Dodaj do ulubionych

Chce karmic butelka od urodzenia

05.08.05, 16:20
Maly przyjdzie na swiat w pazdzierniku. Wyglada na to, ze jest zdrowy:-) Jaki
pokarm poczatkowy powinnam kupić? I ile butelek/jakiej pojemności oraz ile
smoczków/jakich? W książkach sprzeczne opinie; gdzieś napisali, że 15 butelek
100ml i 10 200ml ale czy to nie za dużo na początek? Oczywiście nie chcę też
cały czas stać przy zlewie... Prosze o poradę.
Obserwuj wątek
    • piotr-albrecht Re: Chce karmic butelka od urodzenia 05.08.05, 16:38
      Jesli chodzi o mleko to każde oznaczone nr. 1, naprawdę wybór należy do Pani a
      kierowac się mozna różnymi opcjami (ceną, składem, siłą marketingu), niemniej
      trzeba zdawac sobie sprawę, że wszystkie spełniaja normy europejskie. Jesli w
      rodzinie jest obciązenie alergia to warto się zdecydowac od początku na mleko
      oznaczone HA (tez jest ich wiele na rynku).
      Co do liczby butelek to radzę się zdac bardziej na matki niz na mnie, ale za
      duzo nie warto w sytuacji w której może Pani zapas uzupełnic przez 7 dni w
      tygodniu - to nie te czasy gdy wychowywalismy z zona nasze dzieci i zdobycie
      jednej butelki stanowilo problem nie lada.
      • agagaby Re: Chce karmic butelka od urodzenia 05.08.05, 22:55
        NIe ma sensu kupowac duzo butelek bo mleka sie nie przechowuje(nalezy zuzyc w
        godzine po przygotowaniu)
        Ja uzywalam od urodzenia(ale moje sciagniete mleko bo to naj,
        naj ,najcvenniejsze co mozna dac dziecku oprocz milosci) i uzywalam dwoch
        butelek AVENT. Zapewniam wystarczy a jak ci braknie to zawsze mozna kogos po
        nie wyslac.
        DAJ MALEMU PIERS, PROSZE CIE !!!
        • mmala6 Re: Chce karmic butelka od urodzenia 06.08.05, 12:14
          Alez po co ten histeryczny ton?
          Skoro postanowilam ze bedzie karmic butelka to mniemam, iz ma ku temu wazne
          powodu, rozwazyla wszelkie za i przecie i jest jej decyzja.
          • agagaby Re: Chce karmic butelka od urodzenia 11.08.05, 23:02

• blachara Re: Chce karmic butelka od urodzenia 08.08.05, 15:13
        jeśli chcesz raz dziennie wygotowywać butelki, kup tyle ile będzie dziennie
        posiłków + 1-2 zapasowe (np. kiedy mucha wpadnie do mleka w czasie
        przygotowywania:) czyli na początek ja bym kupiła 10-12 szt. 250ml i ew. 2-5 na
        piciu 120ml
        • agagaby Re: Chce karmic butelka od urodzenia 11.08.05, 23:03

• blachara Re: Chce karmic butelka od urodzenia 12.08.05, 09:39
            dla wygody

zaczęłam karmić butelką w 4tym miesiącu, więc i karmień już było mniej, ale
            gotowałam je częściej niż raz dziennie i dla mnie to było upierdliwe zajęcie,
            więc przeszłam na hurtowe gotowanie raz dziennie, w związku z czym butelek mam
            tyle ile karmień + 2 na wszelki wypadek
            dużych butelek gotowych do użycia mam obecnie 6 (4 zużywam, 2 są w razie
            czego), a małych do picia 5 (tu chyba jeszcze ze 2 dokupię)
            w szafie mam jeszcze 4 nówki 250ml, bo a nóż któraś mi upadnie i pęknie np. w
            nocy a mąż w delegacji i co wtedy? zadzwonię po taksówkarza żeby mi kupił i
            zapłacę 100 zł za butelkę wartą 10 zł? ja tam jestem praktyczna i wygodna ;)

pozdrawiam
            • agagaby Re: Chce karmic butelka od urodzenia 12.08.05, 19:33

• blachara Re: Chce karmic butelka od urodzenia 12.08.05, 09:47
          co do smoczków to dziecko samo sobie wybierze:)
          moje nie chciało aventu, lubi nuki
          rzeczywiscie silikonowe sa trwale, przetrzymaja nawet male zabki;)
    • iwka901 Re: Chce karmic butelka od urodzenia 06.08.05, 11:52
      Hej,
      Ja miałam 2 butelki x125 ml i 2x 250ml- wystarczy. W sumie na początku to tylko
      125 ml się używa , bo dziecko malutko je.
      • iwka901 Re: Chce karmic butelka od urodzenia 06.08.05, 18:40
        aaaaaaa smoczki to najpierw z jedną dziurką , większośc butelek już jest
        sprzedawana w komplecie ze smoczkiem, ze wzgledów hig. nalezy wymieniać smoczki
        co 3 mce, ale w 2mcu to juz pewnie zmienisz na 2 dziurki, w 3mcu na 3 dziurki,
        bo maleństwo bedzie chciało szybciej pić. Ja polecam butelki i smoczki Avent.
        Smoczki sa silikonowe, bardzo trwałe, butelki sie nie odbawiają- mam juz pól
        roku i są jak nowe.
        życze spokojnych miesięcy ciąży i zdrowego bobaska:-)))
    • tabaluga0 Re: Chce karmic butelka od urodzenia 06.08.05, 19:10
      widze ze jestes juz przekonana ze bedziesz karmila jakims sztucznym mlekiem,
      ale co zrobisz jak bedzie ci lecialo z piersi, dostaniesz zapalenia itd. ?
      Jesli dziecko od poczatku nauczysz z butli to potem ci nie pomoze w nawale.
      Jesli moge cos zaproponowac to na poczatku karm piersia, potem coraz rzadziej
      az twoje mleko sie skonczy i przejdziesz na butelke.
      Daj dziecku chociaz te pierwsze mleczko, gdzie znajduja sie przeciwciała.
      • aga1000 Re: Chce karmic butelka od urodzenia 06.08.05, 20:24
        Wystarczy wziąć Bromergon albo Dostinex i nic nie będzie leciało.

tabaluga0 napisała:

> widze ze jestes juz przekonana ze bedziesz karmila jakims sztucznym mlekiem,
        > ale co zrobisz jak bedzie ci lecialo z piersi, dostaniesz zapalenia itd. ?
        > Jesli dziecko od poczatku nauczysz z butli to potem ci nie pomoze w nawale.
        > Jesli moge cos zaproponowac to na poczatku karm piersia, potem coraz rzadziej
        > az twoje mleko sie skonczy i przejdziesz na butelke.
        > Daj dziecku chociaz te pierwsze mleczko, gdzie znajduja sie przeciwciała.
        • tabaluga0 Re: Chce karmic butelka od urodzenia 07.08.05, 21:00
          Co do tych lekow to nie jestem przekonana, moja kolezanka brala leki, byla
          sciskana bandazami i mleko lecialo i leciało.
          • aga1000 Re: Chce karmic butelka od urodzenia 09.08.05, 22:28
            Bo trzeba je wziąc odpowiednio wcześnie. Mnie nic a nic nie leciało.
            Przynajmniej nie z piersi :-)

tabaluga0 napisała:

> Co do tych lekow to nie jestem przekonana, moja kolezanka brala leki, byla
            > sciskana bandazami i mleko lecialo i leciało.
    • aga1000 Re: Chce karmic butelka od urodzenia 06.08.05, 20:29
      Butelek rzeczywiscie nie ma co kupowac za dużo. Na poczatek małe 125 ml. Mnie
      osobiscie przydawało sie troszkę wiecej, miałam chyba ze cztery-po umyciu nie
      musiałam ich od razu sterylizować. 15 butelek to do tej pory nie ma :-)))
      Ze smoczkami to jest cała historia. Przy smoczkach Avent te oznaczone nr 1 sa
      bardzo wolne i ja wymieniałam je na "wyższą numerację" wczesniej niż zalecał
      producent. Rewelacją są trójprzepływowe, ale na to troszkę musisz poczekać.
      Zaopatrz się też w sterylizator. Podrzewarz jest kwestią gustu. Ja mam ale wcale
      nie używam. Lepiej sprawdził mi sie termos z przegotowaną wodą i dzbanek z
      przegotowana chłodną, zeby mieć wodę o odpowiedniej temperaturze.
      Pozdrowienia

isabelle_aznavour napisała:

> Maly przyjdzie na swiat w pazdzierniku. Wyglada na to, ze jest zdrowy:-) Jaki
      > pokarm poczatkowy powinnam kupić? I ile butelek/jakiej pojemności oraz ile
      > smoczków/jakich? W książkach sprzeczne opinie; gdzieś napisali, że 15 butelek
      > 100ml i 10 200ml ale czy to nie za dużo na początek? Oczywiście nie chcę też
      > cały czas stać przy zlewie... Prosze o poradę.
      • mamikola Re: Chce karmic butelka od urodzenia 07.08.05, 23:54
        No nie wytrzymam! Tyle czasu walczyłyśmy na forum "KARMIENIE BUTELKĄ" o
        tolerancję i o szacunek dla naszych decyzji, a tu ciągle znajdują się jakieś
        fanatyczki laktacyjne!!! Z całym szacunkiem, autorka tego postu oczekiwała
        czegoś innego niż nagabywanie do karmienia piersią!!! I nie tłumaczyła się
        dlaczego zdecydowała się na butlę, bo to jej sprawa!
        Co do butelek proponuję spróbować kilka różnych - maleństwo samo sobie wybierze,
        z jakiej mu najwygodniej pić. Ja osobiście polecam zwykłe buteleczki Canpola z
        wąskimi silikonowymi smoczkami. Za Aventem ani "balonikiem" Canpola moja mała
        nie przepadała, jakoś nie spodobały jej się szerokie smoczki :)
        Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego dla Ciebie i Maleństwa (no i tolerancji
        troszkę...)
        • aga1000 Re: Chce karmic butelka od urodzenia 09.08.05, 22:26
          mamikolo, to chyba nie do mnie ta odpowiedź była:-)? Bo troszeczkę się zdziwiłam...

mamikola napisała:

> No nie wytrzymam! Tyle czasu walczyłyśmy na forum "KARMIENIE BUTELKĄ" o
          > tolerancję i o szacunek dla naszych decyzji, a tu ciągle znajdują się jakieś
          > fanatyczki laktacyjne!!! Z całym szacunkiem, autorka tego postu oczekiwała
          > czegoś innego niż nagabywanie do karmienia piersią!!! I nie tłumaczyła się
          > dlaczego zdecydowała się na butlę, bo to jej sprawa!
          > Co do butelek proponuję spróbować kilka różnych - maleństwo samo sobie wybierze
          > ,
          > z jakiej mu najwygodniej pić. Ja osobiście polecam zwykłe buteleczki Canpola z
          > wąskimi silikonowymi smoczkami. Za Aventem ani "balonikiem" Canpola moja mała
          > nie przepadała, jakoś nie spodobały jej się szerokie smoczki :)
          > Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego dla Ciebie i Maleństwa (no i tolerancji
          > troszkę...)
        • agagaby Re: Chce karmic butelka od urodzenia 12.08.05, 19:40

• mamikola Re: Chce karmic butelka od urodzenia 13.08.05, 17:50
            Ja się wcale nie denerwuję, irytuje mnie tylko sposób, w jaki wiele osób
            podchodzi do karmienia piersią. Otóż, wyobraź sobie, że są przypadki, kiedy
            mleko mamy nie jest najlepsze dla dziecka, więc proszę, nie wypowiadaj się na
            ten temat tonem wszystko wiedzącej i superdoświadczonej matki Polki, z całym
            szacunkiem, bo to nie to forum. Takimi wypowiedziami możesz sprawić przykrość
            wielu osobom - ten temat przerabiany był tu nie raz.
            Pozdrawiam
    • nalle_marta Re: Chce karmic butelka od urodzenia 08.08.05, 08:20
      Wiesz, ja dopiero 2,5 m-ca temu zaczęłam "przygodę" z butelką i na początku
      miałam tylko 1 dużą i 1 małą - to było naprawdę za mało. Teraz mam 3 duże
      (znaczy 250ml) i 2 małe do herbatki. I dopiero teraz nie muszę co chwilę myć i
      wyparzać. Myślę, że to taka optymalna ilość - bo masz na 3 karmienia "spokój".
      Acha - i nie warto kupować tych żółtych, lateksowych smoczków - są obrzydliwe,
      po 2tyg zaczynają się kleić. Od razu silikonowe.
    • steffan Re: Chce karmic butelka od urodzenia 08.08.05, 10:48
      DZIEWCZYNY!!!!! to byla prosba o rade. chyba namawianie kolezanki, gdy juz
      podjela swoja decyzje, jest nieeleganckie.
      Ja mam 4 butelki - mysle, ze to liczba optymalna. 2 razy 125 ml i 2 razy 260
      ml. na poczatku malenstwu wystarczaja mniejsze butle, mozesz najpierw kupic 3
      razy 125, potem jedna bedzie sluzyc do herbatek, jesli chcesz je podawac. zwroc
      uwage na smoczki - musza byc na poczatek te najmniejsze. rozwazylabym takze
      zakup sterylizatora - gotowanie butelek jest bardzo uciazliwe. sa sterylizatory
      do mikrofali, ale nie wiem, czy nie lepszy jest taki duzy elektryczny - mozna
      go w ostatecznosci zabrac ze soba (jakies wakacje). bo przeciez nie wszedzie sa
      mikrofalowki czy warunki do wygotowania butelek. niestety, to jest wydatek ok.
      300 zl. my uzywamy calego sprzetu Aventu i jestesmy zadowolone.
      • agagaby Re: Chce karmic butelka od urodzenia 12.08.05, 19:49
        Dlaczego nieeleganckie?
        Coz w tym zlego namawiac kogos do zapewnienia niemowleciu tego co mamy maja
        najlepszego(mleko z piersi).
        A w szpitalu nie namawiaja do tego? Coz w moim tak . Jak juz sie
        dowiedzialam ,ze jestem w ciazy to mi wytlumaczona , ze to cos wyjatkowego
        (poglebia sie wiez z matka) i najzdrowszego( jako dorosli mniej zapadaja na
        choroby serca, otylosc i inne), no i dla matki to tez dobre , bo zmniejsza
        ryzyko raka piersi i ulatwia pozbycie sie nagromadzonego tluszczyku( jesli on
        sie nagromadzil).
        A co ja tu bede namawiac i marnowac czas, grunt ze moj pil do 4-tego( od
        urodzenia sciagalam mleko mechanicznie).
        Drogi kolego nie odbieraj tego listu zle , ja tylko tak pisze co mysle(w koncu
        mamy prawo do swobodnego wypowiadania sie)
        Pozdrawiam pa, pa
        • letica Re: Chce karmic butelka od urodzenia 12.08.05, 23:30
          agagaby napisała:

> Dlaczego nieeleganckie?
          > Coz w tym zlego namawiac kogos do zapewnienia niemowleciu tego co mamy maja
          > najlepszego(mleko z piersi).
          > A w szpitalu nie namawiaja do tego? Coz w moim tak . Jak juz sie
          > dowiedzialam ,ze jestem w ciazy to mi wytlumaczona , ze to cos wyjatkowego
          > (poglebia sie wiez z matka) i najzdrowszego( jako dorosli mniej zapadaja na
          > choroby serca, otylosc i inne), no i dla matki to tez dobre , bo zmniejsza
          > ryzyko raka piersi i ulatwia pozbycie sie nagromadzonego tluszczyku( jesli on
          > sie nagromadzil).
          > A co ja tu bede namawiac i marnowac czas, grunt ze moj pil do 4-tego( od
          > urodzenia sciagalam mleko mechanicznie).
          > Drogi kolego nie odbieraj tego listu zle , ja tylko tak pisze co mysle(w
          koncu
          >
          > mamy prawo do swobodnego wypowiadania sie)
          > Pozdrawiam pa, pa
          >
          Swobodnego,a nie urabiania kogos na swoją modłę..Jesli ktos podjął taką
          decyzje,widocznie miał ku temu stosowne powody.Np bierze leki,które wykluczaja
          karmienie naturaln,choruje na przewlekłą chorobę czy najzupełniej w świecie nie
          wyobraża sobie karmienia piersią...Uszanuj to,i jeszcze raz przeczytaj tytuł
          forum zanim nasuną Ci się refleksje.Czasem rady i opinie,które ktoś wydaje
          częściej ranią niz pomagaja.A przecież nie znasz prawdziwych pobudek tej
          decyzji i swoja droga-nie musisz znać.Nie Tobie to oceniać.Tyle.
          • agagaby Re: Chce karmic butelka od urodzenia 13.08.05, 15:35
            letica napisała:

> agagaby napisała:
            >
            > > Dlaczego nieeleganckie?
            > > Coz w tym zlego namawiac kogos do zapewnienia niemowleciu tego co mamy ma
            > ja
            > > najlepszego(mleko z piersi).
            > > A w szpitalu nie namawiaja do tego? Coz w moim tak . Jak juz sie
            > > dowiedzialam ,ze jestem w ciazy to mi wytlumaczona , ze to cos wyjatkoweg
            > o
            > > (poglebia sie wiez z matka) i najzdrowszego( jako dorosli mniej zapadaja
            > na
            > > choroby serca, otylosc i inne), no i dla matki to tez dobre , bo zmniejsz
            > a
            > > ryzyko raka piersi i ulatwia pozbycie sie nagromadzonego tluszczyku( jesl
            > i on
            > > sie nagromadzil).
            > > A co ja tu bede namawiac i marnowac czas, grunt ze moj pil do 4-tego( od
            >
            > > urodzenia sciagalam mleko mechanicznie).

CZY TY TO CZYTALAS W OGOLE???
            JA NIE NAMAWIAM A WYPOWIADAM SIE. Bo kolezanka zostala "napadnieta" przez
            kolege i ja mu tlumacze , ze ona chciale jak najlepiej dla jej dziecka. A jak
            ona juz podjela decyzje to powtorzesie specjalnie dla ciebie
            -to jej decyzja , jej dziecko, jej piersi i tak dalej
            > > Drogi kolego nie odbieraj tego listu zle , ja tylko tak pisze co mysle(w
            >
            > koncu
            > >
            > > mamy prawo do swobodnego wypowiadania sie)
            > > Pozdrawiam pa, pa
            > >
            > Swobodnego,a nie urabiania kogos na swoją modłę..
            W jaki sposob ja kogos moge urobic piszac na forum to co mysle?
            tak samo jak ty sie teraz swobodnie wypowiadasz(urabiasz mnie jak ty to mowisz)
            tak samo robia to inni
            Jesli ktos podjął taką
            > decyzje,widocznie miał ku temu stosowne powody.Np bierze leki,które
            wykluczaja
            > karmienie naturaln,choruje na przewlekłą chorobę czy najzupełniej w świecie
            nie
            >
            > wyobraża sobie karmienia piersią...Uszanuj to,i jeszcze raz przeczytaj tytuł
            > forum zanim nasuną Ci się refleksje.Czasem rady i opinie,które ktoś wydaje
            > częściej ranią niz pomagaja.A przecież nie znasz prawdziwych pobudek tej
            > decyzji i swoja droga-nie musisz znać.Nie Tobie to oceniać.Tyle.
            Oczywiscie ze nie musze , nawet nie chce, bo sama wiem ze jesli ktos nie moze
            karmic zazwyczaj cos wspomni, wiec moze ta pani po prostu nie ma na to ochoty.
            A ze wzgledu na to , ze nic nie napisala na ten temat moze ona nie wie, o
            dobrociach karmienia piersia?
            Sa (niestety) miejsca i szpitale i polozne ktore tych rzeczy nie tlumacza, bo
            im sie nie chce lub sie ich nie pyta.
            Wiem ze np.nie wiedza w niektorych o tym ze mozna zamrazac mleko matki do 6-
            ciu m-cy.
            Powtarzam :nie mam na mysli nikogo , jak ty to mowisz ..., tylko stanelam w
            obronie kolego.
            Prosba: czytajcie dokladniej posty zanim je skrytykujecie, prosze.
            Przepraszam jesli kogos urazilam i pa, pa.

>
            • letica do agagaby 13.08.05, 17:25
              To Ty czytaj dokładnie,zanim wysuniesz się ze swoimi radami przekonaniami na
              pierwszy plan...Przypuszczam,że ta kobietka wie,że mleko matki jest
              najlepsze,ale zadecydowała inaczej i już.To jej decyzja i po co do tego wracać?
              A krytyka była uważam słuszna.Koniec mojej "swobodnej"wymiany myśli ;)
              • aga1000 Re: do agagaby 13.08.05, 20:54
                Oj dziewczyny nie kłóćciie się, bez sensu.
                A zerknęłam na fotke Oliwiera-śliczności! Serdeczne gratulacje!

letica napisała:

> To Ty czytaj dokładnie,zanim wysuniesz się ze swoimi radami przekonaniami na
                > pierwszy plan...Przypuszczam,że ta kobietka wie,że mleko matki jest
                > najlepsze,ale zadecydowała inaczej i już.To jej decyzja i po co do tego wracać?
                > A krytyka była uważam słuszna.Koniec mojej "swobodnej"wymiany myśli ;)
    • oli011 Re: Chce karmic butelka od urodzenia 08.08.05, 11:06
      Myślę, że nie ma co się wtrącać tym bardziej, ze to jest forum karmienia
      butelką. A tak nawiasem mówiąc to sama żałuję, że nie podjęłam takiej decyzji
      będąc w ciąży, bo nie miałabym tyle stresów i nerwów później. Przede wszystkim
      moje dizecko nigdy nie zjadło z mojej piersi a ja przez cały miesiąc
      stymulowałam piersi do produkcji i to dopiero był ból. Zastoje z nawałami na
      przemian, bo tylko dziecko może unormować laktację a nie jakiś laktator. Bardzo
      źle to zniosłam psychicznie i stwierdziłam, że się do tego nie nadaję. Jeżeli
      będę miała drugie dziecko to będę się bardzo zastanawiać czy w ogóle je
      próbować przystawiać do piersi.
      A co do Twojego pytania:
      proponuję również jak wyżej zakup sterylizatora aventu elektrycznego, bo
      wszędzie go możesz zabrać. On jest na 6 butelek i nie wiem jak chcesz, ale
      wygodnie jest go zapełnić, bo nie musisz tak często sterylizować,a na początku
      dziecko będzie jadło przecież 8 razy na dobę. Możesz sobie kupić 2 małe
      buteleczki i 4 duże. My do tej pory ich używamy, bo się nie zniszczyły
      (oczywiście warto mieć szczotkę do butelek). A ze smoczkami no to wiadomo,
      najpierw najmniejsze, a potem zwiększać tak jak jest na pudełku.
      Powodzenia i niezrażaj się jakimiś komentarzami. Świetnie rozumiem Twoją
      decyzję. Niektóre kobiety się nie nadają do karmienia piersią i tzeba to
      uszanować.
    • mamalgosia Re: Chce karmic butelka od urodzenia 08.08.05, 12:00
      Zaczynałam od 3 butelek, ale jest to troszkę za mało. teraz mam 5 i widzę, że 4
      w zupełności by wystarczyły.
      W ogóle nie kupowałam małych, wsyztskie mam 250 ml
      • mojpiesek Re: Chce karmic butelka od urodzenia 08.08.05, 13:34
        no i moje gratulacje! ja bardzo zaluje ze nikt mi nie powiedzial o takiej
        mozliwosci przy porodzie. wszedzie tylko slyszalam cyc i cyc. jestem pewna ze
        przy drugim dziecku juz zrobie tak samo jak ty. moja mala wczoraj skonczyla 5
        tygodni, ma sie swietnie, apetyt dopisuje, ja juz tez doszlam do siebie, choc
        jeszcze walcze z resztkami zapalenia i bromergonem - jednak oprocz kapusty i
        okladow go polecam, choc na mi nie wystarczyla kuracja 14 dniowa i teraz jestem
        w polowie nastepnej porcji. no, ale podobno teraz to juz nie ma sily, nie wroci
        laktacja.
        a butelki mam 3 male aventu, smoczki uzywam wg tego co pisza na opakowaniu, mam
        tez 3 wieksze butelki, tez aventu, ale bede je uzywac jak mala zwiekszy porcje.
        i mam 1 mala buteleczke nuk do herbatki. a do tego bardzo polecam sterylizator
        mikrofalowy, jesli juz masz mikrofale. tanszy niz ten parowy, ale fakt, ze na
        wakacje trzeba jechac z mikrofala :) podgrzewacz tez mi slicznie zastapila
        mikrofala - 20 sekund i woda w sam raz.
        powodzenia :)
        • edycia274 Re: Chce karmic butelka od urodzenia 09.08.05, 23:53
          dziewczyny,, bylo pytanie obutelki, !!! ja kramilam piersia do 5 miesiaca corke
          i wiecej to szkod narobilo niz pozytku, miala skaze ale moj pokarm ja uczulal,
          prawie nic juz nie moglam jesc, kupki krwia robila, i polipy jelita, i
          wiecznie klinikia to co to dziecko przeszlo to szok! a od kad jest beb pepti
          jest jakby cud .........dluga historia,, ale karm piersia nie zawsze daje same
          korzysci!!!!!!!A TU SIE ODBIEGLO OD TEMATU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • sula_i_komary Re: Chce karmic butelka od urodzenia 10.08.05, 09:42
            Witam!Dużo butelek faktycznie nie potrzeba.Ja mam przy bliźniakach 4 sztuki i wystarczają :-).Od razu kupiliśmy 260 Aventu i jesteśmy bardzo zadowoleni.
            sula
    • mazuba Re: Chce karmic butelka od urodzenia 11.08.05, 23:30
      hej
      ja mam 7 butelek w tym dwie na soczki, karmie juz cztery miesiace butla. mniej
      to za malo, wiecej za duzo bo do sterylizatorow zazwyczaj wchodzi ok. 4-6 na
      raz. aha i odradzam duza ilosc tych najmniejszych czyli 125 ml, sa przydatne
      tylko przez pierwszy miesiac no i potem do soczkow.
      pozdrawiam
      • letica Re: Chce karmic butelka od urodzenia 12.08.05, 16:59
        A ja też karmię butelka od urodzenia i mam 3 butelki Aventu po 125 ml i 2
        Canpola po 250 ml.I dodam,że na początku tych Canpola w ogóle nie używałam.W
        zupełności mi wystarczyły te dwie mniejsze.
        • meg233 [...] 14.08.05, 09:31
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • karolina10000 Re: Chce karmic butelka od urodzenia 14.08.05, 10:10
            Jak smiesz tak niesprawiedliwie osądzać i obrażać innych.Ja drugie dziecko będe
            karmiła od początku butelka, poniewaz na bazie własnych doświadczeń wiem, ze
            tak jest lepiej dla jego zdrowia mojego też i ogólnie dla rodziny.Mam 8mc
            córeczkę, wesolutka i spokojną i wspaniała więź z nią. Karmienie cyckiem nie ma
            nic wspólnego z odpornością ani alergią, poniewaz moje znajome które długo
            karmią piersią były po kilka razy z dzieckiem w spzitalu, a Asia przez te 8 mcy
            nie miała nawet katarku(oby tak dalej!)To kwestia genów i dbanie o dziecko.
            Wystarczy troche sie rozejrzeć wokól siebie.Dałaś się nabrac na hasełka
            propagandy prolaktacyjnej.Dla mnie cyc nie ma nic wspólnego z miłościa
            macierzyńska, ot poporodowa gra hormonów i tyle.skutek uboczny ciąży. Kocham
            moją córkę ponad wszystko, ale nie znosiłam bycia dojną krową. Ty to lubisz,
            Twoja sprawa, ale nie masz prawa tak traktowac innych.
          • makoc Re: Chce karmic butelka od urodzenia 14.08.05, 11:37
            Chyba ty powinnaś popracować nad swoją psychiką! jak można sie w ogóle tak
            wypowiadac? Jesli utozsamiasz sposob karmienia z miloscia do dziecka to znaczy,
            ze twoje dziecko jest na tyle kochane, na ile se possie. Wspolczuje mu!
            Karmilam piersia 9 miesiecy, butelka jak na razie "tylko" 8, i zaluje, ze od
            poczatku nie przyszlo mi na mysl zeby dac butle. Przy nastepnym dzieku nie bede
            sie zastanawiac i jesli bedzie trzeba to dam butle od poczatku, a moje malenstwo
            bedzie szczesliwe, bo bedzie mialo pelny brzuszek i zadowolona mame. I wcale nie
            uwazam, ze je w jakis sposob skrzywdze. Wrecz przeciwnie, bede mogla poswiecic
            mu wiecej czasu, uwagi, cierpliwosci i kochac je z calego serca od poczatku, a
            nie spedzac cale dnie i noce z laktatorem.
            Kazdy przypadek jest inny, wiec nie smiej sądzic dziewczyn, które karmia butelką!
    • agusmichal Re: Chce karmic butelka od urodzenia 14.08.05, 15:39
      Dziewczyny post tej osoby niewątpliwie łamie ragulamin!!! Nie odpisujcie na
      takie prostackie posty tylko klikajcie na kosz bo tam ich miejsce!!!
      A jak ktoś sie nie umie zachować na forum to nie powinien na nie wchodzić!
      Aga
      • mamikola Re: Chce karmic butelka od urodzenia 14.08.05, 20:42
        Ooooj, a ja nawet nie zdążyłam przeczytać.... Łeeee :)
        Pozdrowionka
      • aga1000 Re: Chce karmic butelka od urodzenia 15.08.05, 20:34
        Dziewczyny chyba nie ma się co żołądkowac. Nie widziałam rzeczonego postu (już
        go wykasowano), ale musiał byc niezły skoro tak Was zdenerwował i domyslam sie
        jakie "wielkie" treści niósł :-))) Szkoda czasu na takie rzeczy. No bo same
        pomyślcie-to musiała byc jakaś frustratka. Czy szczęśliwą mamę i szczęśliwą
        kobietę to obchodzi czy ktos daje cyca czy butlę? Raczej nie. Mnie-pewnie jak
        Was-bardzo porusza gdy ktos po prostu nie dba o dziecko i raczej nie logujemy
        się na forum o karmieniu piersią, zeby opowiadać o wyższości butelki nad cycem
        bo i po co?
        Trzeba raczej wspólczuć takim osobom, bo radość z macierzyństwa to chyba mają
        srednią (i to chyba bez zwiazku ze sposobem karmienia, moze nie rozumieją o co w
        tym wszystkim chodzi?).

agusmichal napisała:

> Dziewczyny post tej osoby niewątpliwie łamie ragulamin!!! Nie odpisujcie na
        > takie prostackie posty tylko klikajcie na kosz bo tam ich miejsce!!!
        > A jak ktoś sie nie umie zachować na forum to nie powinien na nie wchodzić!
        > Aga
    • porzadek Re: Chce karmic butelka od urodzenia 15.08.05, 23:11
      Witam,
      dwie male i trzy duze.
      A i dla wygody wykasowalem(zglosilem prosbe) wszystkie posty odbiegajace od
      tematu.
      Porzadek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka