lobuz82 01.03.08, 20:38 Czy koniecznie muszę wprowadzać do diety dziecka owoce (deserki) i czy taki deserek jest liczony jako normalny jeden posiłek czy raczej tylko jako dodatek pomiedzy posiłkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maniulka_25 Re: Owoce? 01.03.08, 22:45 Witaj ! Ile dziecko ma miesięcy ? Urozmaicanie diety jest bardzo ważne. Dzidziuś który skończy 5 miesięcy przestaje żyć samym mlekiem. Uboga dieta może spowodować niedokrwistość - anemię. Ja zaczęłam od wprowadzania marchewki i słodkiego jabłuszka. Marchewka ma fajny kolor, więc to dodatkowa zachęta dla malucha. Ogólnie mówiąc owoce są zdrowe i warto uczyć dziecko od wczesnego dzieciństwa zdrowym nawyków żywieniowych. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maniulka_25 Re: Owoce? 01.03.08, 22:49 Ja akurat podaję Małej na zmianę różne owoce lub soki. Teraz idą zęby więc trochę się pokłóciła z łyżeczką. Między posiłkami daję do picia sok (ostatnio bobofrut z wodą) a do popołudniowej kaszki dodaję jabłka, albo inne owoce ze słoiczka. Mała uwielbia taką kaszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda73 Re: Owoce? 02.03.08, 20:46 Jak dla mnie deserek to oddzielny posiłek, np podwieczorek albo drugie śniadanie. Co do soczków, to raczej dodatek między posiłkami. A dlaczego nie chcesz podawać dziecku soków i owoców? Przecież owoce i bobofruty to samo zdrowie, regulują trawienie, dostarczają witamin. Nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara.gierowska Re: Owoce? 02.03.08, 22:06 Witam, No przymusu jedzenia owoców nie ma ,ale jest to wartosciowy i smaczny element diety. MOze je Pani podac np jako dodatek do kaszki na gesto Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-zosia Re: Owoce? 05.03.08, 13:07 ja tak na początku robiłam - dodawałam np. jabłuszko gerbera do kaszki.bardzo smakowało. no i urozmaicało troszkę danie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiajotka Re: Owoce? 11.03.08, 17:24 Nie, no powinno się dziaciakowi jakąś tą dietę urozmaicić. Mój Antek był cały porzeszczęśliwy i zafascynowany, jak mu zaczęłam podawać różne owocowe gerberki. Raz że smaki nowe, a dwa że zaczynał jeść łyżeczką. Teraz to on juz jest poważny gość i owoce wcina sam, ale od czasu do czasu jeszcze nachodzi go ochota na jabłko z cynamonem i kluskami gerbera. Odpowiedz Link Zgłoś
evelinee Re: Owoce? 23.03.08, 15:03 racja, owocki są super urozmaiceniem i dodatkiem do różnych dań dla maluchów. a te słoiczki gerbera to sama pychotka - ostatnio odkryłam gruszki Williamsa -mmmmmm paluszki lizać. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_male Re: Owoce? 23.03.08, 22:29 Oj u nas tez te gruszki Wiliamsa Gerbera są już od dawna na topie. A są jeszcze jakieś deserki z gruszkami, bo nie widziałam? Odpowiedz Link Zgłoś