Dodaj do ulubionych

Usg stawów biodrowych

05.10.05, 11:20
Właśnie zrobiłam usg stawów mojej 2,5 miesięcznej corce, oto wynik: Głowy
kości udowych położone prawidłowo, jądro kostnienia jeszcze niewidoczne.
Panewki obu stawów biodrowych z cechami niewilkiej dysplazji, kąt alfa
obustronnie ok 57 stopni, wg Grafa II A, bardzo proszę o interpretację,
dziękuję.
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Usg stawów biodrowych 05.10.05, 12:23
      Ultrasonograficzne obrazy stawów biodrowych są podzielone na kilka typów. Typy
      Ia i Ib są to odmiany prawidłowo rozwiniętego stawu biodrowego. Typ IIa to
      biodro niedojrzałe, lecz jeszcze nie w stopniu wymagającym leczenia. Typ ten
      musi być kontrolowany w następnych tygodniach, ponieważ część bioder tego typu
      samoistnie się poprawia (IIa+), a część nie rozwija się prawidłowo i staje się
      biodrami dysplastycznymi (IIa- przed końcem 3 miesiąca życia i IIb po ukończeniu
      3 m.ż.) Nieprawidłowe stawy biodrowe zaczynają się od typu IIc, czyli dysplazji
      zagrożonej przemieszczeniem. Typ D jest biodrem dysplastycznym z decentracją
      głowy kości udowej. Typy IIIa i IIIb to biodra podwichnięte, typ IV to biodro
      zwichnięte.

Wasz wynik wymaga bezwzględnej kontroli za 6 tyg. i dalszej oceny stawów
      biodrowych. Przez ten czas dziecko noś twarzą do siebie na żabke, układaj czesto
      na brzuszku na żabke, nie krępuj nóżek rozkami, śpiworkami.rzadziej układaj na
      boki a częściej na wznak czy brzuszek. Uzywałabym tez szerszych pieluch np.
      Happy. U dzieci do 4mż spotykana tzw. fizjologiczną dysplazje z powodu
      niewykształcenia dobrego panwewek i często nastepuje samoistna poprawa, ale
      włąściwa pielegnacja możesz bardzo pomóc. Pozdrawiam, Beata
      • kamar1 Re: Usg stawów biodrowych 05.10.05, 13:01
        Bardzo dziękuję za odpowiedz, jeszcze dzisiaj idę do drugiego juz lekarza na
        konsultację, tym razem prywatnie, pierwszy kazał nosić frejkę przez trzy
        miesiące i bardzo pobieżnie zbadał dziecko, pozdrawiam, Kaśka.
        • bea-ta Re: Usg stawów biodrowych 05.10.05, 13:29
          Wybierz dobrego lekarza ortopede takiego, który robi i usg bioder i przyjmuje
          duzo dzieci. Zabierz ze sobą wyniki wszystkie jakie macie. Nie wiem skąd jestes,
          ale najlepszy w tym przypadku jest ortopeda dzieciecy( rzadki okaz:-)niestety).
          Ja ze swojego przykrego doswiadczenia wiem, że lekarze rejonowi miernie znają
          sie na biodrach dzieci( mówiąc potocznie) byłam łącznie u 8 i państwowo i
          prywatnie i nikt nie mógł sie poznać na schorzeniu syna - miał przykurcz w st.
          biodrowym - stawy IA i IB ze skróceniem konczyny ( przez 8m zdarzył sie zrobic
          skrót, bo nikt go nie widzial prucz mnie) i przykurczem w st. biodrowym w wyniku
          skosnego ustawienia miednicy. Uczeni doświadczeniem teraz jeździmy świat drogi
          do specj. dziecięcego do Poznania( mieszkamy na DLN. śl i w okolicy nie ma!!!).
          także miałam zakładać rozwórke Koszli, która prof. kazał wyrzucić a zastosować
          rehabilitacje i syn ma sie świetnie:-)Wybierz wiec dobrze lekarza, bo
          nieprawidłowości w biodrze, które jest najwiekszym stawem grozą inwalidztwem i
          nawet koniecznościa zastosowania endoprotezy u dorosłej osoby. Beata
          • kamar1 Re: Usg stawów biodrowych 05.10.05, 14:24
            Jeszcze raz dzięki za odpowiedz, ja jestem z Lubina, koło Legnicy, znalazłam
            ortopedę dziecięcego we Wrocławiu, ale nie robi usg i sama nie wiem czy do
            niego jechać, dzisiaj idę za to do ortpoedy w prywatnej przychodni po prostu po
            kolejną opinię, ale do Poznania nie jest tak daleko, więc jeżeli mogę, to
            proszę o namiary na tego specjalistę, pozdrawiam Kaśka.
            • bea-ta Re: Usg stawów biodrowych 05.10.05, 14:44
              We Wrocławiu na Młodych Techników przyjmuje dr. Michajłow - rejestracja w
              poniedzialki od 12.30, tel 3636584 . Wizyta wraz z badaniem USG 70 zł. Cięzko
              sie dodzwonic, ale pół województwa tam jeździ stąd problem:-)ZAs w Poznaniu
              jeżdże do prof. Napiontka tu są namiary www.ortop.com.pl/ - wizyta
              odpowiednio droższa:-)szczerze mówiąc jeśli masz jechac to na Twoim miejscu
              pojechałabym jednak do Poznania. Byłam u obu i mam prównanie:-)a mam jeszcze
              dalej:-)Beata
    • piotr-albrecht Re: Usg stawów biodrowych 05.10.05, 23:00
      Jest to fizjologicznie niedojrzały staw biodrowy - poza szerokim ukladaniem,
      noszeniem na biodrze lub w rozkroku przodem do siebie i kontrolą usg nie wymaga
      innych działań.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka