Dodaj do ulubionych

pozostac przy bebilon pe[pt?

02.06.05, 12:36
panie doktorze moze zaczne od tego ze moj synek mial straszne kolki pediatra
zalecil przejsc na bebilon pepti pozniej na nutramigen.( maly nie ma zadnej
skazy bialkowej)po pewnym czasie dgy synkowi minely kolki przeszlam na
bebilon pepti z wielkim trudem poniewz maly plakal po zmianie mleka robilam
to stopniowo przez 1.5 mies,ale sie udalo teraz gdy synek ma 5 mies chciala
przejsc na zwykly bebilon 2 [po dosypaniu 1 lyzeczki synek prezy sie i
pobolewal go brzuszek wiec kupilam bebilon 1.ale jak dodam wiecej niz 2
lyzeczki jest znowu to samo maly jest niespokojny. panie doktorze sama nie
wiem co am robic w tej sytuacji dalej prubowac?czy bebilon pepti w swym
skladzie jest gorszy od mleka dla zdrowych niemowlat?czy mleko to zawiera tez
probiotyki?teraz troche zaluje za jak synek mial kolki zmienilam mleko.
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 02.06.05, 12:44
      Może zamiast bebilonu bedzie lepsze bebiko omneo. Z hydrolizatu o znacznym
      stopniu hydrolizy przejdziesz na hydrolizat o mniejszym stopniu i podobnej
      zawartości laktozy( bebilon ma jej znacznie wiecej i ona może dawac kolki min.
      ). Jak sie przymie bedzie ok. i na omneo2 mozesz doczekac do roczku a wtedy
      bebilon 3 lub inne mleczko typu junior. Jelita dojrzeja na tyle, że łatwiej
      bedzie maluchowi.
      Miałam ten sam problem co Ty i przeszlismy z BP ( nie podawałam nigdy NUTRY) na
      bebiko omneo. Jeszcze rewelacyjny jest NAN HA Sensitiv( ale cena zwala z nóg 35
      zł w aptece tylko i wylącznie). Pozdrawiam, Beata
    • bea-ta Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 02.06.05, 12:50
      Nie ma gorszych i lepszych mlek. BP jest mieszanka mlekozastepczą - leczniczą
      dla dzieci z alergia pokarmową, kolkami,biegunkami przewlekłymi, a bebilon
      mlekiem modyfokowanym dla zdrowych niemowląt. Jedno i drugie zaspokaja potrzeby
      niemowlęcia w odpowiednim wieku, BP nie zawiera prebiotyków, ma białka o
      znacznym stopniu hydrolizy i obnizona zawartośc laktozy - cukru mlecznego. Cała
      masa dzieci na nim sie wychowała i wyrosła na zdrowe pociechy. B.
    • moneczka Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 02.06.05, 13:00
      dzieki za odpowiedz.a czy bebilon omeno jest dostepne na recepte czy mozna je
      dostac normalnie w sklepie? czy to mleczko jest dla dziedzi ulewjacych i ze
      slabym apetytem?
      • bea-ta Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 02.06.05, 13:08
        Bebiko omeno ( nie bebilon) dostaniesz w każdym hipermarkecie. Jest dla maluchów
        kolka i ulewających, ma prebiotyki i zag. skrobia więc bardziej syte. Mój syn
        rósł jak paczek. Przy czym także wprowadzaj ostrożnie, mieszając. Jedne dzieci
        jedza wszystko jak leci bez dolegliwości a inne musza odcierpiec zmiane mleka.
        Dlatego nie nalezy ich zmieniać często i czasem trzeba przeczekać krótki okres
        adaptacji ukł. pokarmowego malucha do nowej mieszanki. Każde mleko po
        hydrolizacie to mały szok dla dziecka. Przy czym bebiko omneo to mleczko dla
        zdroych niemowlat i przy skazie białkowej nie stosujemy. W cenie tańszy niz
        bebilon:-)Nie przeraź sie , bo ma nieco gorzkawy posmak i jest zawiesiste lekko.
        Pozdrawiam, Beata
    • moneczka Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 02.06.05, 13:40
      chyba mnie przekonalas na bebiko omeno/tylko nie wiem czy smak mleka bedzie mu
      pasowal.a jak wprowadzac to mleko ?czy to mleko jest dla dzieci ze slabym
      apetytem?bo moj maly ma ogromny apetyt.
      • bea-ta Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 02.06.05, 13:57
        Mój syn miał ogromny apetyt, a na BP był wiecznie głody i dopominał sie o
        jedzenie co 2,5 godz. Po bebiko uspokoiło sie, juz pisałam, że zawiera skrobie,
        dlatego jest zawiesiste w konsystencji i bardziej syte dla małych żarłoków.
        Mleko mieszałam podobnie jak Ty do starego mleka miarka nowego i tak przez kilka
        dni zeby przyzwyczaić do smaku i składu mleczka. Wtedy żołądek maluch nie
        przezyje szoku. Przy czym miej na uwadze to, że co pasuje jednemu maluchowi nie
        musi pasować Twojemu:-)Jesli objawy ( czasowe ulewanie, kolka, problemy z kupa
        możliwe przy zmianie mleka)nie mina pozostan przy BP.
        Co dajesz do picia maluchowi? Czasem herbatki tak lubiane przez mamy nie zawsze
        służa dziecku i tak np. h. koperkowa może paradoksalnie nasilac gazy zamiast je
        likwidować. Ja jestem zwolenniczka wody, soków w rozsadnej ilości ( jesli maluch
        może je juz pić) i słabiutkich herbatek - lekko zabarwionych ( one sa dośc
        słodkie i zawieraja sporo różnych zioł)
        Pozdr., B.
    • azja.david Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 02.06.05, 20:55
      A ja na Twoim miejscu nie zmieniałabym mleka.Mój synek od 15 miesiecy jest na BP
      i bardzo dobrze sie rozwija.Nie choruje, jest zdrowym pogodnym dzieckiem.Od ok 5
      miesiaca dodaje mu do mleczka rózne kaszki(kukurydziana, ryzowa z
      malinami)najada sie i chyba mu smakuje.Bebiko omneo tez jest nie dobre w smaku a
      ta skrobia jakos mnie nie przekonuje.A prebiotyków tez nie zawiera.Jedyny minus
      BP to to, ze jest na recepte.Ciagłe zmiany mleka narobia wiecej szkody niz
      pozytku.A wydaje mi sie, ze mleko z apteki jest bardziej pewne niz to z
      supermarketu.
      Pozdrawiam
      • bea-ta Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 03.06.05, 08:14
        Musze skomentować wypowiedx wyżej. Prawda jest, że zmaiany mleka niektórym
        maluchom szkodzą jesli źle je znoszą, ale jesli chcesz to zrobic to lepiej z
        hydrolizatu przejśc na mleko HA a nie od razu na mieszanke normalna( a próbujesz
        na bebilon). Warunkiem zmiany jest to, że maluch rzeczywiście nie ma alergii na
        białko krowie, jesli ma to pozostajemy przy BP bez dyskusji. bebiko omneo jest
        mlekiem z prebiotykami - weglowodanami wpływającymi na wzrost dobrych bakterii w
        jelitach( na opakowaniu stoi jak byk). Wszystkie mleka dostepne na rynku mają
        atesty, certyfikaty i sa zgodne z wymogami UE - bez wzgledu czy sa kuopowane w
        apetce czy w hipermarkecie. Cena mleka tez nie gra roli:-)Wszystko to mity
        wyssane z palca, że droższe mleko czy to z apteki jest lepsze:-)Beata
        • azja.david Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 03.06.05, 14:14
          A ja nadal uwazam, ze BP jest najlepszym mlekiem dla tak małego dziecka, bo
          Moneczka napisała, ze jej dzidzia ma 5 miesiecy.W tym wieku trudno stwirdzic czy
          to alergia, czy nietolerancja laktozy.Skoro po dodaniu jednej miarki innego
          mleka dziecko pręzy sie i płacze, to znaczy, ze cos mu jest.Po co wiec te
          eksperymenty i dyskusje, które mleko lepsze?!Najlepsze jest to, po którym
          widzimy, ze dziecku nic nie jest.
          P.S.Moneczka, nie zmieniaj mleka na własną reke!Poczekaj na porade lekarza!
          Pozdrawiam
          • bea-ta Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 03.06.05, 14:39
            Oczywiście ja także jestem zdania, że przede wszystkim zmiany mieszanek
            zwłaszcza leczniczych nalezy konsultowac ale ze swoim pediatrą, który zna
            dziecko. Specjalnie wspominałam o alergii, bo róznie z tym bywa( kolka może byc
            efektem nadwrażliwości na białko krowie), a ja dziecka nie widze, nie znam i nie
            wiem co je, czy jest alergia w rodzinie, czy były jakies wysypki, biegunki i w
            tym momencie masz racje. Ale jeśli dziewczyna ma cos zmienic ( a to próbuje
            zrobic) to napewno nie na mleko zwykłe typu bebilon. Poza tym BP nie jest
            mlekiem stosowanym w nietolerancji laktozy - w tym przypadku podaje sie
            Nutramigem - nie zawiera jej wcale. BP ma zaw. latozy 3g/100ml, a bebiko omneo
            wartośc zblizona - 3,6 g/100ml. Nan HA Sensitiv jest jeszcze lepszy, bo tylko
            1g/100ml. Nie dziwie sie, że po Bebilonie dziecko sie pręży tam jest 8g/100ml
            laktozy:-)I normalne białka:-)
            Wszystkie mleka sa dobre dla niemowlat w równym stopniu i BP nie wyróznia sie
            niczyn szczególnym, niestety. Na każdym mleku dzieci dobrze sie chowaja pod
            warunkiem, że jest dobrze dobrane do indywidualnych potzreb dziecka. Ja także
            podawałam BP:-)I nie mam o nim dobrego zdania:-)Poza tym poniewaz trudnio
            stwierdzic w tym wieku alergie jak piszesz, dlatego mamy taką nadwykrywalnośc
            jej w Polsce i katuje sie dzieci ( mam na mysli ich nieciekawy smak, problemy z
            kupami) niepotrzebnie hydrolizatami. W tym przypadku dziewczyna nie ma akurat
            problemu z piciem mleka, ale często inne mamy maja.
            Nietolerancje laktozy mozna ropoznac robiąc nieskomplikowane badanie kału:-) Beata
            • ane_ta Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 03.06.05, 23:27
              Dlaczego nie masz dobrego zdania o BP? Ja karmię dziecko Nutramigenem już trzeci
              miesiąc (dostał wysypki na NAN HA), ale nie zauważam żadnej poprawy i
              zastanawiam się nad zmianą mieszanki na BP. Pozdrawiam. Aneta.
              • bea-ta Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 04.06.05, 13:46
                Może źle się wyraziłam, ale syn męczył się na tym mleczku - miał okropne
                zaparcia i był wiecznie nienajedzony. Dostaliśmy go na kolki od urodzenia z
                podejrzeniem alergii. Pomogł NAN HA Sensitiv, a potem omneo( NAn kosztował
                majątek w przeliczeniu na spożycie). U Ciebie jest alergia i Nutra w tym
                przypadku jest lepszą mieszanką z wyboru niż BP( niby traktowane sa równoważnie
                te mleka, ale kazeina w Nutramigenie jest bardziej zhydrolizowana w porównaniu
                z bezpieczniejszymi b. serwatkowymi w BP). BP jest stosowany jakby przy
                lżejszych alergiach(jęsli można tak potocznie określić). Jeśli jesteście na
                samym mleku a nie ma poprawy i nie podajesz nic innego(herbatki także mogą
                uczulić), jesteś pewna że to nie al. kontaktowa - czyli cała chemia nie jest
                podejrzana, wówczas z lekarzem można rozważyć decyzje o podanie mieszanki
                elementarnej składającej się z samych aminokwasów np. bebilon Amino, bo ma
                mniejsze właściwoąści uczulające. Jest jeszcze Neocate , ale na import docelowy
                w cenie dobrej whisky.Tyle, pozdr., Beata
                • ane_ta Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 04.06.05, 22:23
                  Dzięki. Skąd ty to wszystko wiesz? Ja już gubię się w tym "zatrzęsieniu" różnych
                  mieszanek.
                  Spotkałam się gdzieś na forum z opiniami e-mam, że Nutramigen uczulał, a na BP
                  przeszło (i nie chodziło im tu chyba o sieć stacji benzynowych :)). Wydaje mi
                  się, że to może mieć sens, bo wyczytałam, że BP zawiera białka serwatkowe (do
                  tej samej grupy zaliczają się białka mleka kobiecego), które z natury są mniej
                  alergizujące niż kazeinowe, choć nie poddają sie tak silnej hydrolizie jak
                  kazeinowe. Ale ty to pewnie wiesz. Nie wiem czy dobrze dedukuję, więc poradzę
                  się lekarza, ale jak dotąd tylko się na lekarzach zawodzę... Aneta.
                  • bea-ta Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 05.06.05, 10:42
                    Prawdą jest że serwatka jest mniej uczulajaca ale jej wlaściwości
                    fizykochemiczne w przeciwieństwie do kazeiny nie pozwalaja na tak mocna
                    hydrolize i dlatego BP zawiera wiekszy odsetek dużych peptydów ( cząstki białek)
                    dajacych potencjalne uczulenie. Specjalnie napisam potencjalne, bo wszystko w
                    alergii jest względne, róznie dzieci reaguja na mieszanki i może byc tak jak
                    napisałas, że poprawa jest po BP. W zależności na które konkretnie białko
                    krowie maluch ma alergie, dlatego tez jedne dzieci moga pic mleko kozie, a inne
                    nie. Nutramigen jest mieszanka z wyboru przy alergii u maluchów, bo ma
                    dodatkowe zast. w zespołach złego wchłaniania min. nietolerancji laktozy, która
                    bardzo czesto idzie w parze z alergią na białka. BP ze względu na zawartośc
                    laktozy nie nadaje sie do leczenia nietolerancji.
                    Przy czym nie ma jednoznacznych dowodów naukowych na to co napisałam i dlatego
                    oba hydrolizaty traktowane są na równi. Natomiast wspomniane przeze mnie
                    mieszanki elementarne nie zawieraja praktycznie rzadnych białek. Przy czym
                    należy upewnic sie czy nic innego dziecka nie alergizuje jesli jest na Nutrze(
                    alergie przy mocnych hydrolizatach zdarzaja sie rzadko ok. 3-5%), bo
                    najczęściej okazuje sie, że cos nieśwaidomie podajemy co zawiera białko krowie.
                    No i inne czynniki czyli towszystko czym pielegnujesz dziecko, nawet materac
                    kokosowy na którym maluch spi potrafi alergizować:-)Beata
                    • ane_ta Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 05.06.05, 23:05
                      Dzięki za wszystkie wyjaśnienia. Na razie!
            • indra2 Prośba do Bea-ta 05.06.05, 23:40
              Czy mogłabyś napisać mi jak dokładnie nazywa się to badanie kału? U mojego
              synka podejrzewam nietolerancję laktozy i chciałabym takie badanie wykonać,
              dzwoniłam do laboratorium i mówią mi że nie wiedzą o jakie badanie chodzi:-((
              Pozdrawiam
              Aga
              • bea-ta Re: Prośba do Bea-ta 06.06.05, 00:22
                Rozpoznanie opiera sie na charakterystycznych objawach - gazy, wzdęcia ,
                biegunki kwasne ( efekt fermentacji w jelitach) - robi sie badanie ph stolca (
                ph < 6,5 )i test paskowy w którym stwierdza sie obecnośc cukrów redukujacych.
                Najpewniej rozpoznanie stawia sie oceniając aktywnośc enzymu laktazy pobierając
                wycinek poprzez biopsje jelita i oceniając poziom gluzkozy po podaniu dosutnym
                laktozy i jest jescze jedno badanie, ale to u dorosłych raczej. Pozdrawiam Beata
                • indra2 Re: Prośba do Bea-ta 06.06.05, 10:22
                  Dziękuję za odpowiedź :-)) Zaraz dzwonię po laboratoriach dowiedzieć się gdzie
                  te badania wykonują. Mój synek ma właśnie objawy wskazujące na nietolerancję
                  lakotozy: bóle brzuszka, gazy, wodniste, strzelające, pieniące się kupki
                  powodujące odparzenia pupci.
                  Pozdrawiam
                  Aga
    • j_e_s_z Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 03.06.05, 10:20
      Miałam podobną sytuację. W końcu zdecydowałam podawać dalej pepti i Maja jadła
      go wieku 13 miesięcy. Ostatnio bardzo łągodnie przeszlismy na bebilon 3 (po
      miarce domieszywany do pepti) i obecnie Maja (prawie 15 mies.) je go chętnie i
      bez problemów.
      • bea-ta Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 03.06.05, 10:37
        Wszystko zalezy od tego czy maluch jest alergikiem , czy nie. Kolki i ulewania
        moga byc objawem nietolerancji białka krowiego. Wtedy nie ma wyjścia jak
        podawanie BP do końca 12mz. i wtedy ew. prowokacja normalnym mleczkiem. Wszystko
        więc zalezy od przyczyn opisywanych przez emame dolegliwości. BP jest mieszanka
        lecznicza i wg. mnie z błahych powodów nie nalezy jej stosować, bo mamy
        wystarczająco dużo mlek do wyboru na rynku w tym na rózne dolegliwości. Napewno
        nie jest wskazane podawanie w takim przypadku zwykłej mieszanki, bo zbyt obciaża
        ukł. pokarmowy. Beata
    • piotr-albrecht Re: pozostac przy bebilon pe[pt? 06.06.05, 13:02
      Przyczyną obserwowanej zmiany może być albo nietolerancja białek mleka krowiego
      lub też tylko nietolerancja laktozy (w bebilonie pepti jesst jej bardzo mało w
      nutramigenie nie ma wcale). Zawswze uważam ,że lepsze jest wrogiem dobrego i
      ciągłe zmiany mleka nie wiadomo po co niczego dobrego nie wnoszą. Bebilkon
      pepti poza smakiem nie jest niczym gorszy od zwykłego mleka tyle, że nie uczula
      (prawie nigdy - czasem niestety też). Bebeilon pepti nie zawiera pre ani
      probiotyków. Myślę, że zmieniając mleko zrobiała Pani dobrze gdyz dziecko z
      permanentną kolka może przyprawić matkę o siwiznę lub chorobe psychiczną. Może
      Pani ewentualnie przejść na mleko sojowe, mleko modyfikowane skąpolaktozowe -
      Bebeilon niskolaktozowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka