moleslaw 01.02.11, 22:05 Ha! Poszukuję książek o Islamie, o kulturze i historii arabskiej i coś o współczesnym Islamie i jego rozwoju np. w Europie by się przydało. Jakie propozycje? Kalifat, szriat, biografia Mahometa PzN, cokolwiek Plisss fioła mam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moleslaw Re: Islam niezakłamany 01.02.11, 22:06 czy nie zakłamany ? mam wrażenie że to właśnie, za błąd prepraszam a może da się poprawić?????? Odpowiedz Link
marl57 Re: Islam niezakłamany 02.02.11, 02:11 nie żałuj sobie, oddaj się lekturze : / www.sullivan-county.com/x/101st_murder.htm religiapokoju.blox.pl/html 08hayabusa.blogspot.com/2010/10/islam-terrorism-thats-personal.html demotywatory.pl/szukaj?q=islam&where=glowna&when=inf&size=max - i żyj dlugo i szczęśliwie . Odpowiedz Link
moleslaw Re: Islam niezakłamany 02.02.11, 07:33 Dziękuję ,chodzi mi o książki a złośliwości zachowaj dla siebie. Odpowiedz Link
jk3377 Re: Islam niezakłamany 02.02.11, 09:35 Napisz nam co juz czytalas,bo jak sie rozpiszemy... Odpowiedz Link
moleslaw Re: Islam niezakłamany 02.02.11, 22:26 Jak zacznę wymieniać sprawdzę i dam znać od razu dodam że chodzi o w miarę obiektywne spojrzenie na problem choć jeśli trafi się pozycja o terroryzmie to też z chęcią przeczytam kurcze nic nie jest tylko czarno białe prawda? To naprawdę nie znaczy że mam ochotę być jak kamikadze Odpowiedz Link
hajota Re: Islam niezakłamany 03.02.11, 11:45 Oj, jako absolwentka arabistyki (sprzed wielu, wielu lat, kiedy islam nie został jeszcze pasowany na wroga nr 1) mogę Cię zarzucić propozycjami. Polecam książki autorstwa Janusza Daneckiego, np. "Arabowie", "Podstawowe wiadomości o islamie", słownik "Kultura islamu". Ponadto klasyka orientalistycznych lektur: M. Gaudefroy-Demombynes "Narodziny islamu" Maxime Rodinson "Mahomet" Philip Hitti "Dzieje Arabów" Albert Hourani "Historia Arabów" J. Sourdel "Cywilizacja islamu" A. Mez, "Renesans islamu" Hamilton Gibb "Mahometanizm" Nie są to książki nowe, ale rzetelne, pióra uznanych specjalistów, a nie agitatorów religijnych bądź politycznych. Podstawa do dalszego zgłębiania tematu. Mogę też polecić "Mały słownik kultury świata arabskiego" wydany wiele lat temu przez Wiedzę Powszechną (praca zbiorowa arabistów z Uniwersytetu Warszawskiego) oraz nowszy, wydany przez PWN słownik encyklopedyczny "Arabowie". Jeśli sięgniesz po polskie wydanie Koranu w przekładzie profesora Bielawskiego, to bardzo polecam zacząć od posłowia jego autorstwa. A najlepsza książka o konflikcie arabsko-izraelskim, jaką do tej pory przeczytałam (a czytałam sporo, bo kiedyś zajmowałam się tą kwestią) to "Arabowie i Żydzi w Ziemi Obiecanej" Davida Shiplera. Odpowiedz Link