Dodaj do ulubionych

Mycie butelek

31.05.06, 11:22
Mam 2 pytania: jak myć butelki 5-mies. dziecka? Za każdym razem sterylizować
czy wystarczy umyć specjalną szczotką pod wodą (a może stosować jakieś środki
czyszczące np. płyn do mycia naczyń?- po mleku butelka jest jakby tłusta).
Drugie dotyczy karmienia oprócz butelki- co i w jakich ilościach powinno
dostawać takie dziecko/ dobę? Chodzi mi o soczki, zupki, deserki. Dodam
tylko, że dziecko jest na bebilonie pepti 2 (nietolerancja mleka krowiego) i
pomiędzy butelkami raczej nie chce nic jeść (nawet herbatki pije bardzo mało).
Dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • steffan Re: Mycie butelek 31.05.06, 12:39
      myślę, ze to już jest okres, kiedy dziecko bierze do buzi duzo różnych rzeczy?
      to moze mozna już sobie darowac sterylizację. ja przestałam sterylizowac około
      7 mies. i potem myłam normalnie szczotką i ludwikiem. co do zmiany diety to
      może skonsultuj sie z pediatrą. myślę, że mozna już wprowadzać nowe pokartmy,
      powoli i stopniowo, zaczynaja np.od jabłuszka czy marchewki. ja nie podawałam
      nic między posiłkami, tylko w porze posiłku i potem dopełniałam brzuszek
      mleczkiem.
    • viking-plus Re: Mycie butelek 02.06.06, 23:39
      nigdy nie sterylizowałam butelek- regularnie
      robiłam to sporadycznie, a myłam pod bieżącą wodą z płynem do naczyń
      szczotkami specjalnie do tego przeznaczonymi, teraz mała ma siódmy miesiąc i
      wystarczy mycie
    • anusia29 Re: Mycie butelek 03.06.06, 07:55
      Mój synek jest od urodzenia na butelce. Nigdy nie sterylizowałam butelek -
      jedynie przelewałam wrzątkiem po myciu. Do mycia używam płynu do mycia naczyń.
    • iwona_rudzinska Re: Mycie butelek 03.06.06, 21:56
      wystarczy dokładnie umyć w gorącej wodzie, można dodać kropelkę!!! płynu, ale
      potem bardzo dobrze wypłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut;
      dziecko 5. miesięczne ze stwierdzoną alergią pokarmową nie powinno dostawać
      jeszcze nowych pokarmów, należy to opóźnić o 1-2 miesiące w stosunku do dzieci
      zdrowych; czy ilość zjadanego mleka jest wystarczająca powinien ocenić pediatra
      na podstawie przyrostu masy ciała [wg zaleceń, których nie zawsze można się
      trzymać ilość mleka to około 900 ml mleka]; popijanie pomiędzy posiłkami jest
      konieczne, gdy dziecko ma twarde kupki lub podczas upałów, proszę spróbować
      może nowe smaki herbatek [raczej ziołowe niesłodkie] lub np. innym smoczkiem
      lub łyżeczką
      • adriado Re: Mycie butelek 03.06.06, 22:41
        Ja tez nigdy nie sterylizowałam butelek, czasami wyparzałam, a jak córcia miała
        5 miechów to szczotką przeznaczoną do butelek z płynem myłam, płukałam
        wrzątkiem. Cókcia tez była na bebilonie pepti do roku, jak skończyła 3 m-ce
        wprowadzałam soczki , w 5 m-cu jadła zupki i deserki gerbera.
        • hellusia Re: Mycie butelek 05.06.06, 22:37
          A co sie moze stac jesli nie wyparze butelki ??? Przeciez nie zawsze jest to
          mozliwe.

Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka