Dodaj do ulubionych

Bebiko omneo

02.02.05, 13:24
witam
do mam ktorych dzidzie mialy zaparcia i bolesne kupki.
jak dlugo trzeba czekac na efekt tego mleczka i czy wogole to dziala??
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • melba76 Re: Bebiko omneo 02.02.05, 13:58
      Czyli zmieniłaś mleczko? My stosujemy Bebiko Omneo od początku i jest ok,
      czasem się zdarza zakorkowana kupa, wtedy pomagamy glicerynką.
      • ewolek1 Re: Bebiko omneo 02.02.05, 14:18
        my ponieważ mały miał uczulenie musieliśmy z bebika 1 przejść na bebiko omneo
        ale zaczoł się problem z kupką wodnistą i zieloną,teraz próbujemy bebiko ha
        • bea-ta Re: Bebiko omneo 02.02.05, 14:44
          Rozmawiałam z doradcą żywieniowym i pani twierdziła, że działanie mleczka widac
          po ok. 1 m-cu stosowania. Przy czym dużo zależy od ilości pokarmów stałych, bo
          jeśli jest ich duzo to moga działać zapierająco. Reguluj kupy sokami
          przecierowymi - mój maluch robi 2 kupy dziennie. Do tego b. ładnie reaguje na
          deser z nestle jabłko z wanilią - dostaje na II sniadanie i kupa po południu
          jest na bank. Stosuje bebiko od 4 m-ca i juz sie martwie co będę dawać po
          roczku, bo nie ma 3.
          • kmyczek Re: Bebiko omneo 02.02.05, 15:17
            no tak tylko moja mala ma 8 tyg wiec nie ma jeszcze urozmaiconej dietki:(
            wczesniej byla na bebilon 1 ale zaczal sie koszmar z kupkami i przeszlysmy na
            bebiko omneo, mam nadzieje ze pomoze.
            A kolor kupek tez ma zielonkawy, to zle czy tak poprostu jest po tym mleczku??
            pozdrawiam
            • kmyczek kolejne pytanie 02.02.05, 21:10
              jakiego smoczka uzywacie do tego mleka??
              jest ono o wiele gestsze niz inne mleczka, dlatego moja mala denerwuje sie bo
              slabo jej leci
              pozdrawiam
              • bea-ta Re: kolejne pytanie 03.02.05, 08:14
                Od początku uzywam smoków z NUK-a i bardzo sobie je chwale.Jak masz problemy z
                kupkami to układaj duzo malucha na brzuszku np. przed jedzeniem 15 min i papu.
                Później często w ciągu dnia, baw się nóżkami zginając je i przywodząc do
                brzuszka(delikatnie) i po takich ćwiczeniach na brzuszek - to pobudzi
                perystaltyke jelit i mamuch sie dobrze wypruka i łatwiej zrobi kupe.Rano przed
                jedzonkiem możesz dać z 30 ml wody wtedy łatwiej zrobi kupke.maluch w wieku
                Twojego dzieciątka ma niedojrzały przewó pokarmowy i trzeba cierpliwie czekać
                jak zacznie działać jak nalezy 3-6m-cy.
                • kmyczek Re: kolejne pytanie 03.02.05, 09:57
                  dzieki bea-ta za odpowiedz
                  niestety u nas nic nie dziala kladzenie na brzuszku, bawienie sie nozkami, ale
                  widze jakas poprawe po tym mleczku.
                  napisz mi bea-ta jakiego konkretnie smoczka uzywasz?? ja uzywalam NUK-a
                  lateksowego i silikonowego, lateksowy strasznie szybko nam sie niszczy, a przez
                  silikonowy wolno leci, moze kupic 2,a nie jedynke??
                  pozdrawiam
                  • bea-ta Re: kolejne pytanie 03.02.05, 10:30
                    Ja używam sylikonowych smoków sa rzeczywiście trwalsze. Na Twoim miejscu
                    spróbowałabym 1 od 0-6m-cy ale nie ten do mleka ( są 3 rodzaje - płyny, mleko,
                    papka), ale ten do papki. Po przechyleniu butelki i odpowietrzeniu powinno
                    kapać, wtedy smok jest dobry. Mój maluch ma 8 m-cy i używamy 2, na które
                    przeszłam już w 5 m-cu. Co do kupek to do wody na czczo dodaj pół proszku z
                    kaps. Lacidofiolu( zawiesina bakterii w proszku). Siemie lniane do picia z
                    herbatką pół na pół - zwiększy poślizg. Do mieszanki mozna dodać
                    rumianku "zmiękcza" mleczko. Przy kolkach kiedy maluch jest zagazowany częśto
                    są problemy z kupą.Gazy blokują jej wydalanie i wtedy warto zastosować coś na
                    odgazowanie np. Bobotik - kropelki od 28 dż., Esputicom kr. od 1mż.Jest też
                    takie mleczko jak NAN HA Sensitiv na broblemy z brzuszkiem jest bardzo
                    lekkostrawne, ale drogie 32 zł. za 500g karton. Przelicz ile byś zużywała i ile
                    by Cię to kosztowało.Bebiko omneo zawiera węglowodany które pobudzają wzrost
                    dobrych bakterii, ale też zawiera skrobię przez co jest bardziej sycące i może
                    dla malucha byc bardziej ciężkostrawne.Jeszcze z dobrymi bakteriami są NAN
                    Bifidus i Bebilon. Powodzenia.
                    • kmyczek Re: kolejne pytanie 03.02.05, 10:42
                      bardzo CI dziekuje za porady:)
                      U nas historia zaczela sie z bebilonem 1, na poczatku bylo wszystko ok okprucz
                      kolek i bolesnych kupek ale nie az takich jak po debridacie.
                      Lekarka przepisala nam na kolki esputicn i nutramigen. Mleczka nie zmienilam bo
                      wydawalo mi sie dziwne zeby od razu wszystko zmieniac, po esputicanie kilka dni
                      byl spokuj potem zaczol sie koszmar, probowalysmy juz wody koperkowej, plantexu
                      i roznych tam, ale po kilku dniach zawsze bylo gorzej niz wczesniej, w koncu
                      lekarka przepisala nam debridat na kupki ale to dopiero zatwardzilo mala.
                      Stwierdzilam ze musze cos z tym zrobic i od kilku dni mala pije omneo, widze
                      poprawe, nie prezy sie juz tak i nie steka, ale mam problem ze smoczkiem bo to
                      mleczko jest naprawde geste.
                      Teraz dzieki Twojej radzie i doswiadczeniu sprobujemy do papki 1
                      bardzo Ci dziekuje za rady i serdecznie pozdrawiam
                      • bea-ta Re: kolejne pytanie 03.02.05, 11:28
                        Po debridacie mojego malucha też zapierało. Minęło wszystko samo równo z
                        ukończeniem 3mż. Jak ręką odjął i też te wszystkie specyfiki pomagały niewiele
                        w sumie. Na kolki lekarz zlecił podobne mleko do Nutramigenu - Bebilon
                        Pepti.Mały nie jeset alrgikiem ( bo to mleka na alergie a kolka może być
                        objawem alergii)więc sama zmieniłam mleko, bo po bebilonie też maluch nie robił
                        2 -3 dni kupy. Teraz jest naprawde dobrze.Ale na efekt działania mleka trzeba
                        poczekać.U nas też były zielone kupy i robił je co 2 dzień nawet na omneo ale
                        to efekt kolek i tak było na początku stosowania tego mleczka. Więc jeśli
                        maluch ma kolki to powinny one same minąć jak dojrzeje przewód pokarmowy,
                        niestety tylko pomoże cierpliwość. Ale siemie lniane wypróbuj u mnie w szpitalu
                        daje się je na oddziale dziecięcym niemowlaczką jako picie oprócz mleka.Jeśli
                        nie pomoże 1 smok do papki to oczywiście spróbuj 2 do mleka( do papki w 2 jest
                        wielka dziura i nawet mój łakomczuch potrafi sie zachłysnąć).Pociesze Cię, że
                        na początku miałam całą kolekcje różnych smoków z różnych firm, a maż dostawał
                        białej gorączki na dźwięk słowa smoczek.Pozdrawiam.Beata
    • bea-ta Re: Bebiko omneo 03.02.05, 11:30
      Postaraj się też dawac sporo picia maluchowi nawet zwykłej przegotowanej
      wody.To tez pomaga.Mieszanki mleczne są tłuste i bardziej gęte niz mleko mamy
      stąd te problemy dzieci.
      • kmyczek Re: Bebiko omneo 03.02.05, 12:15
        bardzo Ci dziekuje bea-ta za wszystkie rady:)
        pozdrawiam serdecznie Ciebie i maluszka
        • kmyczek ile zjadaja 03.02.05, 13:32
          ile wasze dzieci zjadaja tego mleczka??
          moja Karolka ma 8 tyg i zjada go max 120 ml, a powinna wiecej, dziwi mnie to bo
          bebilonu 1 zjadala 150 a nawet wiecej. Co o tym myslicie?? Czy to nie jest za
          malo?? Wedlug recepty na puszce powinna jesc 180 ml
          pozdrawiam
          • melba76 Re: ile zjadaja 03.02.05, 13:47
            Ale dzieci rzadko jedzą zgodnie z recepturą z puszki. Nasza je zdecydowanie
            mniej - ma 10 tygodni.
            • bea-ta Re: ile zjadaja 03.02.05, 14:13
              Popieram koleżanke. Na puszce jest tylko schemat - propozycja, a to ile zjada
              dziecko ono wie samo najlepiej(chyba , że jest kompletnym niejadkiem). Jeśli
              maluszek jest pogodny i dobrze przybiera na wadze to wszystko ok. Mój syn nigdy
              nie zjadł zaleconej normy, a ma 1,2 kg na plusie.Poza tym mlek nie można
              porównywać maja troszkę inna kaloryczność, zawartość skrobi i przez to
              sytość.Nic sie nie martw, maluch jak będzie głodny napewno będziesz słyszeć;-
              )))))
              • kmyczek Re: ile zjadaja 03.02.05, 15:28
                bardzo dziekuje za wszytskie odpowiedzi
                pozdrawiam
    • rodzice_julii Re: Bebiko omneo 07.02.05, 08:41
      u nas fefekt był po 24 h. Luźna kupka i mniej gazów. Dziecko szczęśliwsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka