Dodaj do ulubionych

Duża pociecha

01.03.08, 22:15
Witam;

Kilkakrotnie korzystałam już z pomocy Pani Doktor, zawsze z doskonałym skutkiem, dlatego pozwalam sobie po raz kolejny skierować do Pani swoje zapytanie.
Moja córeczka ma 13 miesięcy. Jest dużą dziewczynką, waży 12 kg i ma 85 cm. Czy to nie za dużo?
Staram się, aby w jej jadłospisie nie pojawiały się słodycze, ciasteczka i inne słodkie przegryzki. Nie pije zbyt dużo soczków, jeśli już to rozcieńczone wodą w stosunku 1:3. Nie wydaje mi się, aby jadła dużo, jednak z lekkim niepokojem spoglądam na jej wagę. Czy mam powód do niepokoju?
Druga sprawa dotyczy przejścia z preparatu mlekozastępczego (Bebilon Pepti 2) na zwykłe mleko modyfikowane. Próbowałam już prowokować produktami mlecznymi, po jogurcie naturalnym nie było żadnej reakcji zarówno ze strony przewodu pokarmowego, jak i skóry. Jednak po mleku Bebilon2 zaczerwieniły się policzki. W jaki sposób wprowadzać to mleko?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Iza
Obserwuj wątek
    • mamapaptylka Re: Duża pociecha 01.03.08, 22:45
      Kto ci kazał dawać jej prdukty mleczne? Próby prowokacyjne dziecku
      ze skazą robi się po 18 mż. Bynajmniej nam tak alergolog powiedział.
      • iza.honca Re: Duża pociecha 02.03.08, 09:12
        Ola nie ma skazy białkowej. Jesteśmy pod kontrolą alergologa, ale bardziej profilaktycznie niż leczniczo. Mała nie tolerowała zwykłego mleka modyfikowanego, miała zatwardzenia i szorstkie policzki, jednak alergolog nie potwierdził skazy. Po konsultacji z pediatrą zalecił delikatne próby. Tak jak pisałam, po jogurcie nie było żadnych zmian, jednak po Bebilonie3 (omyłkowo wpisałam w poprzednim poście 2) pojawiło się zaczerwienienie.
    • barbara.gierowska Re: Duża pociecha 02.03.08, 21:50
      Witam,
      Jestem za prowokacja białkiem mleka po
      ukonczeniu 12 miesiecy. Proponuje
      kontynuowac podawanie jogurtu i sera,a w
      charakterze mieszanki podawać na razie
      dalej Pepti. Gdy skóra wróci do normy -
      proponuje odczekac jeszcze 2-3 tygodnie i
      spróbować podać mleko typu 2 HA,stopniowo
      mieszając je z Bebilonem Pepti.
      W kwestii masy ciała - proponuje nie
      martwić się,stosowac nadal racjonalną
      diete i zachecać malucha do aktywności
      fizycznej. Moze zapiszą się Panstwo na
      basen ?
      • iza.honca Re: Duża pociecha 04.03.08, 19:57
        Bardzo dziękuję za odpowiedź.

W sprawie basenu, chodzimy z córką na zajęcia odkąd skończyła 3 miesiące, więc można już ją nazwać małym pływakiem :). Niemniej jednak postaramy się jeszcze bardziej "rozruszać" nasze szczęście.

Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka