26.01.06, 11:41
Od jakiego wieku podajecie dzieciom DANONKI?Producent proponuje od 3 roku ale
ja podawałam od roku i cera dziecka zrobiła się szorstka.Od paru dni
zaprzestałam i jest lepiej.Jak Wasze dzieci reagują na ten serek...?
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Danonki 26.01.06, 13:19
      PO 12mz. MOże było ich za dużo- nabiału ogólnie. Poza tym zawieraja one jednak
      barwniki niby naturalne, ale czasem moga u dzieci ze sklonnościami do alergii
      powodowac pewne objawy. Nie ma zasady. Jeśli szkodza nie podawaj, bez nich da
      sie żyć. Beata
      • stasiomama Re: Danonki 26.01.06, 14:31
        Ja dawałam od 10 miesiąca
    • wodniaczki Re: Danonki 26.01.06, 15:07
      ja podawałam czasami nawet 2 dziennie i pewnie to za dużo.Spróbuje zredukować
      do 3,4 danonków na tydzień.
    • kacha1979 UWAGA !!!!!!! na danonki 26.01.06, 23:14
      Mojej kuzynki corka lezala w szpitalu poniewarz zachorowala ,temperatura nie
      schodzila pon. 40 C jej stan byl naprawde ciezki "wylewala sie prze rece
      ..niewiedzilei co jej bylo
      okazalo sie ze ZATRUCIE ,to teraz wszyscy mysleli od czego przeciez ona je
      wszystko to co domownicy ...
      no i wypadlo na danonki .po tygodniu wyszli ze szpitala (i dalej niewiedzieli co
      to bylo )jednak jak juz byli w domu o 40 min zapukala do nich kobieta
      przedstawiajac sie ze jest ze SANEPIDU i z wiadomoscia ze dziecko mialo
      salmonelle . Dacie wiare ??
      • bea-ta Re: salnonelloza 27.01.06, 08:51
        W naszym kraju bakterie Salmonella enterica (zwane też pałeczkami paraduru ) są
        odpowiedzialne za większość zatruć pokarmowych. Bakterie te znajdują się głównie
        w mięsie i jego przetworach, drobiu, jajach i ich przetworach oraz w rybach,
        twarogach, serach twardych, miękkich i topionych, a nawet w sokach owocowych.
        Zakażona żywność niczym się nie różni od zdrowej . Do zakażenia naszego układu
        trawiennego wystarczy ok. 20 bakterii.
        Jak się zakażamy Salmonellą?
        Najczęściej od zwierząt. Nośnikiem bakterii są jaja, mięso, mleko. Ponadto od
        ludzi wydalający pałeczki z kałem (nosicieli). Najczęstszym nośnikiem
        żywnościowym pałeczek są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy,
        lody, zupy dla niemowląt i in.) oraz rozdrobnione przetwory mięsne: tatar, pasty
        rybne, galaretki, pasztety, pierogi.
        Dlatego DAnonki sa od 3r.z - nie podlegaja takiej kontroli jak produkty z
        przeznaczeniem dla niemowlat. Ja bardziej jednak boje sie naszych Polskich
        warunkó wtransportu i przechowywania produktów zywnościowych, szczególnie w
        duzych marketach- zniecheca mnie to do kupowania tam, bo nasza cecha narodowa
        jest niedbalstwo niestety:-(Beata
    • mama_pysiaczkow Re: Danonki 27.01.06, 09:20
      moje dzieci jedzą od bardzo dawna (pewnie jeszcze przed pierwszymi urodzinami).
      Synek przepada,a córeczka po prostu zjada 2-3małe kubeczki.
      Nie mielismy zadnych problemów.
      Za to jogurt Jogobella uczulił synka przeokropnie - podobnie twarozek z Turka -
      ale kazde dziecko reaguje na co innego :-)))

Mama 2,5-letnich Maluszków
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka