Dodaj do ulubionych

Sinlac do mleka

25.05.06, 10:16
Słyszałam o takim sposobie na zwiększenie kaloryczności posiłków u dzieci
słabo przybierających na wadze: dodaje się sinlac do mleka jak kaszkę czy
kleik? Czy takie lekkie zageszczenie mleka (nutramigenu) sinlakiem nie będzie
szkodliwe? Skoro powinno się go przygotować na wodzie?
Córka kończy 6 miesięcy waży 6 kg, nie może jesc kleików i kaszek, bo
uczulają. Chciałabym wprowadzić jej chociaż sinlac, ale boję się że odrzuci
nutramigen, jest niejadkiem. A sinlac ma podobno dużo lepszy smak. A może
można zmieszać rozrobiony sinlac z nutramigenem? Lub podawać go na gęsto łyżeczką?
Obserwuj wątek
    • moniszek1 Re: Sinlac do mleka 25.05.06, 12:30
      porównałam sobie wartości odżywcze sinlac jest mniej kaloryczny, ale ma więcej
      weglowodanów i białka - jest sens by to wprowadzić?
      • sea80 Re: Sinlac do mleka 25.05.06, 14:02
        Nawet kleik kukurydziany uczula ??
        • moniszek1 Re: Sinlac do mleka 25.05.06, 15:23
          tak
          • helga76 Re: Sinlac do mleka 25.05.06, 15:35
            witaj, powiem Ci ze otrzymac tu informacje to sukces!!!!!! Ja mam tez mało-jadka
            w domu. Ja uzywam bebiko omneo tj. mleko HA. I dodaje sinlac do mleka. Na 150 ml
            wody 5 miarek mleka + 3-4 miarki sinlaku. Robie tak juz od dawna, jak na razie
            zadnych problemow z tego tytułu nie ma. Mozesz podac.Musisz wziasc pod uwage ze
            dziecko moze ci nie chciec jesc sinlacu, chociaz jest dobre-wg mnie, spotkałam
            sie z tym ze nie wszystkim dzieciom zasmakowal.
            • moniszek1 Re: Sinlac do mleka 26.05.06, 09:43
              a widzisz jakieś efekty w postaci lepszych przyborów?
              ile razy dziennie tak robisz?
              dzieki za informacje!
              • helga76 Re: Sinlac do mleka 27.05.06, 07:48
                Moja corka w ogole nie chce pić mleka, jednakze dzienie udaje mi sie podac jej 2
                razy, wczesnie rano,i na noc-jak jeszcze i juz śpi. Czyli podaje 2 razy
                dziennie. Czy widze efekty, w zwiazku z tym, ze malo pija tego mleka- tylko 2
                razy czasmi 1 raz, obiadki tez je roznie, raz lepiej raz gorzej-z tendencja
                gorzej, nie stoi mi na wadze,ale przybiera, malo bo malo ale jednak. Przez
                oststnie 2 miesiace przyprała po 250g. Nie jest to duzo, dzieciak w jej wieku
                powinien ok 500g przybierac-wg norm, ale najwazniejsze ze nie stoi w
                miejscu.Jeżeli Twój dzieciak pije mleko, czesciej to przybor masy powinien byc
                wiekszy. Mozesz do kazdgo posiłku dodac sinkac. Jak robie kasze manne na
                wodzie-bo nie chce na mleku, to dodaje tez troche sinlacu. A jeszcze jedno,
                wartość energetyczna sinlacu w 100 ml, jest wyzsza niz w mleku wynosi ok.100
                kcal, w mleku ok. 70 kcal.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka