freak2 14.03.08, 00:04 Witajcie. Nie wiem, czy to conditional, czy nie, ale zawsze mialem z tym klopoty. Jak to poprawic, zeby bylo dobrze? "If you are not my relative, don't come to the party". Z gory dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karen64 Re: takie sobie pytanko 14.03.08, 08:52 jesli chcesz powiedziec `Skoro nie jestes moim krewnym,to nie przychodz na te impreze(przyjęcie)`,to twoje zdanie jest przeciez poprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: takie sobie pytanko 14.03.08, 11:51 karen64 napisała: > jesli chcesz powiedziec `Skoro nie jestes moim krewnym,to nie przychodz na te > impreze(przyjęcie)`,to twoje zdanie jest przeciez poprawne. Freak nie mówi "skoro", tylko "jeżeli". Nie rozstrzyga, czy ktoś jest krewnym, czy nie. Ze "skoro" byłoby: "Since you are not..." Odpowiedz Link Zgłoś
linea_blu Re: takie sobie pytanko 14.03.08, 15:07 a ja dopuszczam takie tlumaczenie,moze sie dwaj kuzyni poklocili i jeden w zlosci wykrzyczal drugiemu `juz nie jestem twoim krewnym!`,na to ten drugi :`to jak nie jestes/skoro nie jestes/jesli nie jestes moim krewnym ,to nie przylaz!` Odpowiedz Link Zgłoś
freak2 Re: takie sobie pytanko 14.03.08, 16:44 dziekuje za tak szybki odzew! chodzi mi o sytuacje: impreza jest tylko dla rodziny, wiec ci, ktorzy rodzina nie sa, nie powinni przychodzic. Po polsku powiedzialbym: "jesli nie jestes moim krewnym, nie przychodz na impreze". nie, chyba nie "skoro" - skoro z wyborem mi sie kojarzy. a rodziny (niestety) nie wybieramy. jeszcze raz dzieki za odpowiedzi. czy mam wnioskowac, ze jest dobrze jak jest? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś