Dodaj do ulubionych

Karmienie mieszane

13.10.08, 10:11
Mam pytanie jak karmic w sposob mieszany. Moj syn jest piersiowcem,
mam Go teraz dokarmiac (mala waga, koniec 4 miesiaca) - potrafi juz
pic z butelki. - Czy przy kazdym posilku po piersi 'dotankowac'
butelka? - Czy nie powinno sie mieszac, tzn. podawac butelke jako
osobny posilek? Z gory dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • sunsine26 Re: Karmienie mieszane 13.10.08, 10:34
      gdy wprowadzalam karmienie mieszane robilam tak: najpierw piers potem butla.i
      tak przy kazdym posilku. dzieki temu dziecko dopije z butli tyle ile potzrebuje
      a i twoje piersi beda oproznione.zrob na poczatek 100 ml. i obserwuj na ile mu
      starcza. jesli bedzie malo i bedzie szybko glodny to zrob 120ml.
      • misia-your Re: Karmienie mieszane 13.10.08, 10:50
        gdy bylam w szpitalu polozne kazaly dokarmiac po piersi, i tak
        robie..ale Mala dostaje butle 4 razy dziennie ,, bo czesciej
        wystarczy jej piers.Ale maksymalnie potrafi wypic 90 ml po dluugim
        spacerku, czasem 60ml a czasem prawie nic.. pozdrawiam..
    • lenama_2008 Re: Karmienie mieszane 14.10.08, 10:05
      dzieki za pomoc - zaczelam w tym tyg. dokarmiac po piersi, ale
      zdziwilam sie jak po jedzeniu tylko z piersi (tuz przed spaniem)
      Mlody wciagnal w butli 180! strasznie to czasochlonne - najpierw
      walka przy piersi (chce jesc a jednoczesnie wierzga sie i zlosci
      mimo ze mleko jest - tylko chyba za wolno dla Niego plynie), potem
      butla (jeszcze nie zbyt sprawnie, z krztuszeniem sie, ale chetnie),
      odbijanie powietrza - i tak prawie godzinka mija...:-))
      • sunsine26 Re: Karmienie mieszane 14.10.08, 10:37
        niestety karmienie mieszane jest czasochlonne :) ale jesli ci sie chce dalej
        karmic piersia i masz czas to warto! co do problemow z karmieniem piersia mozesz
        to rozwiazac odciagajac pokarm i podawac mu w butelce.ale to jeszcze bardziej
        pracochlonne :) maly jest nerwuskiem bo mu nie leci tak szybko jak trzeba z
        piersi ,jak z butli :) trzymam kciuki i zycze duzo wytrwalosci!!!
        • kasik31 Re: Karmienie mieszane 14.10.08, 21:36
          A sprawdzalas ile masz w piersi?Ja zaczelam dokarmiac butelka poniewaz
          sciagnelam pare razy pokarm i okazalo sie ze jest go za malo.Butle dawalam zaraz
          po piersi i corka roznie zjadala pewnie w zaleznosci od tego jak ilosc byla w
          piersiach.Troche z tym zachodu ale napewno warto,w tej chwili juz nie karmie
          piersia i troche szkoda mi tych chwil.Zycze wytrwalosci.
    • joanna33.live Re: Karmienie mieszane 15.10.08, 10:57
      Mam nadzieję, że oprócz tego Forum odwiedzisz również Forum "Karmienie piersią" (a może już to zrobiłaś?)
      Chyba warto wiedzieć, że "sprawdzanie, ile ma się mleka w piersiach", które radzi Tobie tu jedna z rozmówczyni to raczej fikcja no i jaki jest wpływ dokarmiania butelką na laktację.
      Każda mama robi jak jej serce dyktuje ale warto przecież jak najwięcej wiedzieć.
      Sama dokarmiałam i niestety sprawdziła się prawidłowość, że najczęściej jest to początek końca karmienia piersią :-(
      Gorąco polecam lekturę wielu wątków na wspomnianym Forum.
      Pozdrawiam serdecznie :-)
      • kasik31 Re: Karmienie mieszane 15.10.08, 11:26
        Droga przedmowczyni,sprawdzanie ile ma sie w piersiach to nie zadna fikcja,po
        prostu wiadomo ile sie ma i w zwiazku z tym ile dokarmic dziecko.Ta metode
        polecila mi polozna wiec nie wzielam tego z ksiezyca.Okazalo sie ze w piersiach
        jest zdecydowanie za malo i w zwiazku z tym zaczelam dokarmiac,widzisz w tym cos
        zlego?Zgadzam sie natomiast z faktem ze dokarmianie to najczesciej poczatek
        konca karmienia piersia.Pozdrawiam
        • joanna33.live do kasik31 15.10.08, 17:02
          Droga Kasik, oczywiście, że nie widzę niczego złego w dokarmianiu! Na pewno są przypadki, gdzie - dla dobra laktacji - lepiej byłoby nie dokarmiać ale nie mnie się na ten temat wypowiadać. Sama dokarmiam choć żałuję trochę, że jak zaczęłam, to nie wiedziałam wielu rzeczy, które wiem teraz.
          Chodziło mi tylko o to, żeby mieć świadomość skutków dokarmiania bo niestety, często człowiek nie zdaje sobie sprawy z czegoś, co potem zaważa na całym procesie karmienia.
          Co do sprawdzania, ile się ma mleka, to niestety ale nie da sie do końca tego sprawdzić. Na forum "Karmienie piersią" jest na ten temat mnóstwo wątków. Ilość ściągniętego mleka nie świadczy o tym, ile się go ma! Są przecież mamy, które bez problemu wykarmiają maleństwo a za chiny z piersi nic nie ściągną (i nie jest to wina laktatora).
          Wierzę, że robisz tak, jak poleciła Tobie położna i nie chciałam Cię przecież atakować ;-)
          Pozdrawiam :-)
          • kasik31 Re: do kasik31 15.10.08, 17:10
            To super ze nie chcialas mnie atakowac ;)A na powaznie,wszystko to racja i
            osobiscie sadze ze dokarmianie prowadzi zawsze do tego ze predzej czy pozniej
            karmienie piersia sie skonczy.Mialam tak samo z dwojka moich dzieci no i bardzo
            zaluje bo chcialam karmic piersia jak najdluzej
          • kasik31 Re: do kasik31 15.10.08, 17:31
            A co do sciagania to mysle ze jest to kwestia laktatora.Probowalam odciagac
            laktatorem recznym i nie sciagnelam ani kropelki (to dopiero bylam w szoku)
            dopiero laktatorem elektrycznym udawalo sie sciagac.Byl naprawde dobry,mysle ze
            dziecko nie wyciagnelo by wiecej chociaz tak do konca to nie jestem przekonana
    • barbara.gierowska Re: Karmienie mieszane 15.10.08, 20:04
      Witam,
      Obie wersje sa dopuszczalne :)
    • lenama_2008 Re: Karmienie mieszane 17.10.08, 16:55
      dziekuje za wszystkie uwagi.
      moj Mlody ma prawdopodobnie skaze bialkowa (przerabialismy tez dlugo
      problem z brzuchem i kupami) - od prawie 3 miesiecy jestem na diecie
      bezmlecznej, jestem troche oslabiona fizycznie. Mlody zaczal sie
      czesciej budzic w nocy na jedzenie i w ciagu ostatniego miesiaca
      przybral na wadze tylko 500 g (konczy teraz 4 miesiace, 2 tyg. temu
      mial wage 5500) - dlatego nasza pediatra zalecila dokarmianie
      (Bebilon Pepti).