Dodaj do ulubionych

dzienna norma - 3 miesiące

16.11.05, 16:27
Witam,
mam córkę która właśnie skończyła 3 miesiące. Od dwóch tygodni dokarmiam ją,
w tej chwili prawie całkowicie odrzuciła już pierś. Praktycznie je z butli,
czasem w nocy jeszcze troche z cyca pociągnie, ale mam wrażenie ze niewiele i
rzadko w ciągu dnia, a jeśli już siezdarzy że zechce to też bardzo malutko.
Mam pytanie w zwiazku z tym, ile powinno zjadać takie dziecko, bo ona,
licząc bez tego co zje z cyca (wiadomo, tego policzyć nie można)zjada
wszystkiego od ok. 550- 790ml na dobę - wszystko w zależności od apetytu
(daję niej wiecej co 2,5- 3-4 godziny z 5-6 godzinną przerwą nocną dopóki
chce jeść, a to wychodzi, że czasem zje nawet 200ml a czasem tylko 80 czy
60ml. Czy to nie jest za mało?
Obserwuj wątek
    • madi1977 Re: dzienna norma - 3 miesiące 16.11.05, 17:46
      Moj Jas ma juz 3,5 m-ca i od urodzenia jest karmiony w sposob mieszany. W ciagu
      dnia je 5 razy, za kazdym razem ciagnie cyca (robilam probe laktatorem i za
      jednym razem udalo mi sie sciagnac 40 ml) oraz 100 ml Omneo. W nocy budzi sie
      na jedno karmienie ale tylko piersia. Wychodzi zatem ze wszystkiego razem je w
      granicach 700 ml/dobe. Przybiera na wadze bardzo dobrze dlatego nie daje mu
      wiecej. Najlatwiej w ten sposob sprawdzic czy dziecko je odpowiednie ilosci.
      Pozdrawiam:)
    • kruszt Re: dzienna norma - 3 miesiące 17.11.05, 09:43
      Natomiast moj 2,5miesieczny Jasio jadal do niedawna ok 900ml/doba.Teraz wisi na
      cycu i w sumie moje mleko+sztuczne dostaje rano,wieczorem i w nocy,a karmien
      mamy ogolnie 7 w ciagu dnia plus 2 w nocy.Zatem trudno jest mi powiedziec ile
      teraz zjada.Wydaje mi sie,ze Twoja corka je odpowiednia ilosc.gdyby byla
      glodna,to na 100% dalaby Ci znac;)pzdr
    • marta1681 Re: dzienna norma - 3 miesiące 17.11.05, 09:56
      troche sie martwię bo tych posiłków w ciagu dnia jest zazwyczaj 4, ok. 19 mała
      idzie spać i budzi sie dwa razy w nocy i wtedy dostaje cyca, ostatecznie wstaje
      ok. 8-9. Więc na dobęwychodzzbyt częstoi razem ok. 6 posiłków. Mam wrażenie że
      te przerwy 2,5-3 godzinne to dla małej za krótko, bo często po trzech godzinach
      jak zaczyna marudzić to jej daje jedzonko a tu się okazuje że ona nie chce
      jeść tylko jest zmęczona i wtedy troche na siłę dostaje. Ale jak będę robić
      dłuższe przerwy to tych posiłków będzie jeszcze mniej...
      Co robić , poradźcie. Czy też tak macie?
      • corna24 Re: dzienna norma - 3 miesiące 19.11.05, 18:10
        moja córeczka za tydzień skończy 3 miesiące. Od samego początku jest karmiona
        tylko sztucznie i teraz je 500 - 640 ml/dobę. Karmień jest 5, 6, czasem 7.
        Ostatnią butle dostaje różnie, nawet o 23, ale zazwyczaj śpi mi 9 - 10 godz., a
        zdażyło się nawet 12 :))Myślę, że niepowinnaś karmić córeczki na siłę - ona sama
        wie najlepiej co ile, ile i jak często potrzebuje... Zyczę powodzenia - i
        najważniejsze nie martw się.
      • sylwia120 Re: dzienna norma - 3 miesiące 19.11.05, 22:25
        Jestem mama 3 miesiecznego synusia i mam identyczny problem.Dzis zjadl ok
        570ml.potrafi robic sobie nawet 5-cio godzinne przerwy miedzy posilkami i jada
        bardzo zroznicowane ilosci:140/70/180/70/110/to jest dzisiejszy dzien.Troche
        sie martwilam ale widze podobne przypadki i mysle ze moze niema sie czym
        przejmowac?moze dzieciaczki w tym wieku tak maja?Jesli przybiera na wadze
        prawidlowo to mysle ze nie masz sie czym martwic.Moj synus tydzien temu wazyl
        6300,mysle ze przybiera prawidlowo.
      • sylwia120 Re: dzienna norma - 3 miesiące 19.11.05, 22:30
        Aha czasem maly gdy przychodzi pora karmienia jest taaaaaki zmeczony ze nie
        chce jesc(na butle reaguje jeszcze wiekszym placzem)Zasypia i po drzemce zjada
        mleczko.Pozdrawiam!!!
    • mamant Re: dzienna norma - 3 miesiące 19.11.05, 19:41
      Mój synek kończy 3 miesiące w poniedziałek i już od dwóch miesięcy jest
      karmiony sztucznie, z tego co mi wiadomo norma w tym wieku to 6 razy 130ml (wg
      mojej pediatry i tego co wyczytałam).To jest oczywiście orientacyjnie, każde
      dziecko je inaczej.Mój synek zazwyczaj 5 razy po ok 140ml, ale zdaży mu się 6
      lub na raz 180ml.Dostaje co 3 lub 4 godziny z nocną przerwą 10h.Musisz to sama
      wyczuć. Na pewno z czasem to opanujesz.
      Polecam tą stronę www.twojadieta.pl/dz.php
      Pozdrawiam
    • shamsa Re: dzienna norma - 3 miesiące 21.11.05, 10:42
      wlasnie mialam o tym pisac
      moja 3 mies. corka je srednio 80-100ml nutramigenu, czasem 50, czasem 110

jej rekord to 130ml ktore wypila tylko dwa razy

w sumie je okolo 500ml dziennie. wg norm na opakowaniu powinna jesc ok 900. czy
      jedzac tak malo bedzie przybierac dobrze? (nie wiem jak to wyglada bo na butli
      jestesmy tydzien dopiero)

przez ta nieregularnosc trudno jest ustalic pore karmien co jeszcze bardziej
      zaburza cykl dnia. jada czasem co 3 a nie 4 godziny i budzi sie z wrzaskiem na
      nocne karmienia
    • piotr-albrecht Re: dzienna norma - 3 miesiące 22.11.05, 23:21
      To jest dośc zwłaszcza jesli krzywa masy ciała jest prawidłowa (na siatce
      centylowej).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka