Dodaj do ulubionych

jak powinna wyglądać kupka po bebilon pepti

20.02.11, 22:01
Moja córka jest królikiem doświadczalnym jeśli chodzi o mleka:
najpierw jadła Nan
Później Bebilon pepti, bebilon ar, znowu bebilon pepti, nutramigen i bebilon pepti, a ma dopiero 6 tyg, ale cierpi na silne bóle brzucha i lekarz strzela jak może. Niestety po każdym mleku dostawała biegunki, jedynie bebilon pepti biegunki chamował, Robiła średnio 2-3 kupki na bebilonie, ale ostatnio z ciężkim trudem robi jedną.
Wszędzie jednak czytam, że kupka dziecka na mm, powinna wyglądać jak cistolina, nasza tak nie wygląda, jeśt luźna, żółta i grudkowata, czy tak wygląda kupa po bebilonie pepti?
Już nie wiem co z tym mlekiem robić, małą i tak boli brzuszek praktycznie po każdym jedzeniu
Obserwuj wątek
    • douglas.beauty Re: jak powinna wyglądać kupka po bebilon pepti 20.02.11, 22:51
      luzna, zolta i z grudkami - moze byc:-)
    • naana26 Re: jak powinna wyglądać kupka po bebilon pepti 21.02.11, 09:39
      Oszalałaś?

Jeśli 6 tygodniowe dzieciątko miało 6 zmian mleka - to sorry ale po 1 twój pediatra to jakiś niedouczony lekarz, po drugie robisz dziecku krzywdę. I dobrze napisałas, jest królikiem doświadczalnym, tylko nie kumam czemu ty jako matka na to pozwalasz.

I w ogóle mnie nie dziwi reakcja dziecka. Zanim jego układ pokarmowy przyzwyczai sie do jakiekololwiek mleka za tydzień lub kilka dni jest zmiana. I nie jest to zmiana mleka NAN na Bebilon lub Bebiko, gdzie skład jest niemal taki sam - tylko zmiany mleka normalnego na mleka dla alergików, przed pepti jako preparat mlekozastępczy oraz nutramigen, będący najsilniejszym preparatem tego typu nie zawierającym białka mleka krowiego, po czym po takiej sekwencji znów wracacie do pepti.

Poza tym, po cholerę ktokolwiek przepisuje dziecku preparatu mlekozastępcze i to do tego tak silne jak nutramigen bez zdiagnozowania problemu? Dziecko może mieć wzdęcia - wynikające z niedojrzałości układu pokarmowego. Ponieważ układ rusza aktywniej po jedzeniu, zaraz po posiłku dzieci męczą gazy.

Piszesz o biegunce - jak wygląda? jest krew/ sluz, jak zachowuje się dziecko? mleko nie wpada w ciągu 10 sekund do jelita grubego aby w momencie wywołać biegunkę. silne biegunki moga mieć z kolei mnóstwo innych przyczyn aniżeli mleko. do tego mleka nie różnią się na tyle, aby jedno było całkowicie bezpieczne a inne było przyczyną aż takich dolegliwości.

przystopuj z tymi zmianami, daj dziecku przywyknąć do jednego mleka i to najlepiej zwykłej jedynki a nie preparatów podawanych bez jakiejkolwiek przyczyny. spróbuj czegoś na wzdęcia, dawaj na brzuszek, podaj wodę od czasu do czasu, albo koper włoski.

dziecko ma prawo robić różne kupki - raz twardsze, raz rzadsze, kolorystyka też jest różna. czasem robi raz na 3 dni, czasem po 3 dziennie. to nie robot że będzie się codziennie wypróżniał tak samo, a odstawiając ten cyrk z mlekiem jaki sugeruje pediatra, twoje dziecko ma w swoim układzie trwawiennym rewolucję.
      • kajeczka27 Pytanie do doktor Gierowskiej-Bogusz 21.02.11, 10:39
        Zgadzam się z Naaną za częste te zmiany mleka. Moja mała dostaje pepti, delikatną poprawę (w zakresie bóli brzuszka) po zmianie mleka na pepti widać było już po 2 dniach, ale kupki tak naprawdę ustabilizowały się dopiero po 2 tygodniach. Teraz są zielone, konsystencji musztardy i śmierdzące chemią. Swoją drogą jeśli można to podłączę się do wątku i zapytam czy te kupki są OK? Czy jednak powinnyśmy się zgłosić do pediatry. Dodam, że kupka jest raz dziennie lub raz na dwa dni, mała nie męczy się przy jej robieniu i nie boli jej brzuszek.
        • fazlik Re: Pytanie do doktor Gierowskiej-Bogusz 21.02.11, 10:55
          Naana, dokonale wiem, że źle zrobiłam słuchając lekarzy. Powinnam się trzymać jednego mleka, ale to moje pierwsze dziecko, dodatkowo mające od samego problemu problemy związane z refluksem, bardzo silne ulewanie i kolki trwające nie 3h, ale praktycznie 20h. więc dziecko nic nie spało, więc zrozum mnie, że chciałam dla niego dobrze.
          biegunka- kupy było tyle, że mysle, że szklanka na jedną pieluche to mało-konsystencja żółtej farby, później zaczeło się to pienić, mala przy tym bardzo płakła. takich kup było dziennie 5-6, nie czekałam długo, od razu wracałam do bebilon pepti (karmiona tamtymi mlekami była maksymalnie 1dzień)
          /problemy z brzuchem nadal mamy, ale już mniejsze, więc sądze, że bebilon pepti jej sluży, albo zwyczajnie pomału z tego wyrasta.
          Osobiście wolałaby wrócić do mleka zawierającego zwykłe mleko krowie, ale się teraz boje.
          Mleko to zostało wprowadzone, ponieważ po moim (gdy karmiłam piersią)wymiotowała bardzo, miała silne kolki jak pisałam wcześniej i wogóle odrzuciła pierś-stwierdzono, że może to być nietolerancja laktozy.
          A teraz mamy problem ze zrobiniem kupy, widzę, że męczą ją gazy, a kupy zrobić nie może, a jak zrobi to jest luźna, więc nie powinna mieć z tym problemu.
          Czy herbata koperkowa może powodować, zwiększoną ilość gazów i problemy z wypróżnianiem, bo podaje małej dziennie tak około 60-70ml, może to od tego?
          • tigermarli Re: Pytanie do doktor Gierowskiej-Bogusz 21.02.11, 14:42
            witaj. Jeśli ktoś stwierdził nietolerancję laktozy, to dlaczego zezwolił na podawanie zwyklego mleka lub pepti? tylko nutramigen wchodzi w grę. Ni i rzeczywiście może to byc nietol. laktozy, przy czym pojawiają się straszne biegunki (dot. to zarowno dzieci jak i osób starszych, np. mojej mamy).
            Kupa na bebilonie jest raczej rzadkawa, żółto-pomarańczowa, może byc z grudkami.
            Koper wielu dzieciom niesluży. Moje dziecko miało po nim meksyk w brzuchu i tylku.
            Spróbuj skorzystac z porady innego pediatry, a o tego czasu może podawaj tylko Bebilon Pepti albo Nutramigen (kupy na Nutra są zwykle zielone, plastelinowate)
          • naana26 Re: Pytanie do doktor Gierowskiej-Bogusz 21.02.11, 14:48
            po pierwsze, pamiętaj że układ pokarmowy tak maleńkiego dziecka dopiero się uczy. jakiekolwiek spekulacje typu nietolerancja laktozy powinny byc potwierdzone klinicznie. jeśli dziecko chlusta, ulewa - czasem też trzeba to skontrolować. Żaden płacz 20 godzinny nie jest normalny.

no i jeszcze jedno - dziecko nie odrzuca piersi. to że nie chciało pić, pluło - to jest normalne, większość dzieci tak robi. ale to nie znaczy że jej nie chce. Dziecko któremu coś dolega, coś je boli zawsze pluje piersią. zasysa bo chce pić, chce ssac, ale po chwili płacze, rzuca się. standard.

masz mozliwość wznowienia laktacji? dla twojego dziecka twój pokarm byłby wybawieniem po tym co jej zaserwowaliście.

za duzo kopru może być przyczyną problemów.

mój miał okropne kolki i gazy - dawałam bobotic, 4 krople albo 5 przed KAŻDYM posiłkiem. poszło w niepamięć.

i sama dałam się wmanewrować w pepti - bo wedlug lekarzy to lek na wszystko. a dziecku ani się nie polepszyło ani nic, za to ulewał jak nigdy dotąd. odstawiłam i przeszło. i od tej pory nie dopuszczam do testów leków/mlek na moim dziecku.

a kupy ma różne do dziś. je o konkretnych godzinach, zawsze to samo. raz kupa jest zielona,raz żółta, raz jak plastelina raz jak woda. raz robi się czerwony i produkue 10 minut, raz robi podczas zabawy i nie zauważa. raz śmierdzi raz nie. a ma pół roku. to nie maszyna. to jest normalne. dlatego ustal jedno mleko, najlepiej zwykłe - jesli bardzo ulewa popros pediatre o zagęszczacz, ale nie podawaj dziecku preparatu mlekozastępczego jeśli tego nie potrzebuje. i daj mu czas, pozwól tym jelitom przywyknąć. efekty można ocenić jak maluch będzie na mleku dwa albo 3 tygodnie a nie kilka dni. zmieniając mleka nie wiesz czy problemy są świeże czy to reakcja na aktrakcje sprzed kilku dni.

wprowadź stałe pory karmień, rutynę dnia. dawaj wodę do picia. zapisuj co dziecko jadło, kiedy je bolało, jakie kupki o jakich porach.
            masz wszystko tak niepoukłądane i pogmatwane, ze powinnaś na spokojnie zacząć od nowa i spróbowac ogarnąć. a podanie boboticu na gazy nie zaszkodzi a może pomóc. dziecko 6 tyg nie potrafi jeszcze dobrze się odgazowac a cykle kilkugodzinnego płaczu odbijają się na jego zachowaniu, porach jedzenia, kupce, na wszystkim. wprowadzenie na stałe substancji która to wspomaga czasem calkowicie eliminuje resztę problemów.
            • fazlik nana 21.02.11, 16:25
              Chciałabym wprowadzić stałe godziny karmienia, ale nie wiem jak to zrobić, bo mała je teraz średnio co 3h, w nocy jak się obudzi to dostaje butle.
              Chciałabym wprowadzić takie godziny:
              6.00 100 ml mieszanki
              9.00 100 ml mieszanki
              12.30 100 ml mieszanki
              16.00 100 ml mieszanki
              19.00 100 ml mieszanki
              22.00 100 ml mieszanki
              1.00 100 ml mieszanki
              ale jak to zrobić? Jak ona je teraz tak nieregularnie?
              Jęślichodzi o karmienie piersią to to długa historia, bo mała musiała wrócić do szpitala i dużo innych rzeczy na to wpłyneło, nawet próbowałam ją dostawiac do piersi, ale dzioba już tak nie otwiera, zwyczajnie chyba zapomniała co i jak.
              Jak wam udało się wprowadzić stałe godziny karmień?
              Czy bebilon pepti jest takim złym mlekiem? Bo zostało wprowadzone ze względu na problemy brzuszkowe małej
              • naana26 Re: nana 21.02.11, 18:03
                Bebilon Pepti to preparat mlekozastępczy, którego źródłem białka jest hydrolizat serwatki.
                Nie można powiedzieć, że to złe mleko - co to to nie.

Ale lekarze przepisują je jako lek na całe zło, nie zadając sobie trudu aby dojść do tego, co dziecku jest.
                Tak jak przepisują antybiotyk na lekkie pokasływanie albo gorączkę. czy zatem można mówić, że antybiotyki są złe? tak, jeśli są stosowane bezmyślnie i bez potrzeby. tak jak pepti w 80% przypadków gdzie lekarze zamiast ruszyć mózgiem przepisują pepti a jak nie pomoże to nutramigen. bez zastanowienia co jest przyczyną problemu.

A przyczyn u tak malutkiego dziecka bywa wiele. I zwykle mijają samoistnie. Gdyby dać dziecku czas na przejście z piersi na mm i pozwolić mu się przyzwyczaic do zwykłego mleka - nie byłoby pewnie problemu. A cały ten cyrk ze zmianami - przez HA do preparatów typu pepti i nutra na pewno nie wyszedł dziecku na dobre. Dziecku, któemu pewnie nic nie jest poza gazami (normalne) i lekkimi atrakcjami ze strony układu pokarmowego, które są też normalne u większości dzieci, a u twojego sa potęgowane tym, ze nagle organizm dostaje białko krowie, po czym nagle go nie ma i potem znów je dostaje...

Jesli dziecko je co 3 godzinki to jest ok. To nie jest nieregularne karmienie. . Nie musisz go karmić co do minuty. ważne aby maluch dostawał pokarm regularnie. jak dłużej pośpi to jej nie budź. podany schemat zakłada że dajesz butelkę o 1 - ale jak twoje się obudzi o 4 to powyższy schemat bierze w łeb, bo co zrobisz? Na razie karm co 3 godziny, jak obudzi się w nocy - to nakarm i połóż spać.
                Prędzej czy później dziecko zacznie dłużej spać w nocy, a w dzień pewnie dalej będzie jadło co 3 godzinki. ważne że pokarm wpada do zołądka regularnie a czy to będzie raz 8 a raz 9 to już nie ma znaczenia. głodnego dziecka nie przetrzymasz godziny więc to ty się musisz dopasowac, a nie ono do tabelki.
                powodzenia :)

• barbara.gierowska Re: jak powinna wyglądać kupka po bebilon pepti 22.02.11, 23:58
      Witam,
      Zólty luźny stolec z grudkami jest dopuszczalny.
      Do zaakceptowania jest również gestsza konsystencja ( "pasta do zebów") i zielone podbarwienie
      • olgaaa1 Re: jak powinna wyglądać kupka po bebilon pepti 26.02.11, 19:23
        Moja córka ma 6tyg. jest na bebilon pepti, bardzo martwią mnie jej kupy: są cuchnące, robi je z dużym wysiłkiem, oraz znajduje się w nich śluz. Oczym może to świadczyć? bardzo mnie to martwi
        • barbara.gierowska Re: jak powinna wyglądać kupka po bebilon pepti 01.03.11, 23:21
          Witam,
          powtarzajace się pasma sluzu w stolcu to nieprawidłowe zjawisko. Proponuję włączyć doustny probiotyk na 7-10 dni ( np Dicoflor 1 x dziennie),a w przypadku braku poprawy skonsultować się ze swoim pediatrą
          • wiolunia30 Re: jak powinna wyglądać kupka po bebilon pepti 14.05.14, 23:02
            Mój syn przeszedl z bebiko ( ktore jadl o 4 tygodnia zycia, teraz ma 9 tygodni). pierwsza doba i bebilonu pepti i co pokarm jest kupa i jeszcze kilka. Nie wszystkei mozna nazwac kupami, ok7-8 to w zasadzie sam sluz z krwia i min,ilosci granulowanej kupki. Jezeli mozna to tak nazwac. zmiana z bebiko była wskazana, poniewax wczesniej pojawial siepapkowata ze sluzem i z minimalna iloscia krwi co ktoras kupke. a robil dziennie ok 4-5 na dobe. nie wiem czy to przejscie mialo sesns. dodam ze mia robiony wymaz z pupki i nie ma zadnych balterii, a pierwszego dnia po pepti jest bardzo niespokojny i wczesniej jadl ok 120 co 3 godziny, teraz je ok 60 co 3 godziny. prosze o pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka