Dodaj do ulubionych

Mleko krowie-zakazane?

13.01.05, 09:55
czy słyszałyście o tym, że w finlandii ( na przykład) zakazano podawania
dzieciom przed ukończeniem 1 roku życia mieszanek z mlekiem krowim?
dowiedziałam się o tym wczoraj u lekarza. chciałam przejść z Bebilonu Pepti 1
na Bebiko Omneo 1 i lekarz odradził mi to. Logicznie do tematu podchodząc, to
myślałam, żę kiedy zacznę podawać mleko krowie w Bebiko, to zmniejszę ryzyko
alergii na pożniejsze serki, jogurciki i inne, ale moja logika zawiodła, bo
podobno alergia na "krowę" może wyjść nawet za paręnaście mięsięcy. co o tym
sądzicie?
Obserwuj wątek
    • mamaskarba Re: Mleko krowie-zakazane? 13.01.05, 10:32
      A ja uważam, że ograniczanie dziecku dostępu nie tylko do mieszanek z mlekiem
      krowim, ale i do mnóstwa innych rzeczy (nie tylko w diecie) właśnie powoduje
      alergie! Jak dziecko ma się uodparniać? Skoro maluchom prawie nic nie można
      podawać to ciekawe czemu rośnie liczba alergików?
      • maniakow Re: Mleko krowie-zakazane? 13.01.05, 12:11
        Nie to nie jest tak :). Alergia pojawia się i już - nie dlatego, że się dziecku
        ograniacza dostęp do różnych produktów (mleko krowie, gluten itp.). Zaleca się
        nie podawanie "produktów mogących uczulać", bo nigdy nie wiadomo czy akurat to
        dziecko nie jest alergikiem, tak na wszelki wypadek. Liczba alergików rośnie,
        bo wszędzie jest "niezdrowe" jedzenie. Każda mama będąc jeszcze w ciąży na
        pewno jadła jakieś sztuczności i konserwanty - dlatego niektóre dzieci są
        wrażliwe.
        Zalecane jest właśnie dziciom alergicznym wprowadzanie produktu alergizującego
        po około 3,4 miesiącach przerwy - w tym czasie organizm zdąży się odtruć. Z
        wprowadzaniem mleka jest tak, że najpierw powolutku wprowadza się produkty z
        mleka krowiego przetworzone (nie mleko w czystej postaci - to na końcu). I tak
        najlepiej zacząć od jogurtu, masła, później serka a dopiero na końcu czystego
        mleka.
        Alergia nie zawsze "wychodzi" od razu - moja córka miała 6 miesięcy i piła już
        mleko modyfikowane, ale nagle zaczęła robić kupki ze śluzem, nie przybierała na
        wadze (spadała ok. 300 g) i dostała wysypki. Po zmianie mleka na preparat
        mlekozastępczy wszystko wróciło do normy. Teraz ma 9 miesięcy i powolutku mam
        zacząć wprowadzać do jej diety jogurt, jeśli alergia nie pojawi się, to mogę
        dać np. serek (aż dojdę do mleka). Jeśli alergia jest szybko zdiagnozowana i
        poddana leczeniu to jast bardzo duża szansa, że dziecko z niej wyrośnie.
        A jeśli chodzi o alergików, to uważam, że nie rośnie ich liczba, tylko dużo się
        o nich mówi (o alergi też). Ja w swoim otoczeniu poznałam około 30 -40 dzieci
        (chodzę na masaże niemowląt do szpitala) i tylko moja córka jest alergikiem,
        czy to dużo?
        Pozdrawiam.
    • bea-ta Re: Mleko krowie-zakazane? 13.01.05, 10:51
      U nas obowiżuje tylko zakaz podawania mleka krowiego u dzieci do 1 rż. To, żę
      akurat podajesz bebilon pepti nie ma wpływu na to czy dziecko będzie czy nie
      będzie miało alergii na mleko krowie w przyszłości. Jeśli ta alergia siedzi w
      dziecku, bo tak zostało zaprogramowane genetycznie to pojawi się przy pierwszym
      podaniu produktów zawierających mleko krowie. We Francji np. podaja o wiele
      wcześniej niż po 1 rż. sery pleśniowe i inne i nic się nie dzieje -co kraj to
      obyczaj.To podobnie jak z glutenem, który w Polsce podaje się od 10mż. - są
      mamy, które podają zwykłe biszkopty czy inne produkty zawierające gluten
      wcześniej i nic się nie dzieje. Jeśli dziecko na być alergikiem to będzie -
      odwlecze się to tylko w czasie. Nie podajesz teraz produktów tego typu więc nie
      wiesz czy dziecko jest alergikiem czy nie. Aby to stwierdzić robi się tzw.
      prowokacje, czyli zwyczajnie mówiąc podaje produkt na który dziecko może być
      uczulone i czeka na reakcje. Na ty polegają też testy skórne to nic innego jak
      podanie śródskórnie niewielkiej dawki alergenu.Wogóle uważam, że lekarze mają
      blade pojęcie o mieszankach i serwują to w zależności jaki przedstawiciel ich
      odwiedza. Mój lekarz tak zachwalał bebilon pepti - "to tak jak mleczko mamusi"-
      a mój maluch po 3, 4 dni kupy nie robił i darł się na całe gardło, a tatus z
      babcią mało nie oberwali mnie ze skóry. Chociaż niestety karmiłam piersia tylko
      przez 2 miesiące to uważam , że mieszanki mlekozastępcze to jeszcze gorsza
      chemia niz mleka modyfikowane. Ale cóż nieraz nie mamy wyboru i trzeba tą
      chemie podawać dziecku. Teraz podaje Bebiko omneo i jest super. Też maluch był
      podejrzewany o alergie, bo miał kolki od 1 dni życia. Kolki przeszły w 3 m, bez
      mojej ingerencji, a maluch jak narazie odpukać nie jest uczulony. Zobaczymy co
      dalej. Ja sama jestem wychowana na mleku krowim + 7łyżeczek cukru i nie mam
      nadwagi, alergii, ani innych dolegliwości. Nasze dzieci pewnie będą podawać
      swoim dzieciom jeszcze coś innego.Rozpisałam się , sorry..
    • oxygen100 Re: Mleko krowie-zakazane? 13.01.05, 12:35
      Alergia nie jest procesem genetycznym tylko objawem nieprawidlowego
      funkcjonowania ukladu immunologicznego. Jakby jego nadwrazliwosci. Ponizej
      wklejam Wam linki do artykulow w ktorych moze znajdziecie cos co Was
      zainteresuje lub rozwieje watpliwosci.pozdrawiam

czytelnia.esculap.pl/nowa_pediatria/2002/03/01.html
      czytelnia.esculap.pl/nowa_pediatria/2002/03/02.html
      czytelnia.esculap.pl/nowa_pediatria/2002/03/04.html
      czytelnia.esculap.pl/nowa_pediatria/2002/03/18.html
      • bea-ta do oxygen100 13.01.05, 12:50
        Z tymi zmianami genetycznymi nie wyraziłam sie dość precyzyjnie. Chodziło mi o
        to, że zwiększa sie ilość alergii u dzieci w związku z zamieczyszczeniem
        środowiska, żywności i wody którą spożywamy, a to ma wpły na ukł. rozrodczy
        przyszłego taty i mamy oraz rozwijający się przez 9 m ciąży płód i to może
        powodować zmiany w ukł. inmmunologicznym i przez to też większa ilość alergii
        nie tylko na mleko krowie...A żeby były zmiany w ukł. immunologicznym to muszą
        być zmiany w genach, bo tam jest zapisany cały genotyp człowieka...kolor oczu,
        włosów, ale też budowa poszczególnych układów....w tym immunologicznego.
        • oxygen100 Re: do oxygen100 13.01.05, 14:29
          Ale ja sie nie czepiam tylko troche prostuje:)))nie jestem immunologiem a
          immunologii nienawidzilam calym sercem:))
    • bobofrutt Re: Mleko krowie-zakazane? 13.01.05, 14:35
      historia mleka dla mojej córki jest dość pokręcona...Najpierw była pierś, ale
      niestety krótko. kiedy poczułsm, że pokarmu mam coraz mniej, pobiegłam do
      apteki i kupiłam Nan HA (bez porozumienia z pediatrą), dokarmiałam Olę kilka
      dni, kupki były ciemno zielone i troszkę twardsze niż wcześniej. kiedy
      trafiłyśmy po kilku dniach do lekarki, zapisała nam Nutramigen, chociaż alergii
      nie stwierdzono, jedynie te kupki...Nutramigenu Ola nie chciała (nie dziwię jej
      się), dostała Bebilon Pepti 1. To lubi...To JA doszłam do wniosku, że chyba
      lepiej wprowadzić jej trochę krowiego mleka i pomyślałam o Bebiko Omneo 1,
      pediatra prowadząca stwiedziła, że nie ma przeciwwskazań, ale inny lekarz
      odwiedzony w związku z niedokrwistością małej (pediatra) powiedział mi o tych
      alergiach, Finlandiach i innych i zalecił trzymanie się Bebilonu Pepti 1, a
      potem 2. I bądź tu człowieku mądry...nie wiem już kogo mam się słuchać.
      powinnam słuchać potrzeb mojej córeczki, wiem, ale ani po Pepti ani po Omneo
      nie zauważyłam żadnych niepokojących zmian. czy któraś z Was może poradzić?
      dzięki.
      • bea-ta Re: Mleko krowie-zakazane? 13.01.05, 15:01
        Zielone kupy po mleku to efekt zawartości żelaza. Mój maluch też miał zieone
        kupy. Mogą być tez wtedy kiedy jest cieplej na zewnatrz. Także zatwardzenie i
        zieleń może być efektem mieszanki. Alergia objawia sie pomijając wysypke na
        skórze i inne objawy - obfitymi, luźnymi, pienistymi stolcami często z
        zawartością śluzu, krwii, może równiez zmienić sie kolor kupki. Raczej trudno
        nie poznać. Bebilon pepti jest mieszanką mlekozastępczą - zawiera hydrolizaty
        białkowe tzn. bardzo rozdrobnione białka i ma obniżoną zawartość laktozy, bo
        nietolerancja laktozy często idzie w parze z alergią. Jest to mieszanka typowo
        lecznicza stosowana w alergiach, biegunkach, kolkach itp. Bebiko omneo jest
        mlekiem modyfikowanym tez ma obniżone właściwości alergizujące i mniejszą
        zawartość laktozy, a do tego zawiera "dobre" dla przewodu pokarmowego bakterie,
        które chronią dziecko przed zaparciami i biegunkami. Jeśli więc dziecko nie ma
        alergii wystarczy profilaktycznie podawać bebiko omneo jesli maluch dobrze je
        toleruje. My jedziemy na tym mleku, a robiłam różne eksperymenty. Generalnie
        jest taka zasada, że w celach profilaktyki alergii stosuje sie u dzieciu
        mieszanki HA - NAN HA, BEBIKO HA itp. Bebiko omneo tez jest mlekiem
        hypoalergicznym chociaż nie ma tego w nazwie. Stosuje sie mleka HA niejako na
        wyrost uważając każde dziecko za potencjalnego alergika, bo wzrasta w Polsce
        ilość alergii. Także jeśli bebiko omne smakuje dzidzi to dawaj jak najbardziej.
      • maniakow Re: Mleko krowie-zakazane? 13.01.05, 20:38
        Jeśli nie zauważyłaś niepokojących objawów alergii po podaniu Bebiko Omneo to
        podawaj to mleczko :). Moja córcia pije Bebilon Pepti MCT bo nie przybierała na
        wadze, miała zielone, śluzowate kupki i drobną wysypkę. Wcześniej karmiłam ją
        Nanem Ha - po nim miała właśnie zielone kupki (to dlatego, że to mleczko
        zawiera żelazo) i Humaną (zupełnie nic, żadnych dolegliwości) i dopiero jak
        miała jakieś 6 miesięcy pojawiła się skaza białkowa. Uważam, że
        warto "sprawdzić" czy dziecko ma na pewno alergię podając mleko modyfikowane i
        obserwować przez kilka dni. Jeśli nic się nie zmieni to można to mleko podawać.
        Pozdrawiam.
        Pa,pa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka