izelka 05.01.05, 11:48 Mam pytanie , czy jeśli na mleku modyfikowanym pisze że jest powyżej 4 miesiaca to podaje się je dziecku jak ma np 4 miesiące i 2 dni czy dopiero jak ma 5 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaskarba Re: Mleko następne 05.01.05, 12:10 " od piątego miesiąca" lub "powyżej czwartego miesiąca" znaczy, że podajemy dziecku po ukończeniu danego miesiąca. Czyli w tym wypadku po ukończeniu pięciu miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Mleko następne 05.01.05, 12:45 Mleko następne po ukończeniu 4 mż. tj. pełne 4m i 1 dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
melba76 Re: Mleko następne 05.01.05, 15:24 2 odpowiedzi i 2 wersje ;) No to jak, bo też nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
izelka Re: Mleko następne 05.01.05, 15:30 To tak jak ja przeczytałam obie i sama juz nie wiem, co mysleć. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaskarba Re: Mleko następne 05.01.05, 18:29 Ja pytałam dwóch pediatrów, czytałam w poradniku żywienia i gazecie( nawet nie wiem, czy nie w dziecku, jak znajdę, to napiszę), że od piątego miesiąca, to znaczy od ukończenia tego miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Mleko następne 06.01.05, 09:01 Może nie jestem takim autorytetem jak pediatra, bo mam tylko studia pielegniarskie ale .. po ukończeniu przez dziecko 120 dni życia a wg mnie to pełne 4 m podajemy mleko nastepne. Żeby nie było tak prosto to np. Bebiko 1, bebilon 1 podaje się przez 4 m - czyli tzw. "2" w 5 mż. Bebilon pepti 1 podaje się przez 5 m - czyli bebilon 2 od 6mż. , a taki np NAN HA sensitiv podajemy przez całe 12 mż. Mam wrażenie, że pediatrzy o mlekach mają raczej blade pojęcie, zależy jaki przedstawiciel firmy bywa częściej u pana doktora. Tak wogóle to wszystko dokładnie napisane jest na opakowaniu mleczka, bo jak napisałam moga być różnice. Poza tym dlaczego dziecku mającemu 3,5 mż. podaje się już posiłki przeznaczone dla dzieci po uk. 4 mż.lub te od 5 mż.? Generalnie jest zasada, że produkty przeznaczone od jakiegoś mieiąca ( nie mam na myśli mleka tylko słoiczki ) można podać nieco wcześniej jeśli dziecko nie jest alergikiem i nic się z nim nie dzieje. Z alergikami jest zupełnie inny temat.Ja osobiście stosuje schemat karmienia sztucznego niemowląt opracowane przez Instytut Matki i Dziecka. Radze więc najlepiej poczytać co pisze na opakowaniu mleka początkowego które używacie, a jeśli karmicie piersią i macie zamiar przejść na mleko modyfikowane to wszystko zależy jakie mleko dla swojego bobasa wybierzecie. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Mleko następne 06.01.05, 09:24 Proponuje zajrzeć na stronę www.nutricia.pl - firma ma ładnie opisane swoje produty w tym mleka - Bebika, bebilony. Nie wiem jak Nestle - www.nestle.pl - które jest producentem mlek NAN. Wszystko zależy jakie mleczko podajecie jest przecież jeszcze dość popularna Humana, najnowszy Enfamil Premium. Odpowiedz Link Zgłoś
izelka Re: Mleko następne 06.01.05, 11:00 Dzięki za rade, a odnosnie wiedzy lekarzy na temat mleka modyfikowanego jest tak jak mówisz. W szpitalu gdzie rodziłam podawano mleko Nan i je promowano. w szpiatalu gdzie rodziła moja siostra podawano bebilon i to też była promocja. Ja daje bebilon, było pierwszym jakie podałam i pasuje mojej córci, więc już go nie zmieniam. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Mleko następne 06.01.05, 11:10 Bebilon jest dobre na zatwardzenia, bo dzieci karmione sztucznie często maja z tym problem. Jest 2 i 3 także kontynuacja jest na bardzo długo. U mnie w szpitalu też podają Nan i stosuja kosmetyki Johnsona - ekstra zniżka od firmy, za to, że nowy dzidziuś stosuje dane mleczko czy kosmetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
izelka Re: Mleko następne 06.01.05, 13:03 U mnie w szpitalu było to samo tylko jak mojej córci podali Nan to pół nocy nosiłam ją na rękach bo miała taka kolkę i dlatego nie kupiłam jej tego mleka. Wiem że mój pediatra też go poleca ale ja wolałam już nie ryzykować i ciesze się że bebilon jej pasuje i chce go pić, bo ja od początku karmiłam ja piersią i miałam obawy czy w ogóle zaakceptuje inne mleko i na dodatek z butelki. Przyzwyczaiła się w ciągu paru dni. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Mleko następne 06.01.05, 13:54 Po NaN -ie dużo mam skarży sie na dolegliwości u maluszków.Jak pisałam od 1 dnia 5mż. do końca 12 mż. jest Bebilon 2 , a gdy córcia skończy roczek można przejść na 3. Maluch mój robi po bebilonie ładne rzadkie kupki chociaż miał problemy z zaparciami. Jestem zadowolona. Dawałam też bebiko omneo o podobnym działaniu ale nie było takich efektów, a tak wogóle zaraz po urodzeniu mały musiał być dokarmiany i lekarz polecał bebilon pepti - mieszanke mlekozastępczą bo syn miał kolke od urodzenia. Nie pomagało za to po tym mleku maluch po 3 dni nie robił kupy i bardzo płakał. Kolki same przeszły w 3 mż. i w sumie niepotrzebnie karmiłam syna takim paskudnym mlekiem. Także dużo zależy od dziecka i od intuicji mamy. Jeśli maluszek jest zdrowy jest duży wybór mleczek i innych posiłków dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś