Dodaj do ulubionych

Przesypianie całej nocy

07.07.05, 11:12
Mój maluszek ma 3m i tydzień. Ostatni raz je około 19 lub 20 i później łapie
już "nocny " sen i śpi do 2-3., później budzi się na jedzenie i dalej śpi do
6. Moje pytanie to czy taki maluch może już przespać całą noc? Wczoraj
nakarmiłam go na "śpiku" o 23 licząc ,że obudzi się o 5-6 ale niestety
obudził się o 3 i musiał zjeść. Czy jest w takim razie sens karmienia go o
23 ? Czy po prostu jeszcze zostawić jego naturalny rytm? I jeszcze jedno
pytanie. Czy zawsze kaj kąpiecie dzieci to później je karmicie, czy zdarza
się kąpać je Wam między karmieniami i one mimo to usypiają?
Pozdrawiam
Monia
Obserwuj wątek
    • femalespirit Re: Przesypianie całej nocy 07.07.05, 12:57
      Moj syn (tydzien starszy od Twojego) przesypia noc od wieku 2,5 miesiaca - a
      moim zdaniem recepta jest staly rytm dnia i regularnosc. Kapiel ok. 20:30,
      potem jedzenie i spi od 21:00 do 6:00. Zawsze wszystko robie dokladnie tak
      samo. W ciagu dnia ma 3 drzemki, zwykle o tej samej porze, ale klade go zawsze
      jak widze oznaki zmeczenia. Przespi sie wtedy godzinke, ale spokojnie, nie
      przemeczony dotrwa do tej 21:00 i zasnie wtedy na noc. Drzemki dzienne tez nie
      powinny trwac dluzej niz 3 godziny ciagiem (delikatnie go budze), bo to
      natychmiast pogarsza nocny sen. Na poczatek trzeba troche interweniowac, ale
      dziecko szybko sie przyzwyczaja do rytmu i moj bardzo jest z niego zadowolony
      (jest o wiele pogodniejszy, rzadko placze itd.). Rano tez wstaje w pelni
      wypoczety.
      • femalespirit Re: Przesypianie całej nocy 07.07.05, 13:01
        Acha, jescze w nocy nie zapalaj duzego swiatla, nie przewijaj go (chyba, ze
        jest kupa), nie zabawiaj, nie mow do niego, nakarm, przytul i poloz, jesli
        bedzie marudzil, poglaszcz, przytul, ale staraj sie go nie rozbudzac.
    • qlerka Re: Przesypianie całej nocy 07.07.05, 13:53
      Regularny rytm dnia jest bardzo ważny, ale dużo też jest uzależnione od
      temperamentu dziecka.
      Mój synek śpi w dzień śpi o różnych porach, czasami takie dzienne spanie trwa 30
      min a czasami nawet 2 godz, często pomija jedną dżemkę.
      Za ro w nocy śpi nam do 5.30 - 6 godz. czasami nas zaskoczy i obudzi się o 7.00,
      kładziemy go zawsze o 20.00. Jakieś 3-4 tyg temu budził nam się zawsze o 2-3.00
      i nie było mocnych, żeby nie dostał o tej porze mleczka. Z czasem sam sobie
      zaczął przesuwać godziny pobódki.
      Tak więc jeżeli dziecko samo się nie przestawi to żadne zapychanie dodatkową
      butelką mleka, czy kaszką nie pomorze.
      Tu trzeba cierpliwości i tego Ci życzę!
      • bea-ta Re: Przesypianie całej nocy 07.07.05, 13:58
        Podpisuje sie pod tym co napisała przedmówczyni. Nie ma zasady. Moja roczna
        pociecha po 270 ml kaszki porafi przespac tylko do 4 nawet 3:30 robi pobudke, a
        innym razem po zjedzeniu tylko 150 ml do 6! Spał pieknie od 3-8m zycia po 12
        godz, potem były pobudki jak wyżej, a teraz od jakiegos czasu spi do 6 bez mojej
        ingerencji. Wczesniej oczywiście tez próbowałam zmian typu - przesuwanie godzin
        snu, zwiekszanie ilości i gestości porcji - nie dawały skutku, a raczej w ten
        sposób najłatwiej rozpychac i przekarmiac malucha niepotrzebnie zwiekszając
        porcje. Odpóściłam, mimo niewyspania a syn sam sie poprawia:-)Beata
    • annu Re: Przesypianie całej nocy 07.07.05, 16:04
      Moja coreczka ma 3 miesiace i prawie tydzien. Od jakiegos czasu zaczela
      przesypiac cala noc. O godzinie 20 wanienka, potem butelka i myk do lozka. Po
      ok 20-30 minutach zasypia i spi do 5-6 rano.
    • anias29 Re: Przesypianie całej nocy 07.07.05, 20:04
      Mój 4,5 mies. synek od kilku tyg. przesypia całe nocki. Sam się przestawił,
      stopniowo wydłużając sobie przerwy między karmieniami. Przez 2 mies. jadał
      dokładnie co 3 godziny, w trzecim miesiącu w nocy już co 4-5 godzin, a w
      czwartym sypiał od 21 do 5-6 bez przerwy. Teraz mija mu piąty miesiąc i
      przesypia całe 11-12 godzin (do 8 rano).
      Wieczorem staramy się go wyciszyć, kąpiel, butla i siup do łóżeczka.
    • iwka901 Re: Przesypianie całej nocy 07.07.05, 20:33
      Hej,
      córa była w podobnym wieku i tez karmiłam o 23 na spiąco, ale i tak wstawała o
      3, dopiero jak podałam kleiki i kaszki to przesypia od 20 do 6 rano- ostatni
      poslek jest właśnie o 20, zrezygnowalam z tego karmienia o 23.
      Córka uregulowała sie po 4 mcu - je i śpi o stałych porach.
      • balbi6 Re: Przesypianie całej nocy 08.07.05, 10:42
        Moja corka ma 4m-ce ale juz od miesiaca spi cale noce. Teraz wlasnie sie
        odzywa.Klade ja spac o 20-20:30 i spi do 9-9:30.
    • marudka1980 Re: Przesypianie całej nocy 07.07.05, 21:16
      Moj synek przesypial juz cale noce od 1.5miesiaca chodzi spac 20:30 wstaje 8:30
      moj pediatra stwierdzil ze to oznacza jego dobre samopoczucie ze jest jemu
      dobrze i nic jemu nie jest nawet nie czuje glodu a na sile nie ma co karmic:)
      Dodam ze swietnie sie rozwija i przybiera jak narazie prawidlowo na wadze:0)
      Pozdrawiam
    • iwka901 Re: Przesypianie całej nocy 07.07.05, 21:26
      moj lekaz tez nie kazał dokarmiać na śpiąco w nocy.
    • monia1973 Re: 08.07.05, 08:52
      Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Z tego wynika, że muszę jeszcze przeczekać.
      Ach jak to będzie pięknie jak prześpię pierwszą całą noc:)))))
      Pozdrawiam
      Monika
    • gonja Re: Przesypianie całej nocy 08.07.05, 12:36
      Monia, moj maly tez ma 3 miesiace i tydzien :) jest z 30 marca. Tez jeszcze nie
      przesypia nocki, budzi sie ok 4 na jedzonko i dalej spi. Ile razy karmisz go
      butla w ciagu dnia? Ja 6 razy po 150 ml, czasami jest 7 karmienie przed snem
      ale wtedy nie wiecej niz 50 ml. Chyba juz niedlugo podam mu wiecej mleczka na
      karmienie bo maly nie wytrzymuje wiecej niz 2,5 godz miedzy karmieniami. Karmie
      go od niedawna i tez jescze sie uczymy jedzenia z butli :) Napisz jak Ty sobie
      radzisz.
      • monia1973 Re: Przesypianie całej nocy 08.07.05, 12:53
        Hej. Mój mały urodził się 29 marca:-). Je w tej chwili 5 razy po 150ml, a wtedy
        kiedy podałam mu na "śpiku" o 23 to wyszło 7 karmień. Mały jak był na piersi to
        jadł co 3 godz. Teraz trochę te przerwy wydłużył do 4 godz., chociaż nie
        zawsze. Butlę je pięknie, nie mam żadnych problemów z jego ssaniem. Waży w tej
        chwili ok. 6700. Też chyba mu niedługo zwiększę porcje do 180 ale zacznę
        najpierw na noc. Karmię go NAN 1 a Ty jakim mlekiem? Co ciekawe jak był na
        piersi to miał podejrzenie o skazę białkową, robiłam test był ujemny. Teraz na
        sztucznym mleku, policzki mu się pięknie wygładziły:-) Co ciekawe dopiero jak
        je butlę to utrzymuje ze mną kontakt wzrokowy. Kupki ma do przyjęcia. Pierwsza
        była zielona ale teraz już przechodzi w musztardę(jeżdzę z pieluchami z
        zawartością do lekarza:-). Nie wiem co jeszcze. Napisz do mnie jak będziesz
        chciał na pocztę. Jak będziesz miała jakieś pytania to chętnie odpowiem. Skąd w
        ogóle jesteś?
        Pozdrawiam
        Monia
        • anias29 Re: Przesypianie całej nocy 08.07.05, 23:58
          Hihi wiesz co, nie wiem czy prześpisz:) Mój synek od półtora już miesiąca
          przesypia nocki, a ja i tak budzę się 2-3 razy w nocy i sprawdzam, czy wszystko
          z nim ok... ;)
          • nupik Re: Przesypianie całej nocy 09.07.05, 11:46
            to widocznie zalezy od dziecka. Nasz maly ma 3 i pol miesiaca i odkad skoncztyl
            2 i przeszlismy na sztuczne, spi od 21 do 6 rano, po prosru je wiecej w dzien.
            wczoraj widzialam sie z kolezanka, jej osmiomiesieczny syn jest na sztucznym od
            4 liesiaca zycia i do dzis budzi sie w nocy o 2 i potem o 5. Obydwaj chlopcy
            pija identyczne ilosci mleka i sa podobnej wagi, wiec to razcej sprawa
            indywidualna.
            aga mama wiktora (na szczescie wyspana mama)
        • gonja Re: Przesypianie całej nocy 09.07.05, 18:09
          Hej, jestem ze Stargardu Szczecińskiego.
          Moj synek je mleko Bebilon 1, kupki robi co 2-3 dni ale juz nie meczy go
          brzuszek ani gazy jak na poczastku.
          Napisz mi jeszcze czym przepajasz malucha? Ja daje herbatke rumiankowa i soczek
          jablkowy ktory zreszta maly uwielbia :)
          • mazuba Re: do gonja- soczek jablkowy 09.07.05, 18:40

napisz mi prosze jak robisz ten soczek? juz slyszalam od rodziny, ze sie tak
            robi, ze niektore mamy rozcienczaja soczki jablkowe z kartonow i podaja
            maluchom. moja ma 3 miesiace i dwa dni, tez chcialabym spobowac.
            pozdr
            magda
            • gonja Re: do mazuba 09.07.05, 22:29
              hej mazuba, ja podaje soczek hipp ze slodkich jablek na razie w proporci 2/3 sok
              i 1/3 wody. mam zamiar dojsc do proporcji pol na pol. Pierwszym razem dalam
              synkowi soczek gerbera ale wykrzywial sie i wcale nie chcial pic. A za hippem
              szaleje :) Jutro chce sprobowac znow z gerberem bo roznica w cenie duza :)
              • mazuba Re: dzieki :), tez spróbuje 11.07.05, 10:25

pozdr
                magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka