Dodaj do ulubionych

dobór mieszanki

24.02.13, 13:24
Witam, zaczynam właśnie przestawiać małą na mm. Do tej pory karmiłam ją piersią, ale strasznie ulewała, po jedzeniu męczyła się, prężyła. Co jakiś czas dokarmiałam ją mm i zaobserwowałam, że po mm nie ulewa, czuje się super, ładnie zasypia. Dlatego postanowiłam zakończyć kp co niestety spotkało się z wielką krytyką zd strony położnej i pediatry.
Teraz zastanawiam się czy mogę sama dobrać małej mieszankę. Czytałam, że o tym jakie podawać mleko powinien decydować lekarz, a ja wolę uniknąć kolejnego wykładu jaki to błąd popełniam. Póki co daję małej pół na pół Bebilon ar i Nan pro ha, ale planuję przejść na Humanę.
Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • jomi81 Re: dobór mieszanki 24.02.13, 13:26
      Dodam, że Olga ma 7 tygodni.
      • kazolina Re: dobór mieszanki 24.02.13, 14:41
        ja w podobnym okresie zaczęłam wprowadzać synkowi mm, bez konsultacji z lekarzem bo bałam się właśnie tych komentarzy i że źle będą nas traktować później, ale okazało się że na kontroli pediatra tylko spytała jakie mleko daję i tyle tematu, nei wnikała czemu nie chcę karmić piersią (a mały się po prostu nie najadał bo urodził się duzy 4650g i do tej pory ma ogromny apetyt a ja nie wyrabiałam jako bar mleczny niszczyło mnie to psychicznie i fizycznie a synek tylko spał i płakał )
    • kakalina89 Re: dobór mieszanki 24.02.13, 17:51
      >Póki co daję małej pół na pół Bebilon ar i Nan pro ha, ale planuję przejść na Humanę.

->Przede wszystkim nie powinno się mieszać dwóch rodzajów mleka! Ani zmieniać co chwilę...Dziecko musi mieć czas na przyzwyczajenie się do konkretnego rodzaju mleka. Przecież nawet kiedy przechodzimy z mleka 1 na mleko następne powinniśmy to robić stopniowo i ostrożnie...

Ja zaczęłam dokarmiać mojego synka kiedy miał właśnie 7tyg bo się nie najadał z piersi, jest wcześniakiem i miał problem z odruchem ssania. Butlę ssał cudownie, odkąd odkrył jej moc nie chciał już męczyć się z piersi. Od samego początku dostaje Enfamil premium lipil i bardzo mu służy. Jeśli podane dziecku 'pierwsze lepsze' z brzegu mleko służy dziecku powinno się kontynuować tym właśnie mlekiem karmienie, a nie mieszać różne i zmieniać jak nam się podoba. Niemowlęta mają niedojrzały przewód pokarmowy, trzeba pamiętać że każde mm jest na bazie mleka krowiego, a żołądki dzieci są stworzone tak naprawdę tylko do spożywania mleka ludzkiego. Dlatego przy tak maleńkich dzieciach powinniśmy być bardzo ostrożni...I to prawda że powinno się konsultować wybór mieszanki z lekarzem.Mnie położna i farmaceutka poleciły Enfamil jako najlepsze mleczko na rynku które nie jest dla alergików. Jeśli coś by się po nim działo dopiero sięgnęłabym po bardziej drogie i wyselekcjonowane mleka typu Humana lub z dopiskiem HA. Na szczęście po Enfamilu mój wcześniaczek rośnie jak na drożdżach, nie ulewa, pięknie śpi ;)
    • alutka314 Re: dobór mieszanki 27.02.13, 23:30
      tak mieszać mleka to bym nie radziła bo dziecko może dostać rozstroju żołądka.
      ja popełniłąm ten błąd zmieniajac mleka i wyladowałam z mala w szpitalu z powodu wymiotów.
      nie znam nikogo kto by karmil humana wiec nie wiem nic na ten temat. enfamil to dobre mleko kolezanka nim karmi ale jej synek ma straszne klopoty z kupka, ciagle zatwardzenia.
      ja na samym poczatku karmilam nan pro ha tak polecil mi lekarz i zrobilam glupote. zielone smierdzace kupy i bol brzuszka. jesli dziecko nie jest alergikiem to po co je meczyc mlekami HA. potem zmienilam na bebiko to małą nie robiła mi kupy 3 dni i cały czas płakała. to lekarz kazal mi dac bebilon pepti ale po tym wymioty ze hoho (dodam ze córka ma tendencje do nadmiernych ulwań) to lekarz kazał mi wrocic do nan pro ha i tak meczyłam mała na tym mlku ok 3 tyg. płakała po nim straszni nie moga zrobic kupy a jak zrobila to taka smierdzaca i zielona. az wymiotowala i szpital;( a lekarze dalej ze to nie wina mleka nan pro ha tylko ze czesto zmienialam jej mleka i ze taka uroda dziecka ze ma tendncje do zaparc i ulewań a to minie. wkoncu znajoma z pracy mi powiedziala ze duzo dzieci po nan robi takie kupki. sama zmienilam na bebilon i od razu poprawa tylko ulewania zostały. wiec daje bebilon Ar. i jest wszystko ok
      pracuje w zlobku i wszystkie praktycznie dzieci maja mleko bebilon. bardzo duzo pediatrów je poleca i dobrze jest tolerowane przez dzieciaczki
      • jomi81 Re: dobór mieszanki 28.02.13, 06:28
        Właśnie nasza Olga po Nanie też robi zielone kupki :( Humanę sama odrzuciła, nie chciała jej pić (a jest dzieckiem z wielkim apetytem), chyba smak jej nie pasował (co mnie nie dziwi, bo to mleko ma i smak i zapach paskudny). Spróbujemy jeszcze z Enfamil premium i mam nadzieję, że na tym już zostaniemy, bo faktycznie spotkałam się z samymi pozytywnymi opiniami na temat tego mleka. Mleka ar już nie podaję, bo odkąd jesteśmy tylko na mm skończyło się ulewanie :)
    • trusia29 Re: dobór mieszanki 01.03.13, 11:19
      Po pierwsze - krytykę zignoruj i rób to, co lepsze dla Ciebie i dziecka według Twojej oceny, a nie obcych ludzi.
      Po drugie - oczywiscie ze możesz sama wybrać. Niby na jakiej podstawie lekarz ma to ocenic? Chyba tylko w zależności od tego, która firma go sponsoruje.

Mój syn je enfamil od urodzenia (tak, tak - ja karmiłam od urodzenia bo uważałam że dla nas tak będzie lepiej, po prostu czułam niechęć osobistą do kp, nie chciałam sie zmuszać bo dziecko i tak by to czuło). Nigdy nie próbowałam mu dawać innego mleka, bo nie było potrzeby, świetnie je toleruje. Aczkolwiek jak skończy rok będę mu wprowadzać normalne mleko. Ma 8,5 miesiąca i wczoraj zjadł jogurt na krowim mleku - żyje i nic mu nie jest :).

Co dla Twojego dziecka bedzie dobre, musisz sama spróbować. Jeśli podasz konkretne mleko (jakiekolwiek) a córeczka je zaakceptuje, nie będzie kolek, wzdęć, zaparć, to juz nie zmieniaj. Nie mieszałabym również, bo każde ma jakoś zbilansowane składniki, jednego więcej, drugiego mniej niz inne mleka, wszystko "dopasowane" pod katem karmienia jedną mieszanką..
      • alutka314 Re: dobór mieszanki 01.03.13, 20:16
        tak o enfamilu tez slyszlama ze to bardzo dobre mleczko a do tego ma ładny zapach. tez mialam zamiar karmic tym mleczkiem ale ciezko je u mnie dostac.

zgadzam sie z toba jesli matka chce karmic butelka to nic nikomu do tego. niestety u nas w polsce lekarze sa zdania tylko piersia i juz. matki które karmia butla traktuja jak tredowate. Sama tez jak mówie lekarzom ze butelka karmie to od razu pytanie dlaczego???? jakbym jakies przestestwo popelnila i juz ech...

ja karmie na bebilonie i dla mojej córki jest ono najlepsze (tez od urodzenia karmie butla)
        ale enfamil równiez polecam bardzo dobre mleczko ;)
        pozdr;)
        • trusia29 Re: dobór mieszanki 01.03.13, 20:38
          W aptekach internetowych jest enfamil i to niedrogi (23-24 zł/mała puszka). Apteki sprzedają na allegro. Z dostawą do domu :)
    • kluska77 Re: dobór mieszanki 12.03.13, 21:44
      Olej lekarkę i położne, to Twoje dziecko, Twoja decyzja. Choćbyś zaczęła karmić mm z czystego lenistwa to Twoja sprawa i innym nic do tego.
      Co do mieszanki nie licz na lekarza, dopóki dzieć nie skończy pół roku - będzie Ci dokuczać. Za to po pół roku z dnia na dzień będzie się dopytywać czy jeszcze karmisz piersią i będzie nakazywać zaprzestanie natychmiast ;)))

Każde dziecko jest inne i inaczej trawi, w związku z czym nie każda mieszanka może mu podejść. Trzeba spróbować jednej i obserwować reakcję. Jeśli nie ma silnych zaparć ani gazów to ok. Jeśli są, to być może trzeba spróbować inne. My szybko odstawiliśmy bebilon na rzecz bebiko, ale nie byłam do końca zadowolona i niemal przeszłam na nan. Ale w końcu zostaliśmy i teraz wszystko jest ok. Są jednak dzieci, które bebiko nie znoszą, nie ma reguły (z tego jednak co zauważyłam, to najpopularniejsze mleko)
      Dlaczego chcesz przejść na Humanę? Tylko dlatego, że jest zalecana? Myślę, że jeśli dane mleko jest ok, to nie ma potrzeby zmieniać. Każda zmiana to rewolucja dla jelit i nie ma sensu szaleć, jeśli wszystko jest ok.
      • jomi81 Re: dobór mieszanki 13.03.13, 18:23
        Humana małej nie podeszła, nie byłam w stanie jej namówić do zjedzenia tego mleka (z reszta nie dziwię sie jej, bo jest paskudne). Przeszłyśmy na Enfamil premium lipil, bo po Nanie robiła zielone i bardzo śmierdzące kupki. Właśnie kończymy trzecią dużą puszkę i jest super, także zostaniemy przy tym mleku :)
    • magnolia_82 Re: dobór mieszanki 15.03.13, 20:26
      Dobrze wiesz ( ;) ), że ja też kombinowałam z mlekiem, sama... położna ciągle polecała nana, ale jakaś podejrzana mi się wydała z tym wciskaniem tego mlek... próbowałam bebilonu ar (za gęsty do picia, problemy z kupą), nan pro (trudności z puszczaniu gazów: prężenie się, stękanie), humana plus (na noc, by dłużej pospało... ale nie sprawdziło się).

Teraz też daję Enfamil (Plus zagęstnik) i jest ok ;)

Ja zamawiam na allegro, bo z przesyłką wychodzi mi 213zł za 10x400 (lub opcja 5x800).

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka