ullam1 24.01.06, 21:44 Można robić sinlac na mleku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea-ta Re: Sinlac z mlekiem? 25.01.06, 08:37 Producent zaleca robic na wodzie i tego się nalezy trzymać. Nie dublujemy składników pokarmowych- porcja sinalku ma podobna wartośc odzywcza jak porcja mleka, podając i to i to kumulujesz białko, tłuszcz, cukry, skł. mineralne i w dłuższej perspektywie czasu może to byc szkodliwe i niepotrzebnie opbciążać ukl. pokarmowy i nerki. czasem lekarze zlecaja sinalk na mleku ale przy duzych niedoborach masy ciała na podtuczenie, gdy dziecko musi nadrobic niedobory pokarmowe to jest wyjątek> Beata Odpowiedz Link Zgłoś
mariola1315 Re: Sinlac z mlekiem? 25.01.06, 08:56 Ja dodawałam Sinlac do kaszki,żeby moje dziecko polubiło wogóle jeśc kaszki (odstawiłam go od piersi).Ten Sinlac można dodawać tylko dwa razy dziennie.Pomogło, Mateuszek nauczył się jeśc kaszki i teraz już nie dodaje Sinlacu. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Sinlac z mlekiem? 25.01.06, 09:38 Ale...można zrobic mleko - mniejsza porcje i sinalk mniesza porcje i polaczyc oba składniki, wówczas jest ok. Część mleka zastepujemy częścią sinalku i nie powielamy składników. Nie wiem czy to akurat zrozumiałe. Z proporcji - 150 ml wody + 9 łyżek wyniak, że 1 łyżka sinalku przpada na 16,6666... ( ok. 17 ml) ml wody, zaś mleko 1 miarka na 30 ml i mozna wówczas to wiedząc zrobic taką podmiane jak jest ku temu potzreba. B. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr-albrecht Re: Sinlac z mlekiem? 27.01.06, 22:16 Sinlac przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta, czyli na wodzie aby nie podwajac dawki różnych składników pokarmowych, chyba, że zlecil to lekarz z uzasadnionych względów. Odpowiedz Link Zgłoś