też bylismy na Bebilonie Pepti. Potem pediatra zdecydowała o przejściu na nutramigen. Młody pluł nim na odległość wiec najpierw mieszałam mu oba mleka, aż w końcu całkowicie przeszliśmy na nutramigen. Teraz ładnie pije.
      Musisz poradzić się pediatry, bo twoje dziecię zdecydowanie za mało je.
      • kotkowa Re: 150ml dziennie 20.10.10, 14:30
        Moj maly ma 6 m-cy, pediatra poradzila mi dodawac stopniowo nutramigen do odciaganego pokarmu, dodawac coraz mniej nutramigenu, az sie zupelnie przyzwyczai. Mozna tez karmic na spiocha na poczatek - dziecko pol uspione chetniej pije, mniej zwraca uwage na smak, mozna go tak przyzwyczaic. Nutramigen i Bebilon Pepti sa dla alergikow, ale maja inny sklad. Jesli dziecko ma nietolerancje laktozy to nie moze byc na Pepti. Generalnie jednak mozna podac alergikowi jedno i drugie, ale decyduje pediatra. U nas Nutramigen sie nie sprawdzil, bo maly mial bardzo brzydkie kupki i klopoty z brzuszkiem, teraz przechodzimy na Bebilon Pepti MCT.
    • barbara.gierowska Re: 150ml dziennie 20.10.10, 17:22
      Witam,
      W opisanej sytuacji zalecenie odstapienia od karmienia piersia ma dyskusyjny charakter,ale nie bedę polemizowac z lekarzem,który bezposrednio oglądał dziecko.
      Bebilon pepti i Nutramigen to preparaty lecznicze oparte na zhydrolizowanym białku,nie sa one jednak całkowicie równorzędne.
      Nutramigen jest tzw "mocniejszym " hydrolizatem w porównaniu z Bebilonem Pepti,stąd przy złej reakcji na Pepti może zostać sformułowane zalecenie przejścia na Nutramigen.
      W opisywanej sytuacji - uwazam,ze można wypróbować Bebilon Pepti - byc moze bedzie on łatwiej zaakceptowany przez pani maluszka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka