agu.s 22.07.10, 09:20 Potrzebuje odmiany czytelniczej i tak sobie przeglądając wątki trafiłam na to właśnie określenie. Co polecacie godnego przeczytania w tym temacie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: literatura łagrowa 22.07.10, 10:26 Agu.s, chcesz lagrową (obozową), czy typowe radzieckie łagry? Co do łagrów, zajrzyj do tego wątka: forum.gazeta.pl/forum/w,151,86765199,,ksiazki_o_lagrach.html?v=2 zajrzyj i tu: forum.gazeta.pl/forum/w,151,2068479,,Solzenicyn_prawda_o_ZSRR_czy_.html?v=2 Ewentualnie tak trochę przewrotnie o Niemcu w łagrze - Tak daleko jak nogi poniosą - Martina Bauera Natomiast jeżeli chodzi o KL, to dla mnie przerażającymn, lecz doskonałym przykładem takiej literatury jest 5 lat kacetu Grzesiuka. Jedna z nielicznych książek lagrowych, do których, z niewiadomych mi przyczyn, dość często powracam... Odpowiedz Link
agu.s Re: literatura łagrowa 22.07.10, 11:31 Dzięki za linki, sięgnę po Sołżenicyna, Grzesiuka znam, a chodziło mi o radzieckie lagry. Odpowiedz Link
jk3377 MAM 'Jeńca':-))) 21.10.10, 17:20 dzis kupilam nareszcie 'Tak daleko jak nogi poniosą' Josef Martin Bauer (zupelnie przypadkiem w pracy zawital przedstawiciel z ksiazkami i zupelnie przypadkiem mial tę książkę którą ja od razu łapnęłam) 2 razy film ogladalam i tak troche nie po kolei ale z pewnoscia przeczytam hura! Odpowiedz Link
wilma1970 Re: MAM 'Jeńca':-))) 21.10.10, 19:57 Barbara Skarga "Po wyzwoleniu" - chłodny i pozornie beznamiętny opis gułagów, dech zapiera. Odpowiedz Link
nchyb Re: MAM 'Jeńca':-))) 24.10.10, 09:31 no to dołożę - Warłam Szałamow - Opowiadania kołymskie. Odpowiedz Link