Dodaj do ulubionych

Do butelkowych Mam

20.08.05, 12:48
Drogie Mamy,

Ja również jestem butelkową mamą, z tą pewnie różnicą że karmię synka odciągniętym mlekiem (synek wpada w histerię kiedy proponuje mu się pierś). Od czasu do czasu karmię synka mieszanką, kiedy mam przerwę techniczną w produkcji mleka. Mam do Was, drogie doświadczone Mamy, 2 pytania:

1. Jak karmić dziecko butelką, żeby nie ulewało (ewentualnie ulewało mniej)? Mam taką specjalną poduszkę (klin) do karmienia, dzięki której dziecko w trakcie karmienia nie leży płasko tylko pod kątem 30-45%. Po karmieniu "pionizuję" dziecko, tak aby mu się odbiło, ale te wszystkie wysiłki idą na marne, bo ulewamy prawie po każdym posiłku. Czy jest na to jakaś rada?

2. Czy mieszankę można przygotować z wody mineralnej (nie przegotowanej)? To przegotowywanie wody mineralnej niegazowanej wydaje mi się lekką przesadą, zwłaszcza że używam Zywca Zdrój, który jak informuje producent jest "produktem polecanym przez instytut matki i dziecka w żywieniu niemowląt". To może nie trzeba już takiej wody przegotowywać?

Będę wdzięczna za Wasze uwagi.

Pozdrawiam,
Basia i Piotruś, który dzisiaj kończy 2 tygodnie
Obserwuj wątek
    • caressi Re: Do butelkowych Mam 20.08.05, 20:15
      Niestety na ulewanie nie ma rady,to juz taka uroda niemowlakow,ze
      ulewaja,jednak niektore wiecej,a niektore nie.Ulewanie jest wiec sprawa
      fizjologiczna i wiaze się z niedojrzałością układu pokarmowego,która na
      szczęście mija i wszystko wraca do normy.Gdy dziecko ma już roczek,praktycznie
      nie ulewa,choc są i wyjątki.
      A jeśli chodzi o pytanie na temat wody mineralnej,to lepiej ja przegotowac,ja
      tez sadzilam,ze jesli jest to woda markowa jak np zywiec zdroj i do tego ma
      pozytywna opinie IMiDZ,to nie trzeba jej gotowac.Mylilam sie i przez to,gdy
      synek mial miesiac,zalapal bakterie e-coli,ktora spowodowala u niego okropna
      biegunke trwajaca 3 tygodnie,co skończylo sie niestety pobytem w szpitalu.Tak
      wiec przegotowuj maluszkowi zawsze wode.Gotujac ja masz pewnosc,ze nie ma w
      niej bakterii,ktore moglyby sie w niej nagromadzic,gdyby stala w cieplym
      miejscu,więc tak malemu dziecku trzeba ja przegotowac przed podaniem.Gdy
      dziecko jest juz starsze,ma np 6 czy 7 m-cy,to mozna mu podac niegotowana,ale
      musi byc ona swieza,zaraz po otwarciu,albo przechowywana w lodowce.

Pozdrawiamy

Karolina i Kubuś (ur.2.01.2005)
      • busia5 Re: Do butelkowych Mam 22.08.05, 09:50
        Dzięki Karolina. Widzę, że z tą wodą to nie ma żartów i na pewno będę ją przegotowywać. Mam tylko 1 pytanie, bo taka nieporadna jestem w temacie. Jak maluszek chce jeść to mleczko trzeba podać natychmiast albo jeszcze szybciej. Nie ma więc czasu na przegotowywanie wody. Czyli trzeba mieć taką wodę już wcześniej przegotowaną i przechowywaną w odpowiednim naczyniu, ale w czym? W termosie? Wtedy może być za gorąca...W czajniku - ale jak długo może tam stać? Jaki masz patent na przechowywanie przegotowanej wody? Czy wodę przegotowujesz raz na dobę, czy częściej?

Dziękuję i pozdrawiam,
        Basia
        • makoc Re: Do butelkowych Mam 22.08.05, 19:17
          ja trzymam wode goraca w termosie a zimna w zamknietym sloiku i mieszam przed
          przygotowywaniem mleka :)
        • caressi Re: Do butelkowych Mam 22.08.05, 22:40
          Wodę przegotowaną przechowuję w czajniku,zawsze przegotowuję taką ilośc,aby
          woda nie stała dłużej w tym czajniku niż 3,maksymalnie 4 godz.Zawsze też można
          dla pewności trzymac troszkę przegotowanej wody w lodówce,a w razie potrzeby
          dosc szybko podgrzac w podgrzewaczu.

Pozdrawiamy

Karolina i Kubuś (2września skończy 8 m-cy)
    • mamaroksany Re: Do butelkowych Mam 23.08.05, 08:56
      gdy synek był malutki to zawsze rano przegotowywałam wodę i gorącą wlewałam do
      termosu a zimną trzymałam w przelanej wrzątkiem szklanej butelce . Do
      rozrabiania mleka mieszałam odstawiając zimną z powrotem do lodówki i trzymałam
      ją do "zmiany nocnej". Na noc robiłam dokładnie to samo aby nie trzymać jednej
      i drugiej dłużej niż do 20,21. Teraz synek ma 8,5 m-ca i juz od 1,5 miesiąca
      nie gotuję mu wody a używamy Zywca Zdrój, póki co nic się nie dzieje więc chyba
      tak pozostanie.
      Jeśli chodzi o powody ulewania to znalazłam ciekawy artykuł
      www.dzieckook.pl/rozwoj/rozw_1m_2.html
      Pozdr Aga
      • busia5 Re: Do butelkowych Mam 23.08.05, 11:22
        Dziękuję serdecznie za porady i pozdrawiam,
        Basia
        • g35 Re: Do butelkowych Mam 23.08.05, 12:40
          Dziewczyny prosze powiedzcie dlaczego wody przegotowanej nie mozna trzymac w plastikowej butelce?moja Fiona ma dzis siedem tygodni i od drugiego dnia zycia trzymam wode w plastikowej butelce i dzieki bogu nie miala zadnych boli brzuszka.
          ps.co dziennie robie rano swierza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka