Dodaj do ulubionych

Proszę o ocene ?

03.03.08, 09:46
Moja córka właśnie zaczęła ósmy miesiąc i mam pytanie dotyczące posiłków. Córcia od kiedy skończyła drugi miesiąc przesypia całe noce i dlatego miała tylko cztery posiłki mleczne w ciągu dnia. Po konsultacji lekarskiej, pan doktor stwierdził że mała rozwija się prawidłowo i przybiera na wadze bardzo dobrze, to nie ma potrzeby dokarmiać jej w nocy ( Mała dostawała mleko Nan dla dzieci ze skłonnością do ulewania więc było gęste to mleko). od piątego miesiąca były wprowadzane nowe produkty i teraz posiłki wyglądają następująco:
- 7:30 mleko z kleikiem kukurudzianym (180ml + 2 łyżeczki kleiku)
- 12:00 kaszka ryżowa na mleku nan 2 ( 80 ml mleka + kaszka-wychodzi na gesto + 130g owoce ze słoika)
- 16:20 zupka ze słoiczka ( 190ml + co drugi dzień pół żółtka)
- 19:30 mleko z kleikiem ( 210 ml + 4 łyżeczki kleiku )

To tyle co do posiłków a moje pytania to:
- lekarz zalecił mi zamienić to mleko z rana na następną porcje kaszki tylko że zostanie jej jedno mleko na dzień a w zasadzie to na noc. Czy mam tak zrobić czy jednak zostać przy tym mleku rano i wieczorem?
- co z jajkiem bo prowokację glutenową robi się przez miesiąc a jajko podaje się cały czas? I czy kiedyś zmieniamy z połówki na całe?
- kiedy znowu wprowadzić gluten i w jakiej postaci?
- dzisiaj nrano zamieniłam to ranne mleko na kaszkę i podałam jej tylko 90ml (więcej nie zje) czyb te porcje nie będą za małe? Tylko nie zmusze jej przecież do jedzenia a ona raczej nie jest niejadkiem tylko poprostu najada się takimi porcjami.
- czy coś zmienić?
Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: Proszę o ocene ? 04.03.08, 20:53
      Witam,
      1. Uwazam,ze nie ma bezwzględnej potrzeby
      zmieniania porcji mleka z kleikiem na
      porcje kaszki ( chyba,ze chodzi o
      doskonalenie treningu jedzenia łyzeczką)
      2. w kwestii zóltka proponuje kontynuować
      w dotychczasowej czestotliwości,od 9
      miesiąca - podajemy codziennie,a od 11
      m-ca mozna wprowadzic do diety całe jajko
      3. Co do glutenu - mozna zaczac pomału go
      wprowadzać ( o ile nie zostało to juz
      zrobione wczesniej)
      4. Proponuje ok 12 podawać zupkę,a w
      przyszłości danie obiadowe. Ponadto
      sugeruje powolna i delikatna stymulację
      zucia i gryzienia poprzez podawanie np
      chrupek lub kawałkow owoców
      • monik_a_23 Re: Proszę o ocene ? 05.03.08, 07:17
        Dziękuje za odpowiedź. Mam jeszce jedno pytanie dotyczące tego co pani napisała. A mianowicie, zasugerowała pani naukę żucia tylko czy dziecko bez zębów też już może się uczyć żuć? Czasem zdażało mi się dać małej chrupka kukurydzianego ale to bardziej wyglądało na ciumkanie i moczenie go ślinką. ten już wprowadzaliśmy i wszystko było ok a moje pytanie to kiedy znowu podajemy gluten.
        • barbara.gierowska Re: Proszę o ocene ? 07.03.08, 13:27
          Witam,
          Brak zebów nie jest przeszkodą do nauki
          zucia,maluchy doskonale dają sobie radę
          dziasłąmi.
          Co do glutenu - dlaczego znowu ? Czy był
          juz wczesniej podawany ?
          • monik_a_23 Re: Proszę o ocene ? 08.03.08, 09:15
            Mój lekarz kazał mi zrobić prowokację glutenową w piątym miesiącu która miała trwać miesiąc i tak zrobiłam. Małej nic nie było. Jak pytałam lekarza co dalej to powiedział że narazie z glutenem to tyle ale nie wiem kiedy wprowadza się gluten dziecku na stałe.
            • barbara.gierowska Re: Proszę o ocene ? 10.03.08, 13:13
              Witam,
              wg nowych standartow w 6 m-cu u karmionych
              sztucznie ,w 5 - u karmionych naturalnie i
              przy dobrej reakcji mozna kontynuowac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka