sylvia12 28.06.04, 19:58 Mój mały skończył dzisiaj 4 miesiące,pije Bebilon 1 i herbatki hippa.Co proponujecie ,od czego zacząć teraz? I jakiej firmy? Dodam że mały waży już 9 kg :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamka_tip Re: co po 4 miesiacu 28.06.04, 21:02 A czemu pytasz o firmę? Przeciez dziecku od 3 miesiąca rzycia wprowadza sie najpierw zupki warzywne, potem potarte jabłuszko i tak pokolei. W zasadzie w 6 miesiacu juz może jeść praktycznie wszystko. No może nie od razu schabowego i bigosu., Ale np cieniutko ukrojony chlebek posmarowany masełkiem, rozdrobniona paróweczka drobiowa, kaszka, budyń, biszkopty namaczane w herbatce (te okragłe).Pomysłów jest wiele. Nawet niedługo możesz podać mu ziemniaczkatyle,że zamiast sosu proponuję mleko to które pije. Pozdrawiam i odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia75 Re: co po 4 miesiacu 29.06.04, 11:49 Zaraz, zaraz!... Sześciomiesięcznemu dziecku można dawać chleb, biszkopty? A co z glutenem? Z tego co wiem, to przynajmniej do 10. miesiąca daje się produkty tylko bezglutenowe (jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi!). A parówki - odradzałabym, są tłuste, mało wartościowe, tylko morlinki nadają się w ogóle dla dzieci. Jeśli mięsko, wędliny to może lepiej po prostu upieczone w domu mieso? Przy okazji: moja córeczka ma 3 miesiące, pytałam lekarkę czy coś jej zacząć wprowadzać do diety, zdecydowanie zabroniła - na razie mleko, od czwartego, piątego miesiąca powoli jabłko, marchewkę i zupkę jarzynową (ja sięgnę po Gerbera, mam zaufanie do tej firmy). Soczki owocowe podaje się trzymiesięcznym dzieciom wyłącznie jeśli cierpią na silne zaparcia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
szpiczak Re: co po 4 miesiacu 15.07.04, 15:40 moj macius w wieku 5 miesiecy bardzo polubil zurek... Odpowiedz Link Zgłoś
szpiczak Re: co po 4 miesiacu 15.07.04, 15:46 chcialam jeszcze dodac ze jak my bylysmy dziecmi to nikt o zadnym glutenie nie slyszal.a poza tym ta norma podawania od 10 miesiaca obowiazuje tylko w polsce.zwroc uwage na sloiczki hippa no niektorych oryginalnych sa niemieckie napisy ze mozna podac po 4 miesiacu a naklejona na to polska nalepka ze od 10 miesiaca. Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia12 Re: co po 4 miesiacu 28.06.04, 22:51 Wszystko rozumiem ,ale sa przecież gotowe soki,warzywa,owoce w słoiczkach hippa,gerbera,bobo frut,dlatego pytałam o firmę Odpowiedz Link Zgłoś
agahad Re: co po 4 miesiacu 29.06.04, 11:19 Mój synek za kilka dni skończy 4 miesiące i już od kilku dni daję mu nowe jedzinko. Oczywiśnie mleczko następne też. Kupuje mu deserki, zupki , nie zwracam uwagi na firmę (Gerber, Bobofrut itd) Maluszek nie narzeka, przeciwnie domaga sie więcej. Zaczęłam od kilku łyżeczek, teraz daję pół słoiczka. Pozdrawiam Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia12 Re: co po 4 miesiacu 29.06.04, 23:32 podałam dzisiaj małemu deserek bobo fruta maliny,jabłko i marchewka i...baaardzo mu się chyba to spodobało :) łyżeczka ,od razu ładnie jadł. Zobaczymy co jutro będzie w pampersie Odpowiedz Link Zgłoś
dorcias Re: co po 4 miesiacu 30.06.04, 00:18 Sylvio, Mój synek skończył 26.06 4 miesiące i waży 8 kg, więc jesteśmy co do tego w podobnej sytuacji. Ja zaczęłam od podania soku jabłkowego, najpierw jedną łyżeczkę, póżniej dwie itd. Po pięciu dniach podałam odrazu 30 ml. Ja kupuję soczki Hippa, bo wyciskanego ze świeżego jabłka nie chciał. Kupuję też Gerbera i Bobo - fruita. Póżniej zaczęłam podawać mu soczek jabłkowo-marchwiowy, marchwiowo-dyniowy, tarte jabłuszko. Cały czas trzymam sie 30 ml. Tartego jabłuszka odrazu podałam 2-3 łyżeczki, bo już pił soczek. Jutro będzie marchewka. Stopniowo coś nowego, oczywiście jak nie wystąpią żadne niepożądane objawy: wysypka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzapyza Re: co po 4 miesiacu 13.07.04, 14:28 Sylvio, najlepiej skonsultuj się z lekarzem. Moja córeczka 21 czerwca skończył 4 miesiące i do 21 sierpnia będzie tylko na mleku (kończymy właśnie Bebilon Pepti 1 i przechodzimy na 2). Pediatra tak zdecydował, ze względu na dużą wrażliwość dziecka na chemię (na skórze po dotknięciu np. gołym brzuszkiem mojego swetra wypranego w Vizirze wyłażą czerwone krostki). Myślę, że lepiej to z nim obgadać. A chlebek z masłem dla malca to chyba przesada... Odpowiedz Link Zgłoś
gos1a1 Re: co po 4 miesiacu 20.07.04, 13:04 moja córeczka skończyła 2 lipca 3 miesiące i już w czwartym zaczeła dostawąć soczek jabłkowy, marchewkowy i deserek z jabłuszka. Jezeli chodzi o firmy to polecam soczki z Gerbera i Bobowity, tarte jabłuszko z bobowity I przecier od 4 miesiąca jest super!!! Natomiast Bobo Frut jest ochydny jak i dla mojej Małej tak i dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
kas2 Re: co po 4 miesiacu 20.07.04, 21:04 moja cora jadla pierwsze zupy kiedy skonczyla 2,5 miesiaca a synek teraz ma 3,5 miesiaca i je wszystko to co na sloiczkach pisze 5, 6 miesiac.Mamy zaufana pania doktur ktora mowi ze dopuku nie sprobujesz to niestety nie przekonasz sie jak reaguje organizm dzidzi na nowosci powodzenia napewno bobasowi posmakuja nowe dania a ja polecam bobo vite ma wiecej smakow i lepsza konsystencje od gerbera pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś