Dodaj do ulubionych

do Mam karmiacych butelka

02.07.03, 09:03
Drogie Mamy!
wlasnie rozpoczynam karmienie butelka, Maly skonczyl 5 m-cy. Prosze o pare
rad:
- czy postepujecie zgodnie z opisem na mleku, tzn. przygotowujecie wszystko
bezposrednio przed podaniem, lacznie z gotowaniem wody,
- czy jesli tam jest przepis na 210 ml a Maly je mniej jednorazowo to moge to
proporcjonalnie zmniejszyc, czy musze przygotowac 210 i reszte wylac,
- do kiedy trzeba sterylizowac butelki, czy moge juz tylko sparzyc, czy nadal
sterylizowac?
- czy na karmienie sztuczne nalezy przechodzic stopniowo czy od razu
calkowicie odstawic piers, ja na razie planuje dawac sztuczne mleko tylko raz
dziennie a potem coraz czesciej, czy to dobry pomysl.

Jesli macie jeszcze jakies swoje doswiadczenia to prosze napiszcie jak
najwiecej. Z gory dzieki

Monika
Obserwuj wątek
    • inga17 Re: do Mam karmiacych butelka 02.07.03, 09:48
      Cześć,
      Monika napisała:
      > - czy postepujecie zgodnie z opisem na mleku, tzn. przygotowujecie wszystko
      > bezposrednio przed podaniem, lacznie z gotowaniem wody,

ja przygotowuję mleko zawsze przed podaniem, Mały je o mniej więcej stałych
      porach, więc tak 1-1,5 godzny wsześniej przegotowuje wodę i wstawiam butelkę do
      garnuszka z zimną woą do ostudzenia,a kiedy dziecko ma jeść dosypuję mieszankę
      i mleko gotowe. wiem, że niektóre mamy przygotowują mleko wcześniej i trzymają
      w lodówce i podgrzewają bezpośrednio przed użyciem, ale nigdy tak nie robiłam,
      zresztą są różne opinie na ten temat, a na mlekach jest często napisane żeby
      przygotować bezpośrednio przed uzyciem
      > - czy jesli tam jest przepis na 210 ml a Maly je mniej jednorazowo to moge to
      > proporcjonalnie zmniejszyc, czy musze przygotowac 210 i reszte wylac,

oczywiście że przygotowujesz tyle ile mały zje! w mleku są miarki i najczęściej
      jedna miarkę daje się na 30 ml wody, wiec prosty przelicznik - 1 miarka 30 ml,
      2 miarki -60ml itd - tylko sprawdź, czy NA PEWNO tak jest na twoim mleku!!!

> - do kiedy trzeba sterylizowac butelki, czy moge juz tylko sparzyc, czy nadal
      > sterylizowac?

Podaje się, żeby sterylizować butelki do 6 miesiąca zycia dziecka, ale ja
      zaczęłam je tylko sparzać, gdy mój mały skończył około 3,5 miesiaca. Wydaje mi
      się że najważniejsze jest b. dokładne umycie z resztek mleka (zarówno butelki,
      jak i gwintu). Natomiast cały czas gotuję smoczki - mam ich wiecej niż butelek
      i po prostu po umyciu odkładam i 1 raz dziennie gotuję wszystkie w małym
      garnuszku

> - czy na karmienie sztuczne nalezy przechodzic stopniowo czy od razu
      > calkowicie odstawic piers, ja na razie planuje dawac sztuczne mleko tylko raz
      > dziennie a potem coraz czesciej, czy to dobry pomysl.

myślę, że to dobry pomysł, dziecko ma czas,żeby się przyzwyczaić, tym bardziej
      że mieszanki mogą wywoływać zaparcia (choć nie muszą, mój nigdy nie miał). Aha,
      po mieszankach dziecko też może robić rzadziej kupę (nie mając zaparć). jeśli
      odbywa sie to bezproblemowo, to wszystko jest OK

Poza tym nie wiem co Ci doradzić, każde dziecko jest inne i każda mama ma swoje
      sposoby, po paru tygodniach też bedziasz miała wszystko super zorganizowane.
      Postaraj się jedynie dawać dziecku jeść o mniej więcej stałych porach, to na
      początku ułatwie planowanie - oczywiście porach, a nie godzinach, bo nie
      będziesz przecież czekała do określonej godziny, gdy dziecko jest wyraźnie
      głodne i chce jeść.
      Poza tym, gdy nie będziesz już karmić piersia pamiętaj o podawaniu picia,
      zwłaszcza teraz latem. oprócz mieszanki trzeba też podawać wodę albo herbatke
      dla niemowląt (nie będzie chcial, to nie wypije, ale trzeba proponować)

pozdrowienia i powodzenia
      Inga
    • asior7 Re: do Mam karmiacych butelka 02.07.03, 10:16
      Ja ze wzgledu na to, ze stracilam pokarm juz w 3 tyg. zycia Franka (gronlowiec
      zlocisty niestety :( ), jestem zaprawiona w bojach z butelka i:
      - podaje NAN, teraz NAN 2, a na noc NAN 2R
      -butelki dokladnie myje i sparzam
      -polecam gotowanie przez 5 minut smoczkow, szczegolnie teraz-latem
      -wode gotuje przez 5 minut (taka zwykla kranowke, ale mam filtry, bez filtrow
      gotowalam 10 minut)
      - pamietam o regularnym odkamienianiu garnka na wode
      -gdy woda sie przestudzi do troszke wyzszej niz zadana temp., przelewam ja do
      termosu i mam w razie potrzeby na caly dzien (to bardzo ulatwia zycie:)
      -mleczko przygotowuje tuz przed podaniem(producenci pisza, ze nalezy zuzyc w
      ciagu 30 minut) trwa to chwilunie, bo rzeczona woda jest cieplutka w sam raz
      -i juz:))
      a Twoj pomysl ze stopniowym wprowadzaniem mleczka jest oczywiscie genialny :))
      pozniej mozesz sobie wprowadzic tez zageszczone, np. NAN 2R, moj maly spi po
      nim calutka nockie :)))))))
      a oprocz mleczka i czegos do picia (rowniez soczki) chyba powinnas wkrotce
      pomyslec tez o papkach jarzynowych, moj maluch juz wcina miesko (5 mies.), tak
      polecala lekarka, a w ogole to w razie watpliwosci zawsze najlepiej spytac
      lekarza :)
      Pozdrawiam i zycze sukcesow :))
      Asia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka