Dodaj do ulubionych

uporczywe bóle brzuszka maluszka

27.06.05, 13:55
Witam Panie Doktorze!
Jestem mamą adopcyjną prawie 2 miesięcznego chłopczyka. Synek od urodzenia
jest karmiony NAN 1, od 3 tygodni zaczęłam mu podawać NAN HA ponieważ synek
po każdym posiłku ma silne bóle brzuszka ( płacze, wierci się, jest czerwony,
zgina nóżki itd). Opinia mojego pediatry - kolka (?) ale ja mam wątpliwości
czy to naprawdę kolka ponieważ te bóle występują po każdym karmieniu ( co ok.
3 godz. 90-100 ml ) Synek robi tylko jedną kupkę na dobę i ma z tym wyraźne
problemy ( czasami trzeba podać czopek glicerynowy). Obecnie przed każdym
posiłkiem podaję mu trochę przegotowanej wody do picia ale to nie pomaga. Nie
pomagają też kropelki bobotic ani herbatki - koperkowa czy rumiankowa. Bardzo
martwią mnie te bóle i zastanawiam się nad zakupem NAN sensitive lub zmianą
mleczka na Bebilon. Co Pan doktor o tym sądzi? Którego mleczka warto
spróbować i po jakim czasie od zmiany może pojawić się poprawa? Dziękuję
bardzo z góry za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • piotr-albrecht Re: uporczywe bóle brzuszka maluszka 28.06.05, 12:26
      Pomysł z NAN SEnsitive uważam za udany, a czy na pewno pomoże nie wiem - trzeba
      spróbować. Jeśli to nic nie da trzeba będzie pomyśleć o nastepnych krokach.
    • mamalgosia Nan Sensitive 28.06.05, 12:46
      Co to takiego?
      • bea-ta Re: Nan Sensitive 28.06.05, 12:56
        Nan HA sensitiv jest hypoalergiczna mieszanką dla dzieci zdrowych z problemami
        trawiennymi i kolkami. Charatkeryzuje sie tym, że jest lekkostrawna i zawiera
        najmniej z dostepnych mleczek laktozy( nie włączając w to mlek sojowych czy
        nutramigenu, które sa bezlaktozowe). Dostepny w aptekach w pudełkach po 500g za
        cene bagatela 35 zł(+/-). U nas sie sprawdziła mieszanka przy kolkach. Beata
        • martinkau Re: Nan Sensitive 29.06.05, 14:26
          Witaj bea-ta!
          Jak długo należy czekać aby zauważyć, że nan sensitive zadziałał? Myślę, ze
          minimum 2-3 dni ale z nadzieją pytam, że może krócej? Jak to było u Ciebie?
          Co uważasz - gdy zmienię mleczko z nan1 na nan sensitive podawać dalej lakcid
          czy tylko zmienić mleczko?
          Dziękuję bardzo z góry za radę, martinka
          • bea-ta Re: Nan Sensitive 29.06.05, 14:51
            Moge napisac jak wyżej ekspert - wszystko sie okaże jak podasz mleczko. Jest ono
            specjalnie zrobione dla maluchów z problemami brzuszkowymi, bo ma mniej
            składników i najmniej laktozy - cukru mlecznego, który może odpowiadać za
            wzdęcia, kolki i nie obciąza tak przewodu pokarmowego. Dzieci róznie reaguja na
            te samo mleczko - każde indywidualnie. Nie masz wyjścia jak poeksperymentowac na
            maluchu - ja tez to robiłam zanim dobrałam właściwe mleczko( niestety). Możesz
            podawac dalej prebiotyk nie zaszkodzi, ale ja wole osobiście Lacidofil - nie
            zawiera serwatki( więc białek krowich i laktozy) i jest lepszy od Lakcidu czy
            Trilacu. Rozpuszczaj proszek z 1/2 kaps. w butelce z mleczkiem i podawaj 2xdz.
            przez jakis czas.
            Juz po pierwszej butli NAN Sensitiv syn miał ładny brzuszek, a męczyły go
            okrutne wzdęcia i nie zrobił kupy wczesniej jak go nie pomasowałam i nie
            wyprukał sie solidnie. Na Bebilonie pepti robił kupy co 3 dni mimo wlewania
            dużej ilości wody i towarzyszył temu okropny płacz. To samo było na NAN HA1, bo
            tym byl dokarmiany w szpitalu, na zwyklym bebiko jeszcze gorzej. Bole brzuszka
            miał zawsze w czasie jedzenia, po tym mleku uspokoiło sie , chociaz nadal miał
            nad ranem i po południu kolki, ale bez okropnych płaczy i znacznie lżejsze.
            Wszystko uspokoilo się zupełnie po przekroczeniu magicznego 3m. Mysle, że warto
            spróbowac z mleczkiem, niestety dzieci karmione butla czasem musza to bardziej
            odcierpiec, bo mieszanki sa b. ciężkostrawne i dłużej sie trawia niz mleczko mamy.
            Do picia zdecydowanie lepiej podawac wode niz herbatki, bo one czasem powodują
            wzdęcia zamiast je leczyc - poobserwuj malucha pod tym katem. Z leków stosowałam
            wode koperkowa od 1mz. po łyżeczce i bobotic 3x8 kr. + porcja na noc. Pomagało w
            sumie niewiele i zadecydowała zmiana mleczka, chociaz po lekach łatwiej synek
            sie odgazowywał. Przed jedzonkiem mozesz kłaśc malucha na brzuszku lub nosic go
            brzuszkiem na ramieniu - pobudzi to perystaltyke jelit ( jedzenie także pobudza
            na drodze odruchowej perystaltyke stad bóle w czasie jedzonka zwłaszcza u
            wrażliwych maluchów). Do wszystkiego trzeba cierpliwości z czasem dolegliwości
            mina w miarę dojrzewania przewodu pok. Jesli nie pomoże to mleczko w ciagu
            zjedzenia całego opakowania mleczka wtedy mozna myslec o zmianie na inne mleczko
            np. mieszanke lecznicza typu bebilon pepti po konsultacji ze swoim pediatrą, bo
            może to nadwrazliwośc na białko krowie, ale to jesli teraz sie nie powiedzie.
            Trzymam kciuki.Pozdr., Beata
            • martinkau Re: Nan Sensitive 30.06.05, 19:43
              Bea-ta - dzięki bardzo za wyczerpującą odpowiedź i wszystkie rady!
              Jeszcze dzis podam Lacidofil zamiast lactidu.
              Nan sensitive podałam wczoraj po południu, synek miał bardzo niespokojną noc i
              cały dzień- wydaje się to niemożliwe ale na 12 godzin spał może 4... Tak jak
              radzisz zużyję całe opakowanie sensitive i zobaczymy. Do picia daję mu wodę i
              plantex. Wodę koperkową też - po 1 łyżeczce 5-6 razy dziennie i dodatkowo
              Esputikon bo bobotic podawany przez 2 tygodnie nie pomagał... Mam nadzieję, że
              ten zestaw pomoże, za pare dni synek kończy 2 miesiące więc tak sobie cicho
              marzę, że to już niedługo te brzuszkowe problemy :) Odzewę się jeszcze.
              Pozdrawiam serdecznie!
              • bea-ta Re: Nan Sensitive 01.07.05, 08:34
                Przede wszystkim upewnij się czy te niespokojne noce to z powodu mleczka, żeby
                niepotrzebnie go nie zmieniać. Przy zmianie mleka moga byc przejściowe
                dolegliwości typu wzdęcia, ulewanie, ból brzuszka, ale przejściowe 2-3 dni i
                powinno byc ok. Jeśli maluch bedzie niespokojny i nic nie dadza zabiegi Twoje
                skonsultuj się z pediatrą, bo może niepokój wynikać z innych rzeczy np. zap.
                ucha, zap. ukl. moczowego, zak. ukł. pokarmowego i trzeba bedzie zrobic proste
                badania np. analize moczu i posiew kału, aby wykluczyc dolegliwości pokarmowe na
                innym tle. Dzieci reagują często brzuszkiem na inne dolegliwości, które niby nie
                maja nic wspólnego z przew. pok. Może jak plantex to nie woda koperkowa, bo co
                za duzo to tez niezdrowo, te środki zawierają koper i jesli maluch jest wrazliwy
                na ziółka może też źle reagować i także może po nich miec wzdęcia. Poza tym może
                maluch wzdęciami reagować na białka krowie w mleczku i wtedy lekarz ew. podpowie
                czy zmienic mleczko na mieszanke mlekozastepcza - jest na recepte.Przyjrzyj sie
                karmieniu, aby było w spokoju bez płaczu ( maluch łyka niepotrzebnie powietrze),
                dobry smok i butla antykolkowa, odbijanie w trakcie i po jedzonku. Może maluch
                ma za duzo wrażen w ciagu dnia i stad niespokojne noce?Poza tym teraz jest
                gorąco i w nocy zbyt duszno dla dorosłego czlowieka a co dopiero dla maluszka.
                Nie przegrzewaj go i pój odpowiednio. Pozdrawiam, Beata
                • martinkau Re: dziękuję Bea-ta! 01.07.05, 14:17
                  Mam nadzieję, że nie chwalę dnia przed zachodem słońca ale jest wyraźnie
                  lepiej :) To fakt, pierwsza noc i dzień po zastosowaniu nan sensitive była
                  koszmarna ( płacz po kilka godzin) a wczoraj wieczorem podałam
                  zestaw:sensitive, esputikon i po raz pierwszy lacidofil zamiast lakcidu. Synek
                  spał cudownie, budził się na jedzonko co 3 godz ale spokojnie i tak jest
                  dzisiaj- oczywiście puszcza często bączki:) ale nie płacze!!! I co
                  najdziwniejsze - do tej pory robił z trudem 1 kupkę na dobę a teraz w nocy
                  zrobił 2 i w ciągu dnia kolejną i to bez żadnego wysiłku! Zmienił się też kolor
                  kupek ( terz są bardziej brązowe niż zielone.) To dla mnie nowość! Co do
                  dopajania to daję mu plantex tylko 1 na dobę a wodę koperkową 3-4 aby nie
                  przesadzić. I odstawiłam herbatki HIPP. Zamiast nich daję mu wodę - pije jak
                  jest spragniony i nie wybrzydza :)
                  Twoje rady były nieocenione - bardzo Ci dziękuję. Przy opiece nad moim synkiem
                  wiele rzeczy muszę zgadywać, nie znam przebiegu ciąży ani porodu ale staram się
                  jak mogę. Dziękuję Ci za wszystko! Odezwę się za parę dni. Mam nadzieję, że
                  będzie równie dobrze jeśli nie lepiej! pa martinka
                  • bea-ta Re: ;-)))Trzymam kciuki! 01.07.05, 14:28
                    • martinkau Re: ;-)))Trzymam kciuki! 05.07.05, 13:20
                      Witaj,
                      wczoraj byliśmy na konsultacjach z pediatrą i alergologiem bo synuś od
                      niedzieli ma straszną wysypkę. Maleńkie grudkowate krostki (mnóstwo) na buzi i
                      tułowiu, skórka jest szorstka choć krosteczki nie są bardzo czerwone. Obaj
                      lekarze stwierdzili, że to skaza białkowa (objawy:wyspka+bóle brzuszka+kolki+
                      zatwardzenie) i choć była względna poprawa po nan sensitive musiałam go
                      odstawić i od wczoraj mały ma podawany nutramigen. Trzeba było widzieć jego
                      kwaśną minę jak mu podałam ten preparat :) Skórka wygląda dziś lepiej, krostek
                      jakby mniej, noc była spokojna, mały jest bardziej pogodny choć jeszcze zdarza
                      mu się pokręcić po jedzonku i ma znowu problemy z kupką :) Stęka i stęka z
                      wysiłkiem a tu nic... Czy po nutramigenie mogę być problmyz kupką? Nadal daję
                      mu lakcidofil jak radziłaś. Mam tylko nadzieję, że ta skaza to trafna diagnoza
                      i będzie lepiej...Pozdrawiam serdecznie, martinka
    • perse1 Re: uporczywe bóle brzuszka maluszka 28.06.05, 17:44
      miałam to samo ale przy nan1,kupki za ziarniste i bóle brzuszka,pediatra
      poleciła mi przejsc na bebiko omneo,rewelwcja wszystko minęło a kupki są kilka
      razy na dobę i luzne.
      • bea-ta Re: uporczywe bóle brzuszka maluszka 29.06.05, 14:55
        Na zaparcia bebiko omneo jest rzeczywiście swietne. Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka