Dodaj do ulubionych

Rozwój 7 m-go maluszka

28.06.05, 21:21
Mój mały 6 lipca skończy 7 m-cy.Po kilku opiniach koleżanek i innych osób
zaczęłam się zastanawiać czy mój misiu za wolno się nie rozwija.Np.nie siada
samodzielnie.dodam ,że jest bardzo żywym dzieckiem nawet chwili nie poleży
spokojnie.Koleżanki mały jest młodszy od mojego dwa tygodnie i już siedzi
samodzielnie i raczkuje.Będąc na ostatnim szczepieniu(koniec maja) doktor
powiedziała ,że nie mam się co martwić.ale już sama nie wiem.Pomocy
Obserwuj wątek
    • chrenata Re: Rozwój 7 m-go maluszka 28.06.05, 21:34
      Wiesz, teraz nastała taka moda na stymulowanie dzieci - w efekcie dzieci
      faktycznie wcześniej rozwijają się.( Nie mówię o wyjatkach, które takie są i
      już).
      Mój synek jest starszy od Twojego o 5 dni, nie siada, nie mówi, nie raczkuje,
      ślini sie jak psiak i jestem nim zachwycona. Nie zamęczaj się porównaniami. Jak
      przyjdzie pora, zrobi wszystko to, co rówieśnicy.
      Jak zacznie siadać, będziesz tęsknić za czasami, kiedy nie opanował tej sztuki -
      przewijałaś kiedyś siedzące dziecko? a biegające? Wtedy z nostalgią wspomina
      się czasy, gdy maluch leżał jak lalka i uśmiechał się bezzębnie. Pozdrawiam.
    • piotr-albrecht Re: Rozwój 7 m-go maluszka 29.06.05, 00:06
      Po pierwsze proszę zajrzec do książeczki zdrowia, gdzie wyszczegolnione sa
      dokladnie osiągnięcia w poszczególnych miesiącach zycia (oczywiści do
      wszytskiego trzeba przyjąc miarę plus minus jeden miesiąc.
      7 miesiąc zycia
      Rozwój psychoruchowy
      Należy zaobserwować czy dziecko siedzi przez moment bez podtrzymania, czy pełza
      okrężnie i do tyłu, czy gaworzy wymawiając sylaby.
      8 miesiąc
      8 miesiąc życia
      • mamaroksany Re: Rozwój 7 m-go maluszka 29.06.05, 09:06
        mój synek 3 lipca skończy 7 m-cy i napiszę ci co potrafi: gaworzy ka-ka, ba-
        ba,ma-ma,ta-ta; siedzi podtrzymywany a przez kilka sekund nawet sam; pełza ale
        na plecach jak ma do zdobycia zabawkę tak sie poobkręca że do niej dotrze;
        przekręca się na brzuch i odwrotnie ale tylko w jedną stronę; podskakuje i dość
        długo utrzyma swój ciężar ciała stojąc; śmieje się za dwóch robi papa i dość
        często płacze bo wychodzą mu górne jedynki (dolne dwie już ma). Czego nie umie
        a wydawało mi się ze powinien: nie potrafi unieść głowy na wyprostowanych
        rękach (wciąż ma ją za dużą-urodził się z wagą 4,880 kg), siedzieć w foteliku
        do karmienia - zsuwa się i denerwuje; kosi, kosi. Ale ja się tym nie przejmuje
        bo córka rozwijała się w innym tempie a on widać ma swoje. Pozdrawiam i zycze
        wytrwałości. Aga
    • bejoy Re: Rozwój 7 m-go maluszka 29.06.05, 08:51
      Daj spokój :)
      Moja mała zapomniała że jest coś takiego jak obroty na boki i kiedy wszystkie
      dzieci to robiły ona ani w ząb. Dopiero jak ... nauczyła się raczkować :) to i
      obroty się pojawiły :) Widzisz? Nie wszystko musi być w kolejności książkowej :)))
      • mikolaj27 Re: Rozwój 7 m-go maluszka 29.06.05, 21:45
        Dziekuję za wsparcie moje drogie .Widzę ,że nie mam co sie przejmować a
        myślałam ,że naprawdę jest żle.Dodam tylko ,że mój mały jest dosyć szczupły ale
        za to długi.Widzę ,że to chyba tylko moje koleżanki przesadzają.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka