Dodaj do ulubionych

ile butelek potrzeba?

17.04.05, 23:07
zamierzam w miarę szybko zacząć karmić moją Małą sztucznie (tzn. po ok 1
miesiącu) i zastanawiam sie ile i jakich dużych butelek potrzebuję. W
książkach znalazłam bardzo różne info. Jedna pisze, że 2x125 i 1x250, a inna,
że 8x125 i 8x250! To moje pierwsze dziecko więc kompletnie nie mam pojęcia, a
w około raczej terror laktacyjny więc nikt nie wie albo nie chce powiedzieć
(bo i tak trzeba naturalnie!!!!).
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi bo w tym tygodniu chciałabym zakończyć
kompletowanie wyprawki.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kajaaa Re: ile butelek potrzeba? 18.04.05, 08:40
      2x125, 1x 250...na początek wystarczy, zawsze można dokupić...po za tym nie
      wiadomo, czy dziecko będzie chciało pić z wybranych przez ciebie buteleczek,
      więc nie ma co kupować za dużo(u nas dużo czasu upłynęło, zanim dopasowaliśmy
      butle...taka była wybredna moja córeczka).
      Pozdrawiam Kasia

Moja Oleńka

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=20932569&a=22091133
      • mamaaga5 Re: ile butelek potrzeba? 18.04.05, 10:03
        dziękuję bardzo. A czy to prawda, że nie można mieszać butelejk, tzn. ta od
        herbatki lub innego dopajacza nie może być używana na mleko itd?
        • 26magda3 Re: ile butelek potrzeba? 18.04.05, 10:05
          mieszałam i nigdy tez nie słyszałam, że nie mozna :-)
          takie teorie to chyba wymyślają sprzedawcy butelek, żeby wiecej sprzedać :-)
      • 26magda3 Re: ile butelek potrzeba? 18.04.05, 10:03
        ja mam 1x150 ml. i 1x250ml. Dziecko ma juz skonczone 4 miesiące i prawie od
        urodzenia było dokarmiane - do 2,5 miesiąca miałam tylko jedną butlę i też mi
        wystarczyła.
        Ale to też trochę zależy od tego jak często zamierzasz sterylizować butelki.
        Jeżeli zamierzasz to robić przed każdym jedzeniem to łatwiej jest jak się
        rzeczywiście ma około 8 butelek i wtedy wieczorem sterylizuje sie wszystkie
        naraz. Ja natomiast butlelki sterylizowałam raz w tygodniu, a przed każdym
        jedzeniem myłam w gorącej wodzie z płynem do garów i potem zalewałam wrzątkiem!
    • pchliczek Re: ile butelek potrzeba? 18.04.05, 10:50
      my optymistycznie kupiliśmy dwie małe i jedną dużą :) na szczęście moi rodzice
      kupili nam jeszcze cztery małe i w prezencie dostałam jeszcze jedną od
      koleżanki czyli 7 małych - gdyby nie to zajechalibyśmy się :)
      a tak mam na 7 karmień a w międzyczasie brudne zbieram, myję i wyparzam we
      wrzątku, nie martwię się, że w nocy mi zabraknie i będę musiała szybko gotować
      butelkę we wrzątku

lepiej mieć kilka i się nie stresować, że nie ma w czym zrobić jedzenia albo
      latać po każdym karmieniu z jedną butelką do wyparzania - takie jest moje zdanie

p.
      • aga305 Re: ile butelek potrzeba? 18.04.05, 13:10
        ja miałam 4 butelki 125 ml, duża 250 przydala się dopiero ok. roku życia .
        Głównie taka ilość butelek przydaje się w nocy, bo nikt nie ma ochoty na
        parzenie butli.
    • imonate Re: ile butelek potrzeba? 18.04.05, 16:09
      ja mam 7 butelek - dwie duże i 5 małych (córcia 2 miesiące). Bardzo wygodnie
      jest mieć kilka butli, po pierwsze brak stresu, że nie zdązy się butelek wymyć,
      wyparzyć, wypełnić wodą i podgrzać do odpowiedniej temperatury. Po drugie -
      chyba traci się mniej czasu do czynności wykonywanych przy tych butelkach, bo
      wszystko robi się hurtem. Mam też 2 podgrzewacze - w jednym butla z wodą do
      herbatki, w drugim butla z wodą do mleczka.
      • pchliczek Re: ile butelek potrzeba? 18.04.05, 21:32
        a u mnie przy dziecku stoi na stoliku na tacce - termos z gorącą wodą
        (oczywiście przegotowaną mineralną), butelka z zimną wodą i jedzonko - jak w
        nocy wstaję to tylko w odpowiednich ilościach wlewam wrzątek, zimną, daję mleko
        i jest szybko i bez podgrzewania :)
        p.
    • nis77 Re: ile butelek potrzeba? 18.04.05, 21:40
      my używamy 5 małych (125) Aventów oraz 6 dużych (260). Napoczatku mały jadł
      mleko z małych,aktualniewmałych dostaje już tylko herbatkę (ma 7 tygodni ijest
      małymobżarciuchem :-)). z doświadczenia mogę tylkotyle powiedziec, ze duza
      ilosc butelek ulatwia zycie -zwlaszcza w nocy.po walce z wygotowywaniem
      iparzeniem butelek zainwestowalismy rozniez w sterylizator - goraco polecam!
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka