Dodaj do ulubionych

Bebilon Pepti + Nutramigen - mieszanka na stałe

02.08.06, 14:12
Mój maluch 5 miesięczny jest na Nutramigenie (kolki + prawdopodobnie
nietolerancja pokarmowa). Pediatra chciala wprowadzić NAN1 HA ale
bezskutecznie. W tej chwili pediatra zasugerowała zastąpienie Nutramigenu
Bebilonem Pepti. Wprowadzalam bardzo ostrożnie, niestety po 1 pełnej butelce
Bebilonu Pepti syn czuł się nienajlepiej. Więc pozostało: na 6 miarek: 2
bebilon pepti + 4 nutramigenu. W dodatku syn cierpi na refluks - zagęszczam
Nutritonem. Czy taka stała mieszanka, podawana codziennie jest dobra? Bo
spotkalam się z opinią, ze Bebilon Pepti "kłóci się" z Nutramigenem.. Sama
już nie wiem co mam myślec :((((((((((((((((
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Bebilon Pepti + Nutramigen - mieszanka na sta 02.08.06, 14:32
      Nie chodzi o to, ze cos się kłóci, ale sa to rózne preparaty. BP jest
      hydrolizatem serwatki i zawiera laktozę, zaś NUTRA jest hydrolizatem kazeiny i
      nie zawiera cukrów. Wróciłabym do NUTRY i poczekała na kolejna próbe
      wprowadzenia mieszanki HA do ukonczenia 12mż. To jest najrozsądniejsze, nie
      nalezy podawaz żadnych 2 mlek razem , bo czemu to ma służyc niby? Beata
      • maarzenka koncepcja pediatry: 02.08.06, 14:43
        Ja też myślalam o tym, żeby podawać tylko Nutrę, bo maluch wyraźnie najlepiej
        toleruje taki własnie pokarm. Czemu to ma służyć, hmm - generalnie nie bardzo
        się znam na tym - z tego co zrozumiałam, koncepcja naszej lekarki jest taka,
        żeby stopniowo wprowadzać pokarm o dłuższych łańcuchach, podobno Bebilon Pepti
        ma te łańcuchy dłuższe niż Nutra ale to jeszcze nie jest białko. Chciała chyba
        powoli małego przestawić na normalne jedzenie - tak sądzę. Tylko nie potrafię
        ocenić, właśnie z racji braku wiedzy w tym zakresie, czy koncpepcja jest dobra
        czy też nie :) w każdym razie pediatra sama jako taka - wydaje się być
        sensowna.. Więc co - tylko Nutramigen?
        • bea-ta Re: koncepcja pediatry: 02.08.06, 14:58
          Poczytaj opisy meiszanek- jak pisałam sa rózne, bo rózne bialka uzyto do hydrolizy
          www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,260
          www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,259
          W przypadku alergii ma się dzięki okresowi karencji- odstawienia calkowitego
          alergenu wykształcic tolerancja, a nie podając małe dawki( może to jakaś nowa
          teoria?)i po okresie eliminacji najlepiej 9-12m robimy prowokacje. Jesli teraz
          było źle to odczekałanbym i po 12mz spróbowała lub wczesniej np. ok. 11-12m
          podając produkty mleka krowiego - naturalne - twaróg, jogurt. To moje zdanie,
          pediatrą nie jestem;-)Beata
          • asiulka1976 Re: koncepcja pediatry: 03.08.06, 10:17
            moj synek pil nutramigen 2 mies przez przypadek trafilam do innego lekarza i on
            twierdzi ze niepotrzebnie bo nie ma powodu podania, bral bo mial kolki
            (chyba wiekszosc dzieci ma z jakiejs przyczyny i nie dostaje od razu
            nutramigenu?) traz na zmiane mam podawac nutr. i bebilon pepti (nutr.az skoncza
            sie puszki w szafce a pepti 6 puszek-kolo miesaca i juz normalne mleko-
            podchodzimy ostroznie aby nie zrobic rewolucki w 5 mies zoladku no i zobaczymy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka