Dodaj do ulubionych

dokarmianie

12.11.06, 14:37
Mam bardzo mało pokarmu. W jaki sposób powinnam dokarmiać moje dzieciątko
mlekiem modyfikowanym? Na zmianie, ile razy dziennie i w jakich ilościach?
CZy w tej sytuacji dopajać ją również?
Z góry dziękuje za wszystkie rady.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: dokarmianie 12.11.06, 14:59
      Skąd wiesz że masz mało pokarmu?
      • adarn Re: dokarmianie 12.11.06, 19:23
        Ponieważ ściągam pokarm laktatorem i karmię małą butelką (ze względu na wadę).
        • olimpia_b81 Re: dokarmianie 12.11.06, 19:30
          lubie to pierwsze pytanie zawsze skac wiesz ze masz malo pokarmu a zaraz sie zacznie ze powinnas przystawiac czesciej i odstawic laktator:)
          ja dokarmialam w taki sposob ze zastepowalam jedno karmienie modyfikowanym aby w piersiach sie uzbieralo rano (2 karmienie)i popoludniu(aby na nocne karmienie sie zebralo).ale ekspertem nie jestem,ja tak robilam.
          • beniusia79 Re: dokarmianie 12.11.06, 19:51
            moja szwagierka tez dokarmiala, najpierw dawala jednego cyca, potem drugiego a na koniec dawala butelke. dzieki temu laktacja nie zanikla. karmila w ten sposob prawie rok :-)
          • lidia23 Re: dokarmianie 12.11.06, 20:30
            olimpia ja też tak robiłam, aler to przestawało pomagać teraz jestem tylko na
            butelce. Ale może tu nie chodzi o mało tylko o jakość. Może mieć słąby pokarm,
            którym dziecko się nienajada. Najpierw daj persi a potem dokarm butelką. Lidia
            • olimpia_b81 Re: dokarmianie 12.11.06, 20:45
              ja tez przeszlam tylko na butle:)
              moze masz racje-sprobuj pojesc porzadnie przez 2-3 dni i zobacz jak sie to ma do pokarmu.
              • martini100 Re: dokarmianie 12.11.06, 21:29
                A czy dziecko nie zje z "łakomstwa". Moja niunia jest bardzo żarta. Jak może
                nie mam mało pokarmu jeżeli miałabym wykarmiać jakieś inne dziecko ale dla
                mojej Kai mam za mało i sama mimo wcześniejszych oporów stwierdziłam że po co
                ma się męczyć i płakać (aby tylko być na naturalnym mleczku)? Dziś dałam oba
                cycunie i potem butlę zjadła 100 ml z tej butli. Za godzinę była kąpiel więc
                znowu potem oba cycki i butlę (60 ml). Ma 2,5 miesiąca więc to trochę dużo
                jedzenia i mam wrazenie że ile bym jej mleka nie dostawiła to mały łakomczuszek
                zję. Stąd doskonale rozumiem pytanie w jakich ilościach i jak często dokarmiać.
                Sama się miotam i mam z tym problem.
    • chimar Re: dokarmianie 14.11.06, 18:55
      Witaj,
      moje dziecko po urodzeniu cały czas było i spało wyłącznie przy piersi ,bardzo
      mało przybierało na wadze i jak tylko próbowałam je odłożyć do łóżeczka-
      płakało. Lekarz zalecił dokarmianie. Ja niestety naczytałam się,że absolutnie
      nie należy dokarmiać. Chodziło o utrzymanie laktacji i jej ciągłe pobudzanie
      przez dziecko. Teraz uważam,że nie była to kwestia małej ilości mleka tylko
      złego przystawienia dziecka do piersi- chwytało tylko brodawkę. Tak bardzo
      chciałam karmić wyłącznie piersią,że z nerwów zaczęłam tracić pokarm . Wreszcie
      poddałam się po 8 tygodniach walki i zaczęłam dokarmiać. Karmię z obu piersi i
      podaję jeszcze 60 Emfamilu ( moje dziecko ma 2,5 miesiąca). Zaczęło sypiać w
      dzień i przybiera na wadze. Ja się odstresowałam , pokarmu w piersiach jest
      więcej i już nie dokarmiam po każdym karmieniu piersią. Tylko np. 2 do 3 razy
      dziennie.Nie wiem w jakim wieku jest Twoje dziecko. W okolicach 3 miesiąca
      dziecko teoretycznie powinno zjadać od 110 do 130 ml ( 5 do 6 posiłków
      dziennie - pokarm sztuczny, podawany co 4 godziny). Wszystko jednak zależy od
      dziecka a pokarm matki trawiony jest szybciej więc karmienia często są co 2 max
      3 godziny)
      --
      Pozdrawiam
    • wierzba_b Re: dokarmianie 14.11.06, 23:48
      Adarn, jeśli i tak nie karmisz bezpośrednio z piersi, tylko odciąganym mlekiem z
      butelki, to pytanie "ile dokarmiac" jest pytaniem do pediatry. Bo to zależy od
      tego, ile dziecko waży, w jakim jest wieku, i ile mleka odciągasz. No i od jego
      apetytu.
      ----------------------------
      A swoją drogą zastanawiam się, czy istnieje takie pojęcie jak dupa państwa ;-)
      • mafrolka Re: dokarmianie 15.11.06, 07:48
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=570
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka