Dodaj do ulubionych

Pytanie do Pani Doktor

24.10.06, 21:26
Dzien Dobry! Pisałam wczesniej o mojej 3-miesiecznej coreczce ktora ostatnio strasznie sie wije przy karmieniu i zjada bardzo malo. Bylam wczoraj u pediatry i nic nie wykryto. Dzisiaj zauwazylam za prawym uchem powiekszony wezel chlonny (taka kilkumilimetrowa kuleczka poruszajaca sie pod skora), wczesniej nie miala, bo czesto ja sprawdzam. Co to moze oznaczac? Czy moze to byc przyczyna problemow z karmieniem?
Zauwazylam tez ze wije sie przy karmieniu mlekiem, jak jej podam w trakcie tego "problemowego" karmienia butelke z herbatka - pije spokojnie. Jak zamienie na mleko- znowu sie wije po lyku i zaczyna plakac. Mleko jest ciagle to samo.
Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: Pytanie do Pani Doktor 24.10.06, 23:27
      Witam,
      Powiekszony węzeł może byc rezultatem infekcji w obrębie górnych dróg
      oddechowych. Proponuje poczekać parę dni i poobserwować go - czy bedzie się
      powiekszał czy przeciwnie,czy skóra nad nim zaczerwieni się czy nie.

Co do objawów przy karmieniu - trudno powiedzieć,ale jeśli objawy będą się
      przeciągać w czasie ,ewentualnie pomyslałabym o zmianie mieszanki na
      niskolaktozową
      Pozdrawiam
      • olisko1975 Re: Pytanie do Pani Doktor 26.10.06, 21:56
        Dziekuje za odpowiedz. Prosze jeszcze o przeczytanie:
        Juz drugi dzien daje corce Nutramigen i nie widze poprawy, wydaje mi sie nawet ze jest gorzej bo zjada coraz mniej, dotad nawet przy tym strasnzym wierceniu i placzu udawalo mi sie wmusic w nia ok. 80-100 ml a teraz zjada nawet po 20-40. I niewazne ze jadla ostatnio 5 godzin temu.
        Zrobilam tez dzisiaj morfologie z rozmazem recznym, OB i mocz- ogolne badanie. OB wyszlo ponizej normy (8), Limfocyty - powyzej (48), Hemoglobine (HGB) - 13,10. Reszta w normie. Moze cos w tych wynikach widac? Wezel jest ciagle powiekszony. Sama juznie wiem co robic, jutro ide na kontrolne badanie, ale pewnie znowu nic nie wykryje. Probowalam tez zmiane smoczka i butelki, bez skutku. Rowniez srodki na kolke nic nie pomagaja.
        Bede wdzieczna za jakiekolwiek wskazowki.
        Dziekuje i pozdrawiam!
        • barbara.gierowska Re: Pytanie do Pani Doktor 27.10.06, 22:53
          Witam,
          Przytoczone badania dodatkowe są w normie.
          Co do karmienia - pewnie maluchowi trudno zaakceptować smak Nutramigenu,nie
          chcę ingerowac w decyzje lekarza leczącego,ale może jednak wystarczy mieszanka
          niskolaktozowa ?
          Pozdrawiam
          • olisko1975 Re: Pytanie do Pani Doktor 28.10.06, 10:23
            Pediatra zdecydował sie na Nutramigen z powodu podejrzenia o uczulenie na bialko krowie. Corka ma od dluzszego czasu wysypke na calym ciele, ktora utrzymuje sie mimo uzywania produktow do skory alergicznej (emolium, oilatum ito). Brala dlugo Bebilon H.A., pozniej przechodzilam stopniowo na Nutramigen, ale ciagle je mieszalam pol na pol. Taka mieszanka corce smakowala, ale kazdy lekarz powie ze nie jest wskazane takie mieszanie (Pani Doktor rowniez), dlatego przeszlam w koncu na sam nutramigen. Martwi mnie jednak to, ze mimo podawania Nutramigenu- lekka wysypka na calym ciele (oprocz pleckow) utrzymuje sie, skora jest wysuszona, szorstka, na rekach i nozkach, jedynie buzia wyglada lepiej, jest prawie bez skazy oprocz czola. Porozmawiam z pediatra w poniedzialek, ewentualnie moze wroce do mieszania bebilonu z nutramigenem? Jak Pani Doktor sadzi??? Z gory dziekuje za odpowiedz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka