30.06.05, 07:25
Moje dziecko zachorowało, stąd moje pytania. Lekarz, którego o to pytałam
powiedział, że potrzebne info znajdę na ulotce, ale mimo gruntownego
przestudiowania tychże, nie znalazłam potrzebnych info. Dlatego proszę o
poradę.
podaję lekarstwa raz dziennie, oprócz flegaminy i Nurofenu. Wieczorem "robi"
się ich dużo - Nurofen, wit. D3,Sumamed, Polyvaccinum mite i dodatkowo syrop
Katotifen do mleczka. Czy mam je podawać przed czy po kolacji? Czy
taka "mieszanka" nie jest razem "wybuchowa" ? Dziekuję. Aska
Obserwuj wątek
    • piotr-albrecht Re: Lekarstwa 30.06.05, 23:56
      Leków jest moim zdaniem zdecydowanie za dużo. Jeśli są jednak konieczne, w co
      powątpiewam, to to nie powinny byc podawane w tak skomasowanej formie, tylko
      rozłozone w czasie.
    • bea-ta Re: Lekarstwa 01.07.05, 09:01
      Wit. D3 najlepiej podawać rano, antybiotyk masz ile razy dziennie?Jesli 2 x dz.
      to odstep 12 godz., jęsli 3 xdz to co 8 godz. - rozłóz godzinowo i podaje się go
      godz. przed posiłkiem i 2 godz. po - uwzględnij to także. Nurofen na stałe -
      raczej nie jest, nie powinno sie go podawac bez goraczki, bo wpływa na układ
      krzepnięcia!Flegamina jest wykrztusna i jesli nie ma wydzieliny to mozna sobie
      darować, a ketotifenu nie dawałabym dziecku z powodu jednego epizodu
      wysypkowego. Trzeba znaleźć aleggen , a nie leczyc alergie objawowo.
      Najwazniejsze jest eliminacja alergenu, a nie podawanie leku dla zmniejszenia
      objawów - szczegolnie, że lek ma sporo objawów ubocznych. Kropelki do nosa
      stosujesz tyle ile potrzeba, głównie przez pierwsze dni kiedy objawy sa
      nasilone, a najlepsza jest woda morska, która spokojnie mozna stosować do 4 xdz
      po psiku do nosa, bo nie niszczy sluzówki noska. Zniszczona sluzówka nie daje
      bariery dla bakterii i łatwiej o infekcje, więc nie warto naduzywać kropli.Beata
    • bea-ta Re: Lekarstwa 01.07.05, 09:03
      Temperature zbijamy u malucha jak ma 38,5 st. w innym wypadku odpuszczamy, poza
      tym sa metody naturalne np. kapiel ochładzająca w wodzie o 1 st. mniejszej niz
      temp. dziecka. Wlewany normalnie wode do wanienki i dopuszczamy chlodniejsza lub
      mozna stosować chlodne zmywania malucha - pielucha w wodzie o temp. jw.
      Na rozrzedzenie wydzieliny w nosku wpływa super podawanie płynów, flegamina nie
      pomoże i nie zaszkodzi. B.
      • gizmowika Re: Lekarstwa 01.07.05, 12:14
        Dziękuję za odpowiedź Panu doktorowi, a Tobie Beato szczególnie wielkie dzięki
        za wyczerpującą odpowiedź. Moja nieufnosc do lekarzy z ośrodka wciąż wzrasta,
        kiedyś potówka została zdiagnozowana jko alergia na białko, a ciemieniucha jako
        AZS, Chyba wybiorę się alergologa. Pewnie już dawno powinnam to zrobić. Co do
        tej wysypki, stosowałam metodę eliminacji i wszystko było ok, od miesiąca nic
        nowego nie wprowadzam było dobrze i nagle nie wiedzieć czemu wysypka. Może to
        jednak z powodu choroby? Zobaczymy co powie alergolog. Dzięki jeszcze raz.
        Pozdrawiam. Aska
        • bea-ta Re: Lekarstwa 01.07.05, 12:31
          No właśnie!mamy nadwykrywalność alergii!Wazne abys wprowadzała nowości 1x w tyg.
          i nie robiła na raz zmian typu nowy kosmetyk i nowy posiłek. Nie tylko trzeba
          brać alergie pokarmową pod uwage, ale najpierw kontaktową - kosmetyki, proszki,
          płyny. Do 6mz. może malucha meczyć tradzik niemowlęcy,poza tym skóra dojrzewa
          wraz z maluchem i nie jest zawsze idealna, przy upałach potówki, odparzenia.
          Dobrze wysypke skonsultowac z dermatologiem czy alergologiem, ale takim który
          przyjmuje sporo maluchów - dzieci róznią się od dorosłych i nie każdy lekarz zw.
          kiedys rejonowym ma pojęcie o dzieciach - dlatego mamy specj. z interny i
          pediatrii:-). Leki p/alergiczne podajemy w ostateczności przy nasilonych
          objawach, bo nie sa obojętne dla malucha. Podawane na wyrost moga zafałszować
          objawy alergii.B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka