Dodaj do ulubionych

Dziwaczne pomysły

27.03.12, 16:00
Czy zbieracie np. jakieś konkretne książki z jednej niekoniecznie zawodowej ale interesującej dziedziny? Lub dla odmiany np. książki jakiegoś nurtu ale tylko pierwsze wydania, albo jeden pisarz i wszystkie wydania jego książek, badz wszystkie tłumaczenia?
Ja zbieram np. wszystkie wydania polskie "Ani z Zielonego Wzgórza", wszystko Musierowicz Akapit Press i Naszej Księgarni ."Poczytaj mi mamo" w wersjach mini pamiętacie ? Korcą mnie międzywojenne powieści dla dziewcząt i nie tylko. Zastanawiam się czy to jeszcze normalne czy już raczej nie.
Obserwuj wątek
    • moleslaw Re: Dziwaczne pomysły 27.03.12, 16:06
      No i jeszcze jako Poznanianka wszystko o Poznaniu i z sentymentu też o Śląsku ale to całkiem nowa pasja(ten Śląsk) właśnie odkryłam Kutza więc gdyby ktoś mógł coś polecić.
      • moleslaw Re: Dziwaczne pomysły 27.03.12, 19:39
        Dziś upolowałam aż dziewięć książeczek z serii " z wiewiórką" i białoruską bajkę pt."Syn wdowy" tak w ramach książkowego kota; o i już w ramach ludzkich zainteresowań cztery książki A.Norton.
        • oczarowana_ulegloscia Re: Dziwaczne pomysły 28.03.12, 08:43
          Ciekawa sprawa z tym tematem.
          Zbieram książki dotyczące zgromadzeń zakonnych, wszelkiego rodzaju monografie, biografie założycieli, historie poszczególnych zakonów, dokumenty. Mam tego bardzo dużo i od czasu do czasu udaje mi się upolować coś, czego nie mam. Kupuję nowe książki, ale tez takie, które mają 50 czy 100 lat smile.
          Oprócz tego zbieram książki z bajkami - różne. Najczęściej "poluję" na stare wydania ( tutaj ukłon w stronę Allegro i antykwariatów ).
          Kupuje też książki dotyczące psychologii - to taki mój nowy konik.

Mam tak, że w różnych okresach różne książki, o różnej tematyce zbierałam - czasy II wojny światowej ( szczególnie tematyka obozowa ), biografie, albumy dotyczące kwiatów, mody.
          Jednak do zawsze i niezmiennie tematyka zakonna przewija się w moich zbiorach.
          • oczarowana_ulegloscia Re: Dziwaczne pomysły 28.03.12, 08:44
            Zapomniałam - namiętnie kupowałam książki ks. Jana Twardowskiego, wszystkie, jakie tylko się pojawiały, też wydania antykwaryczne.
            Od momentu Jego śmierci już nie kupuję.
    • anetapzn Re: Dziwaczne pomysły 28.03.12, 10:45
      Ja wszystko o antycznej Grecji i Rzymie, wszystko o Aleksandrze Wielkim, wszystkie wydania Lesia Chmielewskiej (mam fioła wiem), Pana Tadeusza we wszystkich językach (mam nawet w esperanto, poza tym 10 innych języków) i więcej grzechów nie pamiętam, jak mi się przypomni napiszę.
    • zona_mi Re: Dziwaczne pomysły 28.03.12, 17:24
      Anię zbieram w wydaniach oprawionych w takie żółtawe płótno - pozbywam się innych w miarę zdobywania takich właśnie smile

I wymieniłam - rok mi to zajęło - serię o Tapatikach na tę z ilustracjami Wilkonia.

W ogóle najchętniej czytam te wydania - w przypadku książek dla dzieci/młodzieży - które poznałam jako pierwsze.
      • ewa9717 Polecam Kazia Kuca ;) 28.03.12, 20:33
        syna starej Kucki, rówieśnika (co do dnia) i sąsiada mojej mamy.
        "Piąta strona świata"
        śliczne "Klapsy i ścinki"
        "Portrety godziwe"
        i do kompletu Aleksandry Klich "Cały ten Kutz. Biografia niepokorna"
        A w ogóle internetowo sobie kupiłam niedawno "Cholonka" Janoscha, to tak na dodatek ze śląskich wink
        • moleslaw Re: Polecam Kazia Kuca ;) 29.03.12, 05:13
          Dzięki
    • badziul Re: Dziwaczne pomysły 29.03.12, 14:56
      wszystko z serii Gwiezdne Wojny - syn zaraził mnie swoją pasją smile
      grozi mi bankructwo bo dużo tego jest
      oraz ze "starych, studenckich miłości" posiadam wszystkie (wydane w Polsce) książki Agathy Christie
      • jk3377 Re: Dziwaczne pomysły 29.03.12, 17:22
        podziwiam,ale nie posiadam takich i innych zbiorowsmile
    • rurka-z-kremem Re: Dziwaczne pomysły 31.03.12, 15:56
      Ja niczego raczej nie kolekcjonuje w taki sposob... Jedyne co, to zawsze zakupuje cale serie lub sage - nie lubie miec takiego jednego wyrywkowego tomu na polce... Tak bylo z 'Harry'm Potterem', 'Zmierzchem' i 'Wladca pierscieni'.

Dziewczyny, macie naprawde ciekawe pomysly!!! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka