Dodaj do ulubionych

butelka, a sen?

03.04.09, 12:09
witam,

czy to prawda, że dzieci karmione butelką lepiej sypiają? np. ze
względu na to, że nie budzą się żeby się do piersi przytulić i
poczuć mamę.

tak wynika z moich obserwacji...dzieci koleżanek, które nie karmią
piersią zawsze śpią same w łóżeczkach, z reguły sypiają dosyć
dobrze, bodza sie co 3 godziny itd. a te karmione piersią potrafią
sie budzic nawet 10 razy w ciagu nocy...

jak jest z Waszymi dzieciakami, jak rozumiem, karmionymi butelką?
Obserwuj wątek
    • veeronka Re: butelka, a sen? 03.04.09, 12:47
      W moim przypadku nie ma roznicy. Karmilam syna 6 tygodni, w koncowej fazie
      budzil sie max. 2 razy na karmienie, teraz na butli budzi sie raz, ale tez jest
      starszy.
      • malamalinkaa Re: butelka, a sen? 03.04.09, 13:05
        czyli jak mial 6 tygodni to budzil sie w nocy tylko 2 razy...? a jak
        mial 3 tygodnie? pamietasz jeszcze?:)

a czemu przestalas karmic- jesli nie chcesz to nie mow- pytam tylko
        z ciekawosci- sama nie wiem jeszcze ile bede karmic...
        • zielony_beret Re: butelka, a sen? 03.04.09, 13:24
          Moja córka od początku jest karmiona butelką - do 3 m.ż budziła się w nocy co
          2-3 godziny. Jak miała kolki, potrafiła nie spać od 12 w nocy do 5 rano, z
          małymi przerwami na 20-30 minutowe drzemki. Pewnego dnia przestała się budzić i
          teraz przesypia całą noc - a ma pół roku.

Nie sądzę aby ta teoria była prawdziwa. Każde dziecko jest inne i każde dziecko
          potrzebuje czego innego.
        • veeronka Re: butelka, a sen? 03.04.09, 13:48
          Jak mial 3 tygodnie, to chyba 3 razy, wiec wlasciwie nigdy nie chodzilam po
          scianach z niewyspania.

Przestalam karmic, bo zabraklo mleka. Po cesarce nie mialam nawalu, ale to nie
          byl wielki problem, bo mleko bylo, tyle, ze moj malutki jak juz sie dosysal do
          cycka, to jadl przez 1,5h co 2 godziny (z wyjatkiem nocy, wtedy jadl i rzadziej
          i krocej), mialam strasznie obolale sutki, ale nawet nie pogryzione, ale raczej
          starte. W czyms na ksztalt poradni laktacyjnej (we Francji) kazano skrocic czas
          karmienia i po tygodniu zaczely sie problemy z iloscia mleka. Zaczęłam synka
          przystawiac czesciej, wiecej, ale nic to nie dalo. Tym bardziej, ze jak go w
          nocy probowalam przystawiac, to sie darl wnieboglosy i odlozony do lozeczka
          zasypial w sekunde. Zaczelam dokarmiac butelka, na poczatku 2 razy dziennie i
          wlasciwie w ciagu 2 tygodni mleko sie ulotnilo. Jakos sie z tym w koncu
          pogodzilam, bardzo pomogl mi maz. Teraz najwazniejsze dla mnie jest, ze synek
          sie fantastycznie rozwija (ma 12 tygodni) :D
    • beliska Re: butelka, a sen? 03.04.09, 13:35
      U nas rożnica zauważalna była od razu.
      Moje dziecię od początku spało nieźle, więc nie mam co narzkać na pierś;)Około 4msca zaczęła jednak wybudzać się co około 1,5h, a wcześniej w pierwszej fazie snu nocnego spala około 5h, a często nawet dłuzej. Jak miała 4,5 msca przeszłam na butelkę i moje dziecko w zasadzie od razu przestało sie tyle wybudzać. Budziła się jeden raz z reguły nad ranem, dostawała butlę i spała dalej.
      Co więcej moment wprowadzenia butli zbiegł się z samodzielnym zasypianiem. Dotąd przy piersi lub bujana, nagle sama mi pokazała, bym jej dała spokój i włożyła do wózka, bo wtedy spała w wózku.
      Ma 7mscy, zasypia sama, przesypia calą noc nie licząc wybudzania nad ranem, co jest pozostałością po butelce o tej porze, ale mleka już nie chce za żadne skarby świata. Je tylko łyżeczką, butelka słuzy do picia soków, herbatek.
    • wielka_stopa Re: butelka, a sen? 03.04.09, 14:22
      Mój synek (prawie 2 m-ce) od urodzenia karmiony butelką w nocy budzi się jak w
      zegarku o 2 i o 5. Karmię go 10 minut i idzie dalej spać. Do tej pory (odpukać)
      nie robił problemów w nocy.
    • barbara.gierowska Re: butelka, a sen? 06.04.09, 22:35
      Witam,
      Mieszanka jest dłuzej trawiona niz pokarm naturalny ,stad przerwy miedzy
      karmieniami ( szczególnie w nocy) moga byc dłuzsze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka