Dodaj do ulubionych

do Pani Doktor- czy prawidłowy schemat

12.04.06, 21:46
Witam. Córka za tydzień kończy 5 miesiąc, do tej pory była wyłącznie karmiona
piersią, jednak od miesiąca wprowadzam nowe pokarmy wraz z zastąpieniem
karmień piersią mlekiem podyfikowanym ze względu na powrót do pracy. Póki co
ustalił nam się taki rytm:
6-pierś
8.30 - mleko modyf. ok.60-70 ml
10.30-mleko modyf.ok.80-90 ml
13.30-mleko modyf.ok.80 ml
15.30-pierś
17- deserek
19-pierś
21.30- troszkę piersi+ mleko z kleikiem max.80
budzi się o 3 i znowu dostaję pierś.

Córka waży obecnie 7,5 kg.urodziłą się z wagą 3680.Czy nie za dużo tych
posiłków, co zrobić żeby zmniejszyć ilość, chciałabym ją dalej karmić
piersią. Czy jakiś posiłek mleczny zastąpić np. soczkiem lub herbatką?czy
dalej karmić ją w nocy, czy to karmienie czymś "oszukać" np. wodą?
dziękuję za wszelkie rady.
Obserwuj wątek
    • lulu28 Re: do Pani Doktor- czy prawidłowy schemat 14.04.06, 09:57
      ja mam podobny problem bowiem nie wiem też czy nie przekarmiam swojej córki, ma
      4,5 m-ca i od 1,5 miesiąca wprowadziłam jej dwa posiłki sztuczne, ze względu na
      powrót do pracy
      u mnie wygląda to następująco:
      ok.5-6 pierś
      ok 9-10 130 ml mleczko, czasem tylko 90-110
      po godz., póltorej 80 ml soczek jabłkowy, czasem mniej
      ok.13 150 ml mleczko
      ok. 16:30 przecier marchewkowy, czasami też woda z soczkiem jabłkowym
      ok. 17:30 pierś
      ok. 20:30 pierś, czasami + 100 ml mleczka
      w nocy ok. 1,
      jak nie dorobię mleka na wieczorne karmienie to potrafi się obudzić i 3 razy w
      nocy, zje troszkę z cycusia i zasypia, ale przez ostatnie 2 tyg. 2 karmienia
      nocne to norma
      Dodam że te godz. też się zmieniają, w dzień to staram się to troszkę regulować
      ale w nocy to córka rządzi i wszystko zależy o której jadła ostatnio i w dzień
      to się zmienia.
      Zastanawia mnie jeszcze jedno, czy w przyszłości jak będę chciała karmić tylko
      butelką (na razie chcę piersią)to czy w nocy też podawać mleczko,próbowałam
      wcisnąć smoka ale to nie skutkuje. też przypuszczam że córeczka waży ok. 7500,
      po świętach idziemy na szczepienie to dokładnie będe wiedziała, ale w wieku 3 m-
      cy ważyła 6550, urodziła się 4000.

• lulu28 do justina_w 14.04.06, 10:05
      napisz czy nie masz problemu z przestawieniem piersi bo ja cały czas mam
      nadmiar pokarmu, nie odciągam wprawdzie ale są bardzo obrzmiałe i pokarm sam
      potrafi wyciekać to karmienia popołudniowego.Boję się tez że jakby mała w nocy
      nie zjadła to w pracy w życiu bym nie wytrzymała. Prosze napisz jak to u ciebie
      przebiega, za wszelkie rady dziękuję.
      • justina_w Re: do justina_w 14.04.06, 11:18
        Ja zaczęłam ją tak karmić w zeszłym tygodniu że przystawiałam tylko rano i
        potem o gidzinię kiedy wróce z pracy, i przez dwa dni myślałam że umrę,O 13
        miałam tak nabrzmiałe piersi że aż pachy miałam spuchniętę, ale wszystko się
        unormowało po 3 dniach. W nocy jak nie dawałam jej butli to budziła się o 24 i
        potem co dwie godzinki, a jak zaczęłam dawac butlę to budzi się dpiero ok.3. Po
        prostu dwa trzy dni miałam nabrzmiałe piersi a potem wszystko się unormowało.Ja
        na noc daję jej najpierw cycusia a potem butelkę. Bardzo brakuje mi jej
        bliskości, Oliwce chyuba też bo jak daję jej pierś to parę razy przerywa,
        patrzy mi w oczy i tak błogo się uśmiecha:)więc najpierw pierś potem butla. Zje
        ile zje, jak naje się cycusiem to zje mało butli. Czytałam gdzies ostatnio że
        jeśli się przestanie dawać w nocy cycusia to dziecko się przyzwyczai. Ona też
        teraz czasem budzi się po 1 wtedy wciskam jej smoka (parę razy) i usypia dalej.
    • iwona_rudzinska Re: do Pani Doktor- czy prawidłowy schemat 29.04.06, 16:33
      można rozpocząć podawanie zupek jarzynowych, można dodać do mleka kaszki lub
      kleiku, proponuję ściągać mleko przed wyjściem do pracy, a tylko wówczas, gdy
      brakuje zastąpić mlekiem modyfikowanym; w 6. miesiącu życia podstawą są 4
      posiłki mleczne, zupa jarzynowa i 1 x np. kaszka bezglutenowa z przetartymi
      owocami; jeżeli poda Pani bardziej kaloryczny posiłek wieczorem może uda się
      stopniowo wyeliminować jedzenie w nocy, ale to może nastąpić nie od razu; nie
      powinna Pani oszukiwać dziecka wodą lub herbatką lepiej dać do ssania pierś,
      może to chodzi właśnie o przytulanie do mamy, to niedługo się skończy, szkoda
      marnować takich okazji. Pozdrawiam. IR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka