Dodaj do ulubionych

nocny koszmar- cd.

13.03.07, 08:07
Szanowna Pani!
Moja 6 miesieczna coreczka jest karmiona nan ha2.Od tygodnia nie je w nocy a
problem pozostal:ona nie moze przesac spokojnie kilku godzin, budzi sie co 2-
3h kreci sie ,czasem rozbudza tak ,ze musze ja kolysac w wozeczku ,aby
ponownie zasnela.Czasem puszcza baczki (co bylo zmora szczegolnie przy nan
ha1) a czasem po prostu sie kreci i musze szybko dac jej smocza, bo inaczej
sie rozbudzi.
Czy dzieci tak maja czy to wina mleka? Prosze o pomoc, gdyz ja juz fizycznie
nie wytrzymuje tego budzenia co 2-3h.Moja pediatra radzila, wyeliminowac
nocne posilki -co zrobilam -ale problem nie zniknal.To jest jakis koszmar.
Bardzo prosze o rade!
Dziekuje!
Obserwuj wątek
    • jmtor1 Re: nocny koszmar- cd. 13.03.07, 09:42
      troche nie na temat czy mogłayś powiedzieć jak wyeliminowałaś nocne posiłki?
      dzieki
      • dorak8 tez bym chciala wiedziec... jak? 13.03.07, 13:57

• monia1996 Re: nocny koszmar- cd. 13.03.07, 18:26
      Nie chcę cię martwić, ale niektóre dzieci tak mają - my ze starszą córką do 4
      lat nie przespaliśmy spokojnie nocy. Na początku jedzenie.y się to skonczyło i
      tak zostało :)))). Życzę aby u ciebie nie trwało to tak długo i wierz mi,
      wszystko da się wytrzymać.
      • monika2821 Re: nocny koszmar- cd. 13.03.07, 20:13
        To moje pierwsze dziecko i nie mam doswiadczenia,ale 4 lata
        bez 'normalnie'przespanej nocy i piszesz ,ze to ok i da sie wytrzymac?To dla
        mnie jakis absurd.
        Uwazam ,ze dziecko powinno spac w miare 'normalnie' a nie budzic sie co 2-
        3h.Niestety nie wiem jaka jest tego przyczyna i nie moge coreczce pomoc.
        Prosze Pania ekspert o komentarz.
        • kakuba Re: nocny koszmar- cd. 14.03.07, 11:54
          mam podobny problem
          moja prawie 10 miesięczna córeczka budzi się 5-6 razy w ciagu nocy
          jest karmiona piersią

niedawny trafiłam na bardzo mądrą książkę "Każde dziecko może nauczyć sie spać"
          polecam! bardzo sensownie wytłumaczone dlaczego dzieci sie budzą w nocy
          i są też metody jak nauczyć dziecko przesypiać całą noc

wdrażamy te metody drugi tydzień i musze powiedzeć że jest znaczna poprawa
          nie mówię, że akurat te metody sa najlepsze, ale na pewno wytłumaczenie
          budzenia nocnego jest godne przeczytania

• monia1996 Re: nocny koszmar- cd. 14.03.07, 15:46
          Uwierz da się wytrzymać :)
          Ja też jestem zdania, że dziecko powinno spać normalnie, ale co poradzisz np.
          na kilkakrotne budzenie się w nocy i wędrówkę do łóżka rodziców (w innym
          pokoju - żeby było trudniej). Poza tym niestety każde dziecko jest inne
          (pomimo, że podświadomie oczekuje się podobieństw) - teraz mogę to stwierdzić z
          pełną odpowiedzialnością, bo mam drugie - i niestety rzadko które jest
          aniołkiem. A to kłopot z jedzeniem, a to ze spaniem, a to z chorowaniem
          (niepotrzebne skreślić), a czasem nawet ze wszystkim jednocześnie. W każdym
          razie zyczę, aby u ciebuie nie trwało to tak długo :))))
    • biedronka710 Re: nocny koszmar- cd. 14.03.07, 12:03
      Moze boli Ja brzuszek , a moze za malo jada posilkow w dzien? Jak moja Dzidzia
      ( wielki glodomor )za malo zje w dzien to wtedy rowniez ma niespokojny sen w
      nocy, ssie smoka, a jak jej wypadnie to sie rozbudza, a jak duzo zje w ciagu
      dnia to spi smacznie cala noc bez smoka. Gdy ja probowalam wyeliminowac nocne
      karmienie, to wtedy lekarz poradzil zeby dodac jako posilek kisielek lub budyn
      na mleku i dzieki temu Mala spi spokojnie i w nocy juz nie je.
    • kasiaok3 Re: nocny koszmar- cd. 15.03.07, 09:23
      Piszesz,że mała jest niespokojna i czasami puszcza bąki, a może to wina
      mleka.Czy córeczka nie ma skazy białkowej? U mojego synka skaza zaczeła się
      objawiać właśnie w ten sposób, najpierw były bóle brzuszka i puszczanie gazów i
      to najczęściej w nocy ( w ciągu dnia był względnie spokojny). Noce były
      koszmarne nawet jeśli mały spał to cały czas się wiercił, troszkę pomagało
      masowanie brzuszka. Po Bebilonie Peptti sytuacja znacznie się poprawiła ale nie
      do końca.
    • olawaw Re: nocny koszmar- cd. 16.03.07, 11:47
      Ja mam ten sam problem z rocznym już dzieckiem, od początku karmiona jest NAN
      HA. W nocy śpi w miarę spokojnie do 2-3, a potem kręcenie się, stękanie, płacz
      i puszczanie bąków. Pediatra od początku bagatelizowala problem mówiąc, że
      niedojrzały uklad pokarmowy, potem nowości w diecie, a teraz że ząbki. Potrafię
      jednak rozróżnić płacz z powodu np ząbków a płacz przy oddawaniu gazów. Za
      tydzień mam wizytę u pediatry i będę nalegała na zmianę mleka, bo rok bez
      przespanej nocy i w moim wypadku jeszcze 12 godz zmianowa praca to ponad moje
      siły.
    • barbara.gierowska Re: nocny koszmar- cd. 16.03.07, 20:39
      Witam,
      Rozumiem,że wcześniej córeczka przesypiała całe noce bez wybudzen ??

Trzeba wyeliminowac najbardziej prawdopodobne przyczyny nocnego niepokoju :
      1. głod - podać mleko z kleikiem o 20 i o 24,żeby maluch był na pewno
      najedzony.Ile i jakich posiłkow dziecko dostaje w ciagu dnia ?
      2. Zabkowanie - jesli to jest przyczyna ,to trzeba bedzie uzbroic sie w
      cierpliwośc. Prosze obejrzec jamę ustną ,posmarować dziąsła żelem i zobaczyc
      czy to przyniesie ulgę
      3. Ból brzucha np z powodu infekcji układu moczowego- trzeba zrobic bad moczu
      4. Nadmiar wrażeń w ciagu dnia.
      Trzeba zadbać o regularny rytm dnia,ograniczyc bodźce w godzinach
      popołudniowo-wieczornych,unikac tłocznych miejsc np centra handlowe,nie oglądać
      przy dziecku TV
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka