17.05.06, 14:22
Moja córcia urodziła się z wagą 3080. Po 11 dniach w szpitalu (zapalenia płuc)
została wypisana z wagą 2940. Przez 3 tygodnie próbowałam małą karmić
piersią. Niestety nie udało się. Od 5 doby jest dokarmiana Nan 1. Od 3 tyg
dostaje tylko Nan 1. Mieszankę zawsze przygotowuję wg Instrukcji na
opakowaniu, dopajam herbatką. W 6 tyg. życia dziecko waży 4900 i ma kolki.
Przeskoczyła 50 centyl wagi na 75. Pediatra zalecił przyrządzanie mieszanki
mniej kalorycznej (na 150 ml wody 4 miarki mleka, a nie 5 jak dotychczas).
Moje pytanie: czy mała będzie grubaskiem? Czy syosowanie chudszego mleka
rozwiąże problem? Ile dziecko powinno przybierać na wwadze? I czy ta waga się
w końcu ustabilizuje? Po jakim czasie?
Z góry dziękuuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • iwona298 Re: grubasek? 17.05.06, 15:59
      ja też daję Nan 1, ale to co na opakowaniu jest napisane, to ogromne porcje.
      Gdzieś znalazłam, że tak się powinno podawać:
      1,2tydzień-90ml wody,
      3,4tydzień-90-110ml,
      2,3miesiąc-110-130ml,
      4miesiąc-150ml,
      5,6miesiąc-180ml,
      od 7miesiąca-210ml.
      Mój bąbel ma skończone 4 miesiące i waży 7kg, a z tym, żeby mniej dosypywać
      mleka też słyszalam, żeby mleko nie było za bardzo tłuste.
      • hellusia Re: grubasek? 17.05.06, 16:03
        Witam

Ale jesli mniej dosypiesz mleka to dziecko bedzie glodne i bedziesz czesciej
        podawac jedzenie :)
        • agulkas1 Re: grubasek? 18.05.06, 13:00
          Podaję małej "odchudzone" mleko i je mniej , bardziej regularnie, dłużej
          przesypia w nocy i chyba mniej ją boli brzuszek. Poza tym jest bardziej wesoła,
          nie łyka powietrza przy jedzeniu jak to miała w zwyczaju.Myślę, że dopiero
          teraz jest szczęsliwa.
    • diament79 Re: grubasek? 17.05.06, 16:07
      Mój kończy 3 miechy za parę dni i ma juz prawie 7 kilo. Na pewno tez usłyszę
      parę słów od pani pediatry, zapytam jak mam wytłumaczyć dziecku, że nie dam mu
      więcej jeść????????
      • gerandia Re: grubasek? 17.05.06, 20:28
        nie przejmujcie sie przeciez nie bedziemy odchudzac naszych kochanych robaczkow
        moj synek ma 6,5 miesiaca wazy 10 kg i jak chce jesc to dostaje na noc
        zageszczam mu mleko kleikiem i sie nie przjmuje zacznie raczkowac chodzic to
        zgubi jest wesoly i cudowny nie przesadzajmy
        • maarzenka moje zdanie 18.05.06, 15:09
          Cześć mamusie!
          Nie jestem specjalistą w zakresie żywienia ale myślę tak:
          Dzieci rozwijają się błyskawicznie w tak młodym wieku, nigdy później ich
          przyrosty wagi nie bedą aż tak znaczące jak teraz (no chyba, że będą tyć
          patologicznie). Przecież Wasze maluchy nie rozna tylko wszerz ale i wzdłuż :)
          Te przyrosty wagi:
          1) same stopniowo będą się zmniejszać - chyba ok 10 m-ca
          2) jak dziecko zacznie raczkować, chodzić - to wtedy zgubi nadmiar tłudszczyku,
          będzie przecież potrzebować więcej energii na ruch. W tej chwili Wasze maluchy
          głównie śpią - to jak niby maja spalać te kalorie :)
          Ja bym sie nie przejmowała, tylko bym obserwowała przyrosty wagi, myślę, że
          możnaby było się przejmować przyrostem 400 g tygodniowo - chociaż, kto wie -
          może i taki jest jeszcze fizjologią..?
          • magda270519761 Re: moje zdanie 19.05.06, 17:37
            Moja ważyła na 6 m-cy 10 kg - wzrost i waga poza 97 centylem, a na rok już
            tylko 12.5 kg przy wzroście 84 cm. , chodziła na 10 m-cy , a mleka obecnie
            wypija 3 razy po 300 ml.
            • ninka70 Re: moje zdanie 22.05.06, 13:01
              Glupio tak doradzac, wiec pozwol, ze podziele sie swoimi doswiadczeniami, bo
              mialam bardzo podobnie jak Ty. Moje dziecko tez po 1 miesiacu, gdzie przyrosty
              wagi podobnie jak zainteresowanie jedzeniem byly umiarkowane, nagle zaczelo
              jesc z regularnoscia zegarka co 3,50 godziny, a przyrosty siegaly 400 g
              tygodniowo (!). W wieku 6 miesiecy wazyl prawie 10 kg. Obecnie ma 10 miesiecy i
              wazy 11,3 kg. Czyli przez ostatnie 4 miesiace przybylo mu zaledwie 1,5 kg. Ale
              w miedzyczasie zaliczylismy zabkowanie (kompletny brak apetytu). No i
              oczywiscie poczawszy od 7-8 miesiaca dziecko robi sie coraz bardziej ruchliwe,
              kolejno pelza, siada, raczkuje, zaczyna stawac, naprawde ma gdzie te energie
              wytracac. U nas np. od 4 miesiecy nie zmienil sie obwod klatki piersiowej, a
              wzrost a i owszem - (10 miesiac - 80 cm) - maly bardzo pieknie sie wysmuklil, a
              byl naprawde tlusciutki. Chyba wiec nie powinnas sie az tak przejmowac, dziecko
              swietnie sobie samo reguluje ilosc pozywienia i nawet jak nam sie czasem
              wydaje, ze je za duzo albo za malo to czesto jestesmy w bledzie. A pomysly z
              rozrabianiem mleka sa chyba niespecjalnie dobre.
    • iwona_rudzinska Re: grubasek? 24.05.06, 21:08
      przyrost masy ciała powinien odbywać się harmonicznie i należy go oceniać wg
      siatek centylowych, myślę, że przekroczenie jednego przedziału nie było
      wskazaniem do odchudzania 6 tygodniowego niemowlęcia; zapewne miało to
      zmniejszyć dolegliwości kolkowe i tak się stało - ustąpiły kolki, a dziecko
      jest spokojne; przyrost masy ciała niemowlęcia początkowo jest dość duży,
      podwojenie masy ciała to 4-5 mc życia, potrojenie pod koniec 1 roku; w 2 roku
      życia tempo przyrostu znacznie słabnie, dziecko jest bardziej aktywne i wówczas
      jego sylwetka się wysmukla
      • mami666 Re: grubasek? 26.05.06, 14:28
        Z tym, że przyrost masy ma być harmonijny to sie zgadzam. Ale, że podwojenie
        masy ciała w 4-5 m-cu życia to nie u wszystkich dzieci jest dobre. Tak
        przynajmniej sądzi moja lekarka.
        Mój synek urodził sie z wagą 4800, więc w 4 m-cu powinien teoretycznie ważyć
        ok. 9600, a ważył 8400 i to i tak za dużo wg lekarki (ok.280 na tydz. przez
        ostatnie 6 tyg. - wcześniej schudł).
        • iwona_rudzinska Re: grubasek? 26.05.06, 14:45
          to oczywiście nie jest regułą i może być później lub wcześniej, są to pewne
          dane uśrednione z obserwacji populacji niemowląt w określonym czasie; wszystko
          się zmienia - sposób odżywiania, tempo życia, może wkrótce przeczytamy zupełnie
          inne dane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka