adarn 12.11.06, 14:37 Mam bardzo mało pokarmu. W jaki sposób powinnam dokarmiać moje dzieciątko mlekiem modyfikowanym? Na zmianie, ile razy dziennie i w jakich ilościach? CZy w tej sytuacji dopajać ją również? Z góry dziękuje za wszystkie rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adarn Re: dokarmianie 12.11.06, 19:23 Ponieważ ściągam pokarm laktatorem i karmię małą butelką (ze względu na wadę). Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: dokarmianie 12.11.06, 19:30 lubie to pierwsze pytanie zawsze skac wiesz ze masz malo pokarmu a zaraz sie zacznie ze powinnas przystawiac czesciej i odstawic laktator:) ja dokarmialam w taki sposob ze zastepowalam jedno karmienie modyfikowanym aby w piersiach sie uzbieralo rano (2 karmienie)i popoludniu(aby na nocne karmienie sie zebralo).ale ekspertem nie jestem,ja tak robilam. Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: dokarmianie 12.11.06, 19:51 moja szwagierka tez dokarmiala, najpierw dawala jednego cyca, potem drugiego a na koniec dawala butelke. dzieki temu laktacja nie zanikla. karmila w ten sposob prawie rok :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lidia23 Re: dokarmianie 12.11.06, 20:30 olimpia ja też tak robiłam, aler to przestawało pomagać teraz jestem tylko na butelce. Ale może tu nie chodzi o mało tylko o jakość. Może mieć słąby pokarm, którym dziecko się nienajada. Najpierw daj persi a potem dokarm butelką. Lidia Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: dokarmianie 12.11.06, 20:45 ja tez przeszlam tylko na butle:) moze masz racje-sprobuj pojesc porzadnie przez 2-3 dni i zobacz jak sie to ma do pokarmu. Odpowiedz Link Zgłoś
martini100 Re: dokarmianie 12.11.06, 21:29 A czy dziecko nie zje z "łakomstwa". Moja niunia jest bardzo żarta. Jak może nie mam mało pokarmu jeżeli miałabym wykarmiać jakieś inne dziecko ale dla mojej Kai mam za mało i sama mimo wcześniejszych oporów stwierdziłam że po co ma się męczyć i płakać (aby tylko być na naturalnym mleczku)? Dziś dałam oba cycunie i potem butlę zjadła 100 ml z tej butli. Za godzinę była kąpiel więc znowu potem oba cycki i butlę (60 ml). Ma 2,5 miesiąca więc to trochę dużo jedzenia i mam wrazenie że ile bym jej mleka nie dostawiła to mały łakomczuszek zję. Stąd doskonale rozumiem pytanie w jakich ilościach i jak często dokarmiać. Sama się miotam i mam z tym problem. Odpowiedz Link Zgłoś
chimar Re: dokarmianie 14.11.06, 18:55 Witaj, moje dziecko po urodzeniu cały czas było i spało wyłącznie przy piersi ,bardzo mało przybierało na wadze i jak tylko próbowałam je odłożyć do łóżeczka- płakało. Lekarz zalecił dokarmianie. Ja niestety naczytałam się,że absolutnie nie należy dokarmiać. Chodziło o utrzymanie laktacji i jej ciągłe pobudzanie przez dziecko. Teraz uważam,że nie była to kwestia małej ilości mleka tylko złego przystawienia dziecka do piersi- chwytało tylko brodawkę. Tak bardzo chciałam karmić wyłącznie piersią,że z nerwów zaczęłam tracić pokarm . Wreszcie poddałam się po 8 tygodniach walki i zaczęłam dokarmiać. Karmię z obu piersi i podaję jeszcze 60 Emfamilu ( moje dziecko ma 2,5 miesiąca). Zaczęło sypiać w dzień i przybiera na wadze. Ja się odstresowałam , pokarmu w piersiach jest więcej i już nie dokarmiam po każdym karmieniu piersią. Tylko np. 2 do 3 razy dziennie.Nie wiem w jakim wieku jest Twoje dziecko. W okolicach 3 miesiąca dziecko teoretycznie powinno zjadać od 110 do 130 ml ( 5 do 6 posiłków dziennie - pokarm sztuczny, podawany co 4 godziny). Wszystko jednak zależy od dziecka a pokarm matki trawiony jest szybciej więc karmienia często są co 2 max 3 godziny) -- Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wierzba_b Re: dokarmianie 14.11.06, 23:48 Adarn, jeśli i tak nie karmisz bezpośrednio z piersi, tylko odciąganym mlekiem z butelki, to pytanie "ile dokarmiac" jest pytaniem do pediatry. Bo to zależy od tego, ile dziecko waży, w jakim jest wieku, i ile mleka odciągasz. No i od jego apetytu. ---------------------------- A swoją drogą zastanawiam się, czy istnieje takie pojęcie jak dupa państwa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś