petronelka6 06.01.06, 22:32 Moj 2 letni synek caly czas chodzi na paluszkach, jak zwroce mu uwage to przez pare chwil chodzi na calych stopkach lecz po tym wraca na palce. Jak mam go przekonac zeby stawial cale spopki. Patrycja Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nestorka1 Re: Chodzenie na palcach 06.01.06, 22:53 Mam ten sam problem ale mój syn ma prawie 4 lata. Pediatra ciągle mówił że z tego wyrośnie. Byłam u ortopedy prywatnie i okazało sie, że ma za krótkie ścięgno Achillesa i przykurcze w łydkach które uniemożliwiają normalne stawianie stóp. Jak pstawi stope na podłodze to ugina kolano. Wszystko do naprawienia ale potrzebna rechabilitacja. Od miesiąca sami masujemy i ćwiczymy (zalecenia rechabilitanta)a po konsultacji neurologicznej jeszcze fizykoterapia w szpitalu. Zainteresuj się czy Twój syn nie ma podobnej przyczyny, napewno szybciej pozbędziesz się problemu jeżeli wcześniej rozpoczniesz rechabilitację. Niech go obejrzy specjalista Odpowiedz Link Zgłoś
piotr-albrecht Re: Chodzenie na palcach 07.01.06, 13:42 Juz nie powinien -moze to świadczyc o nadmiernym napieciu w kończynach dolnych - myslę, że warto skonsultowac się z neurologiem i rozpocząc rehabilitację. Odpowiedz Link Zgłoś