anetapzn 04.01.11, 11:38 Jak w temacie. Ja nic jeszcze tej autorki nie czytałam, a korci mnie (seria o Marcie) tym bardziej, ze w kdc I i II tom mają obniżone ceny. Warto? Podzielcie się prosze wrażeniami. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greenwenus Re: Doris Lessing- kto czytał? Prosze o opinie. 06.01.11, 23:19 Ja czytalam dwie jej ksiazki. Piate dziecko - super, mozna przeczytac w jeden dzien. Druga jej pozycja, ktora przeczytalam to Lato przed zmierzchem - raczej dosc ciezka ale bardzo mi sie podobala. Zawsze sobie obiecuje ze na pewno siegne po cos jeszcze tej autorki. Odpowiedz Link
inez21 Re: Doris Lessing- kto czytał? Prosze o opinie. 07.01.11, 07:40 Ja czytałam "Opowieści afrykańskie" ale szczerze mówiąc nie przypadła mi do gustu. jak dla mnie takie ble ble ble właściwie o niczym konkretnym.Moze żle trafiłam ale zniechęciłam się i nie siegam po nic wiecej. Ale myslę,że warto spróbować chociaż jedną pozycję żeby osobiście się przekonać,bo w końcu każdy ma inny gust Odpowiedz Link
mejdejka Re: Doris Lessing- kto czytał? Prosze o opinie. 07.01.11, 14:49 Ja też zamierzam zakupić kilka powieści tej autorki, przeanalizowałam ceny i najtaniej i najszybciej będzie w merlin.pl merlin.pl/Martha-Quest_Doris-Lessing/browse/product/1,600960.html Ja zamierzam zakupić: - merlin.pl/Piate-dziecko_Doris-Lessing/browse/product/1,562563.html - potem serię o Marcie, napiszcie tylko czy warto ? Odpowiedz Link
aniasia Re: Doris Lessing- kto czytał? Prosze o opinie. 08.01.11, 11:08 Czytałam "Piąte dziecko", niezwykła książka. Teraz mam dalszy jej ciąg zamiar przeczytać. "Lato przed zmierzchem" też czytałam, ale ciężko mi bardzo szło, długo strasznie to czytałam, bo ciekawa byłam jak się skończy, ale żeby to polecać, to raczej nie. Odpowiedz Link
maniaczytania Re: Doris Lessing- kto czytał? Prosze o opinie. 09.01.11, 15:24 czytalam tylko dwie, trudno mi sie wypowiedziec, na pewno nie sa to lekkie ksiazki Tu moje recenzje: Piate dziecko Podroz Bena Odpowiedz Link
patka05 Re: Doris Lessing- kto czytał? Prosze o opinie. 22.02.11, 14:44 Samej Marty jeszcze nie czytałam (czeka gdzieś tam w kolejce) ale przeczytałam już 4 czy 5 książek tej autorki i zdecydowanie WARTO, z polecanym już tu "Piątym dzieckiem" na czele. Odpowiedz Link
cen.taurea Re: Doris Lessing- kto czytał? Prosze o opinie. 26.04.12, 21:57 "Piąte dziecko" niesamowita książka, trudna, ale naprawdę warta tego wysiłku "Lato przed zmierzchem", jak tu już ktoś napisał, za dużo niepotrzebnej egzaltacji, ale też warto przeczytać po inne jeszcze nie sięgnęłam Odpowiedz Link
spacey1 Re: Doris Lessing- kto czytał? Prosze o opinie. 09.01.11, 22:08 też czytałam Piąte dziecko, wstrząsająca książka. Odpowiedz Link
hajota Re: Doris Lessing- kto czytał? Prosze o opinie. 12.01.11, 00:55 Bardzo mi się podobała jej autobiografia (dwie części - "Pod skórą" i "Spacer w cieniu"), a z powieści - "Dobra terrorystka". Mogę też polecić "O kotach". Inne książki (np. "Lato przed zmierzchem") ciężko mi się czytało, a niektórych ("Odpowiednie małżeństwo") nie zmogłam. Odpowiedz Link
hawa.etc Re: Doris Lessing- kto czytał? Prosze o opinie. 08.06.11, 16:39 Mam wrażenie, że Lessing jest bardzo nie równa. "Piąte dziecko" było bardzo dobre i je polecam, ale inne książki niekoniecznie. "Lato przed zmierzchem" wydało mi się pretensjonalne i pełne niepotrzebnej egzaltacji. Czytało się bardzo źle i mam wątpliwości, czy to dlatego, że książka należy do trudnych i "poważnych" - według mnie jest po prostu słaba. Odpowiedz Link
anetapzn Autobiografia - kto czytał? 07.04.12, 10:53 Zamówiłam na wyprzedaży w weltbildzie dwa tomy autobiografii Lessing, zastanawiam sie czy to był dobry wybór, cena skusiła- 10zł. tom. Czy ktoś z moli może czytał? Odpowiedz Link
hajota Re: Autobiografia - kto czytał? 08.04.12, 01:26 O, dzięki za informację. Właśnie też zamówiłam. Czytałam, według mnie naprawdę warto (bardziej mi się spodobała ta autobiografia niż powieści Lessing), chcę mieć Odpowiedz Link
anetapzn Re: Autobiografia - kto czytał? 08.04.12, 07:53 hajota napisała: > O, dzięki za informację. Właśnie też zamówiłam. Czytałam, według mnie naprawdę > warto (bardziej mi się spodobała ta autobiografia niż powieści Lessing), chcę m > ieć > To mnie pocieszyłaś 10zł. za sztukę to jak darmo. Odpowiedz Link
paniusia.aniusia Re: Autobiografia - kto czytał? 04.05.12, 22:19 Czytałam.Nie są to książki z serii "do czytania podczas jedzenia" ale warto. Odpowiedz Link
agisek Re: Doris Lessing- kto czytał? Prosze o opinie. 30.07.12, 20:06 Bardzo podobało mi się"Piąte dziecko", "Dobra terrorystka" i dwa tomy autobiografii. Lektura autobiografii na pewno wymagała skupienia, męczył mnie też nadmiar wątków politycznych, ale całościowe wrażenie miałam bardzo pozytywne. To było poczucie obcowania z wnikliwym umysłem, bardzo mądrą osobą po prostu. Pozakreślałam ją gęsto. "Marta Quest" od połowy mnie strasznie zmęczyła, "Lato przed zmierzchem" również, ale zastanawiam się czy nie jest to kwestia etapu w życiu - moja znajoma, wiekiem zbliżona do bohaterki tej drugiej książki, odczytała powieść bardzo pozytywnie. Teraz zabrałam się za "Złoty notes" jak do tej pory uczucia mieszane. Odpowiedz Link